Metro
Metro Nieuws 28 jan 2020 / 17:38 uur

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.

Toch wel prinses?

Maar, uit artikel 2 van het zogenoemde koninklijk besluit valt op te maken dat er een overgangsregeling voor „kinderen en kleinkinderen, geboren uit nakomelingschap in rechte lijn van Zijne Majesteit Koning Albert II" bestaat. Zij mogen ook de titel van prins of prinses aanvoeren. En daar valt Boël dan weer wél onder.

„Dat artikel bepaalt dat de titel ook aan Boël toekomt. En als zij de titel mag dragen, dan ook haar kinderen”, zegt Swennen. Dat zou ingaan tegen eerdere ideeën: men was juist van plan het aantal dragers van de titel van prins of prinses in de perken.

Boël heeft overigens eerder verklaard dat het haar niet om de prinsessentitel zou gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Delphine Boël kan nu als prinses door het leven
Sluiten