Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 jan 2020
Leestijd: 4 minuten

Dit gaat er veranderen in 2020

Op 1 januari begint weer een nieuw jaar en dat betekent uiteraard ook dat er weer wetten, regels en tarieven gaan veranderen. Het is een hele waslijst, dus Metro heeft de belangrijkste veranderingen in 2020 voor je op een rijtje gezet. 

Weet je precies waar je aan toe bent in het nieuwe jaar.

Gezondheid

Roken wordt nog verder ontmoedigd
Per 1 januari gaat de accijns op een pakje sigaretten van twintig stuks met 14 cent omhoog. Maar daar blijft het niet bij, want drie maanden later gaat de accijns nog eens met 1 euro omhoog. Een pakje kost dan gemiddeld acht euro. In 2023 moet de prijs van een pakkie peuken op tien euro liggen.

Minder vrijheidsbeperking
Bij ouderen met dementie of mensen met een verstandelijke beperking mag vanaf 1 januari niet zomaar meer vrijheidsbeperking of onvrijwillige zorg worden toegepast, tenzij het na het doorlopen van een stappenplan van vrijwillige opties echt nodig blijkt te zijn. Dit staat in de Wet zorg en dwang die in 2020 ingaat.

Werk en inkomen

AOW-leeftijd stijgt niet
De regering had eigenlijk besloten dat de AOW-leeftijd in 2020 omhoog zou gaan van 66 jaar en 4 maanden naar 66 jaar en 8 maanden. Dit is toch niet het geval. De AOW-leeftijd blijft gelijk. Ook in 2021 blijft die gelijk. In 2022 gaat de AOW-leeftijd daarentegen wel weer omhoog, namelijk naar 66 jaar en 7 maanden.

Makkelijker werknemers ontslaan
In het nieuwe jaar wordt het makkelijker werknemers met een vast contract te ontslaan. Dit komt doordat werkgevers verschillende redenen voor ontslag bij de rechter mogen combineren. Werknemers krijgen bij een combinatie van redenen wel een hogere vergoeding.

Minder snel een vast contract
Voorheen werden werkgevers verplicht werknemers een vast contract te geven na drie tijdelijke contracten in maximaal twee jaar. Vanaf 2020 kun je als werknemers maximaal drie tijdelijke contracten krijgen voor maximaal drie jaar.

Sneller vergoeding
Als je als werknemer ontslagen wordt, heb je voortaan recht op een transitievergoeding vanaf de allereerste werkdag. Dat was eerst past na twee jaar dienstverband.

Oproepkrachten
Oproepkrachten moeten vanaf 1 januari minstens vier dagen van tevoren weten wanneer ze moeten werken. Bovendien mag je maximaal één jaar als oproepkracht werken, daarna moet de werkgever je een contract geven voor een vast aantal uur. Mocht je zelf oproepkracht willen blijven, dan kan dat.

Minimumloon stijgt
Het wettelijk minimumloon gaat omhoog. Voor mensen van 21 jaar en ouder stijgt het met 18 euro naar 1653,60 euro bruto per maand. Ook de bijstandsuitkering gaat omhoog van 1030 euro naar 1052 euro.

Belastingen

Twee belastingschijven
Er zijn voortaan nog maar twee in plaats van vier belastingschijven. Belastingschijf 1 gaat tot 68.508 euro en is 37,35 procent. Belastingschijf 2 is voor al je inkomen daarboven en bedraagt 49,5 procent. Om dit te compenseren gaan tegelijkertijd de algemene heffingskorting en de arbeidskorting omhoog. Hierdoor hou je netto meer over.

Zelfstandigenaftrek daalt
Zzp’ers krijgen minder korting op hun inkomstenbelasting, want de zelfstandigenaftrek gaat per 1 januari omlaag. De aftrek daalt met 250 euro naar 7030 euro. De bedoeling is dat deze aftrek uiteindelijk naar 5000 euro daalt in 2028.

Vermindering energiebelasting fors omhoog
De energiebelasting gaat omlaag. Dit komt doordat de ‘verminderde energiebelasting’, een vaste korting op energiebelasting voor ieder huishouden, fors omhoog gaat. De korting gaat in 2020 van 258 euro naar 436 euro. Je betaalt uiteindelijk dus minder belasting op je energie.

Hypotheekrenteaftrek weer lager
De maximale hypotheekrenteaftrek gaat stap voor stap omlaag. In 2020 gaat deze aftrek van 49 naar 46 procent. Alleen mensen met een inkomen in de hoogste belastingschijf (boven de 68.500 euro) kunnen hierdoor minder hypotheekrente aftrekken.

Accijns brandstof omhoog
Ook komend jaar stijgt de accijns op brandstoffen. Voor benzine betaal je 1,26 cent per liter meer, voor diesel is dit 0,793 cent en voor lpg is dat 0,298 cent.

Meer belasting voor oudere dieselauto’s
Iedereen met een oudere dieselauto gaat vanaf 2020 15 procent meer motorrijtuigenbelasting betalen. Gemiddeld kost dit 225 euro per jaar extra. Het gaat om diesels die meer dan vijf milligram fijnstof per kilometer uitstoten. De overheid hoopt hiermee het gebruik van vervuilende auto’s minder aantrekkelijk te maken.

Bijtelling elektrische auto omhoog
De bijtelling voor een elektrische auto was 4 procent over de eerste 50.000 euro van de catalogusprijs en 22 procent over het bedrag daarboven, maar stijgt komend jaar naar 8 procent over de eerste 45.000 euro en 22 procent over de rest.

En ook…

Minder lang partneralimentatie
De afgelopen jaren moest de meestverdienende partner maximaal twaalf jaar het inkomen van de ander aanvullen, als diegene niet genoeg geld had om van te leven. Vanaf het nieuwe jaar gaat dit aantal naar maximaal vijf jaar.

Vrouwendienstplicht
De militaire dienstplicht gaat vanaf 1 januari ook voor vrouwen gelden. De regering wil mannen en vrouwen gelijk behandelen en dat betekent dat alle meisjes vanaf 17 jaar voortaan een brief krijgen over de dienstplicht. Sinds 1996 hoeft niemand meer verplicht het leger in, dus in praktijk verandert er niet veel.

Europees hondenpaspoort
Vanaf 2020 moet iedere hond in Nederland een Europees hondenpaspoort hebben. In dit paspoort moet staan waar de hond vandaan komt en welke inentingen het dier heeft gehad. Je kunt een paspoort krijgen bij de dierenarts.

Fiets van de zaak
Werknemers kunnen komend jaar via hun werk een fiets krijgen voor woon-werkverkeer. Over de waarde van dit voordeel (de bijtelling) betaalt hij of zij loonbelasting. De bijtelling is 7 procent. In de praktijk kost dat je dan zo’n 5 euro per maand voor een fiets van 2000 euro.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.