In het nieuws

Cycloon kan er voor Australië ook nog wel bij

Cycloon kan er voor Australië ook nog wel bij

Een medewerker van The State Government of Victoria maakte dit beeld. / AFP

Foto van 'Erik Jonk'

8 JAN 2020

Na de bosbranden kwam een volgend natuurfenomeen Australië dinsdag binnen: een cycloon.

Koppen boven de eerste berichten waren dinsdag wat verwarrend: Australië nu ook getroffen door een cycloon. Even leek het erop of een gigantische storm over de al zo lang brandende bossen trok. Maar nee, een nog niet getroffen deel van de Australische bevolking had en krijgt last van dit natuurverschijnsel. Dinsdag kwam de cycloon met de naam Blake het noordwesten van het land binnen. Terwijl duizenden brandweerlieden de bosbranden aan de andere kant van Australië te lijf gingen, zorgde een tropische storm in het noorden voor bakken met regen.

Harde wind, heel veel regen

De schade bleef beperkt, maar autoriteiten raadden de inwoners wel aan om een noodpakket samen te stellen met een EHBO-doos, zaklamp, een draagbare radio, voedsel en water. Blake keert namelijk terug, op het moment van schrijven (dinsdagmiddag) binnen 24 uur, meldt Weerplaza. Ben Lankamp, meteoroloog bij deze ‘weer-website’, legt uit wat een cycloon is. „Dat wat een orkaan is op de Atlantische Oceaan, of een tyfoon op de Stille Oceaan. De namen verschillen alleen. Wat er in Australië gebeurde ken je waarschijnlijk van het Caraïbisch gebied: heel veel harde wind en heel veel regen. Blake is een cycloon van de eerste categorie en voor de Australiërs daarom niet heel heftig. Hij is nu afgedreven, maar keert dinsdag terug aan land. Dan zal er opnieuw heel veel regen en wind zijn.”

Cycloon kan er voor Australië ook nog wel bij

Een medewerker van The State Government of Victoria maakte dit beeld. / AFP

Hoe anders is het in gebieden als South Australia, New South Wales en Victoria, waar bossen in een gebied dat groter is dan heel Nederland bij elkaar inmiddels zijn afgebrand. Het is er gort- en gortdroog. Geluiden dat er pas eind februari flinke regenval in de getroffen gebieden zal zijn, noemt Lankamp twijfelachtig. „Qua weersverwachting heel ver vooruitkijken blijft een lastig verhaal. Met zekerheid kun je slechts zeggen dat het droge weer nog zeker een week aanhoudt.” De mensen van Weerplaza houden de branden en de weersituatie in Australië scherp in de gaten en niet alleen uit beroepsinteresse. Lankamp: „Alles wat extreem is heeft onze belangstelling als meteorologen uiteraard. Maar wij verzorgen ook weerberichten voor zakelijke klanten over de hele wereld, zoals de scheepvaart. De enorme rookontwikkeling kan consequenties voor schippers hebben, dus daarvan houden wij hen op de hoogte.”

Tennistoernooi

Genoemde rookontwikkeling is ook veel verder op de aarde merkbaar. Zo is de zon in Chili en Argentinië – zo’n 12.000 kilometer verderop - iets roder dan anders. Dankzij de rook boven de bossen, melden Zuid-Amerikaanse weerstations. Veel dichterbij, in Melbourne, heeft de rampzalige situatie gevolgen voor het grand slam-tennistoernooi Australian Open. Het evenement gaat door, werd gisteren door de organisatie gemeld: „De daken van de drie hoofdstadions gaan dicht en we wijken uit naar nog acht indoorbanen als de bosbranden een gevaar dreigen op te leveren voor de tennissers. Rook kan de stadions niet binnendringen.”

Cycloon kan er voor Australië ook nog wel bij

Veel mensen helpen met hart en ziel, zoals voor deze koala. Anderen blijken profiteurs... / David Mariuz | EPA

Het officiële dodenaantal door de branden stond dinsdagavond op 25. Duizenden mensen zijn dakloos geworden en tienduizenden Australiërs geëvacueerd. Financiële hulp komt uit de hele wereld en zelf heeft de Australische overheid inmiddels 2 miljard dollar uitgetrokken voor de wederopbouw als de branden ooit onder controle zijn.

