Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 31 jan 2020 / 08:01 uur

De Alleskunner: ‘Het was echt een gekkenhuis’

Wat krijg je als je honderd man bij elkaar zet in een cirkel en ze opdrachten uit laat voeren? Precies, een gezellige groep mensen die enerzijds reuze fanatiek is en probeert te winnen, en anderzijds elkaar bij iedere opdracht probeert te helpen.

Tegen een spekje aan een hengel blazen tot je erbij kan en het kan eten, een auto wegduwen en letterlijke speld in een hooiberg zoeken. Zomaar een greep uit de vele opdrachten die de deelnemers van De Alleskunner moesten volbrengen. Het concept van het nieuwe SBS-programma is simpel: word niet laatste. Die vliegt namelijk het programma uit. Dat wordt herhaald tot de uiteindelijke alleskunner overblijft.

Bewijzen

„Ik wilde met het programma meedoen om mijn man te bewijzen dat ik een alleskunner ben”, lacht deelnemer Chantal. „Mijn man is namelijk een allesweter”, voegt ze grinnikend toe. Het is dan ook vanzelfsprekend dat haar man móét kijken naar de alle afleveringen van het programma. „Ik heb namelijk wel bewezen dat ik een alleskunner ben.”

Deelnemer Bradley had daarentegen absoluut niet het idee dat hij een alleskunner was. „Ik wilde ook helemaal niet meedoen met de intentie om dat te worden, vond het meer een leuke nieuwe uitdaging. Maar terugkijkend kan ik wel echt meer dan ik eigenlijk dacht.” Moeilijke rekensommen bijvoorbeeld. En zijn conditie bleek ook bij lange na niet zo slecht als hij eigenlijk dacht.

Bij Chantal viel dat juist vies tegen. „Ik was echt verbaasd over hoe slecht het ervoor stond met mijn uithoudingsvermogen. Ik heb na het programma meteen besloten om te stoppen met roken. Ik wist niet dat ik zo hard kon piepen”, lacht ze.

Bloedfanatiek

Hoewel je zou verwachten dat het bij elkaar plaatsen van honderd volwassenen die elkaar niet kennen, misschien voor enige ongemakkelijkheid zou zorgen, was het tegendeel waar. „Het was echt een gezellige groep”, vindt Bradley. „Ik heb er 99 vrienden bij”, vult Chantal aan.

Toch ging alles niet van een leien dakje, maar deelnemer Jennifer was bijvoorbeeld bloedfanatiek: „Dat zie je al aan mijn ogen. Ik ben er echt vol voor gegaan. Ik begrijp ook nu pas waarom mensen op scouting zitten, dit was zo leuk.” En daar komt nog eens bij dat ze wijze levenslessen over zichzelf heeft geleerd: „Ik weet nu dat ik eigenlijk zoveel sterker ben dan ik dacht."

Ook bij Bradley kwam de spanning wel naar boven toen hij eenmaal in de cirkel stond. „Ik dacht dat ik niet zo fanatiek was, maar toen ik eenmaal in de cirkel stond voelde ik het wel. Toen wilde ik opeens echt winnen.”

Gezellig

En toch – ondanks het bloedfanatieke – was het heel gezellig met alle deelnemers. „Je gaat eerst voor jezelf, maar daarna probeer je anderen te helpen”, legt Bradley uit. „Mijn maatje dreigde er op gegeven moment uit te gaan, maar dat liet ik niet zomaar gebeuren. Ik heb als een gek staan gillen: ‘Je laat me dit niet alleen doen!’ Het was echt een gekkenhuis.”

Volgens Chantal zit er overigens nog een wijze les in het programma: „Ik wist ook niet dat ik zolang zonder mobiel kon. Denk dat dat misschien de achterliggende gedachte van het programma was”, lacht ze.

De Alleskunner is vanaf zaterdag 1 februari te zien bij SBS6. De winnaar krijgt een jaar lang gratis leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De Alleskunner: ‘Het was echt een gekkenhuis’
Sluiten