Rampsituatie leeft in Nederland

Directe hulp komt op dit moment vooral van het Australische Rode Kruis, bijna zestienhonderd mensen proberen te doen wat zij kunnen. De Nederlandse tak van deze organisatie opende giro 5125, zoals Metro dinsdag meldde. „Wat de Australiërs overkomt, leeft in Nederland”, zegt Iris van Deinse van het Rode Kruis. Of Nederland gul geeft kon zij gisteren nog niet melden. „Een eerste overzicht van de bank krijgen we woensdag. Maar dat het zo leeft was juist de reden om het gironummer te openen. We helpen in Australië al sinds juli, maar vooral het afgelopen weekend kregen we ontzettend veel vragen binnen over wat mensen zelf konden doen. Dan kun je het beste één centraal gironummer organiseren.”

Cycloon kan er voor Australië ook nog wel bij

Paarden in de buurt van het vuur, ten westen van Sydney. / Dan Himbrechts | EPA

Dat veel Nederlanders Australië ooit bezochten en daarom een band met het land hebben, moet de reden zijn dat zoveel landgenoten begaan zijn met de slachtoffers van de branden, vermoedt Van Deinse. „Maar een deskundige op dat gebied ben ik niet.” De medewerkster van het Rode Kruis kan geen streefbedrag noemen als het gaat om hoeveel geld er ‘voor Australië’ nodig is. „Nee, want er zal op lange termijn ook nog hulp nodig zijn. Op dit moment houden de mensen ter plekke zich bezig met acute hulp en psycho-sociale hulp. Denk aan voedsel, een tandenborstel en een luisterend oor voor de mensen die niets meer hebben. De bossen branden nog en steeds meer mensen slaan op de vlucht. Als dat voorbij is kunnen we ons gaan afvragen: hoe nu verder?”

Oplichters actief

De Australische autoriteiten slaan ondertussen alarm over oplichters die misbruik maken van de verwoestende bosbranden die het land teisteren. Consumentenwaakhond ACCC zegt sinds september 86 meldingen te hebben ontvangen van oplichterspraktijken, berichtten Australische media dinsdag.

Het aantal meldingen zou toenemen omdat de autoriteiten mensen vragen om geld te doneren. Er zou een overschot zijn aan gedoneerde goederen voor slachtoffers. Fraudeurs doen zich volgens het ACCC bijvoorbeeld voor als slachtoffers en verschijnen zelfs bij mensen aan de deur om geld te vragen. Ook worden nepwebsites gecreeërd die zogenaamd van liefdadigheidsorganisaties zijn.

Lager dan laag

Minister Kate Neville (hulpdiensten) van deelstaat Victoria omschrijft de activiteiten van de oplichters als „het laagste van het laagste". Ze concludeert dat veel Australiërs graag willen helpen en zich daardoor laten bedotten. Australische media berichten dat ook plunderaars actief zijn die het voorzien hebben op verlaten woningen.

De autoriteiten vervolgen ook 180 personen vanwege de bosbranden. Het gaat onder meer om 24 mensen die worden verdacht van brandstichting. Anderen zouden zich niet aan regels hebben gehouden die zijn bedoeld om branden te voorkomen. Ze gooiden bijvoorbeeld sigaretten weg.


Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Verdachte moordzaak Derk Wiersum blijft vastzitten

Politie in de straat waar advocaat Derk Wiersum werd neergeschoten. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

14 MIN

Woensdag werd door de rechtbank Amsterdam bepaald dat Moreno B. (31) verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, voorlopig vast blijft zitten.

Zijn advocaat had gevraagd het voorarrest te beëindigen, maar volgens de rechtbank zijn er te veel harde aanwijzingen tegen B. Dat de toedracht van de moord mogelijk iets anders is geweest dat een grondig voorbereide liquidatie, zoals de advocaat heeft geopperd, acht de rechtbank niet aannemelijk.

Coronamaatregelen


Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus

Katten blijken toch gevoelig voor het coronavirus. / Foto: Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

59 MIN

Hoewel het wetenschappelijk bewijs nog niet geleverd is en er vooralsnog nauwelijks tot geen informatie beschikbaar is, zijn er wel aanwijzingen dat katten gevoelig zijn voor het coronavirus.

Daarbij kunnen zij dit mogelijk overdragen op soortgenoten. Ook fretten, die eveneens worden gehouden als huisdier, kunnen er gevoelig voor zijn, maar over het overdragen op soortgenoten is van fretten niets bekend. Met het virus besmette dieren zijn voor zover nu bekend niet gevaarlijk voor mensen.

Dat zegt Els Broens, hoofd van het Veterinair Microbiologisch Diagnostisch Centrum (VMDC) van de Faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Ze verwijst naar enkele recente wetenschappelijke experimenten in China, waarbij een handvol katten en fretten door onderzoekers werd geïnfecteerd via de neus. Er werden onder meer poep- en speekselmonsters bekeken en de dieren werden na hun dood ook verder onderzocht.


20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

20 graden! Hoe brengt een weerdienst dat nu?

‘Rokjesdag’ zal zich door de coronacrisis vooral in en om het huis afspelen. | Foto: Colourbox

Foto van 'Erik Jonk'

1 UUR

Met een grote kans op 20 graden, heeft Nederland een heerlijke zondag voor de boeg. Maar hoe brengen weerdiensten dat op het grote publiek over in coronatijden waarin ons wordt gevraagd vooral thuis te blijven?

‘Uitgelezen weertje om er eens lekker op uit te gaan!’. Dat zou de boodschap van weermannen en -vrouwen normaal gesproken zijn bij het weekend dat ons te wachten staat. Twee warme dagen waarbij op zondag het kwik tot 20 graden kan stijgen en er volgens meteorologen lokaal zelfs een kans van 70 procent op een ‘officiële warme dag’ is (20 graden plus).

Rokjesdag nu binnen


Sofie (8) en Daphne (6): 'We vinden het heel erg stom dat we niet naar school kunnen en missen onze juf. We denken dat juf ons nu ook heel erg mist.' | Foto: Pexels

Verschillende leeftijden: hoe beleeft iedereen corona?

Sofie (8) en Daphne (6): 'We vinden het heel erg stom dat we niet naar school kunnen en missen onze juf. We denken dat juf ons nu ook heel erg mist.' | Foto: Pexels

Foto van 'Jorieke van Noorloos'

1 UUR

De één moet wennen aan het thuiswerken, de ander heeft de oorlog nog meegemaakt en is wellicht erger gewend. Maar hoe beleeft iedereen de coronacrisis?

Metro vroeg het aan verschillende mensen met verschillende leeftijden.

Sofie (8) en Daphne (6)


Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

Politie betrapt 'nepdode' in India die lockdown wil omzeilen

In India kunnen veel arbeidsmigranten niet meer terugkeren naar hun dorp. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Een man uit Kashmir heeft gedaan alsof hij dood was om de reisbeperkingen in zijn land te omzeilen. De 70-jarige Indiër slaagde volgens de politie bijna in zijn opzet: hij kon meerdere controleposten passeren voordat hij door de mand viel.

In India zijn veel mensen gestrand door een landelijke lockdown die verspreiding van het coronavirus moet voorkomen. Zo kunnen arbeidsmigranten die hun werk verliezen bijvoorbeeld niet meer terugkeren naar hun dorpen in andere delen van het land.

Hoofdwond


Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Zin om te trainen? Doe dan mee met deze live sportmiddag

Meedoen kan op elk moment én doe je met mensen uit onder meer Spanje, Luxemburg, Frankrijk en België. | Foto: Pexels

Foto van 'Metro'

2 UUR

Ben je het binnenzitten inmiddels al zat en zijn alle puzzels ook al gelegd? Trek zaterdag je sportkleren weer uit de kast, want dan organiseert fitnessketen Basic-Fit een gratis sportmiddag van 10.00 uur tot 14.00 uur.

De regering heeft onlangs besloten dat onder meer alle sportscholen in Nederland tot tenminste 28 april gesloten blijven. Dat betekent dat er alleen al voor Basic-Fit 185 ruimtes gesloten blijven. In de rest van Europa blijven de sportscholen echter ook dicht, waardoor de fitnessketen maar liefst 784 sportscholen moet sluiten. En daar hebben ze nu iets op bedacht.

Internationaal


Dodental corona stijgt met 134, 447 extra ziekenhuisopnames

RIVM: 134 sterfgevallen door corona, 447 extra ziekenhuisopnames

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Het aantal mensen dat in Nederland aan het coronavirus is overleden, is met 134 gestegen naar 1.173. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dagelijkse update. 

Verder zijn er 447 patiënten in het ziekenhuis opgenomen vanwege besmetting met het COVID-virus. Het is niet duidelijk hoeveel van hen al ontslagen zijn. Deze ziekenhuisopnames en sterfgevallen hebben zich in de afgelopen dagen voorgedaan, maar zijn in de afgelopen 24 uur gerapporteerd.

Het aantal nieuw gemelde besmettingen is 1019. In totaal zijn er nu 13.614 besmettingsgevallen bekend. Daarvan zijn 5.159 mensen opgenomen (geweest) in het ziekenhuis en 1.173 mensen zijn eraan overleden. Tot nu toe zijn er twee sterfgevallen gemeld van personen jonger dan 50 jaar, beide met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen.


Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan
Likeability of5

Gevangenisstraf voor 1 aprilgrap over corona in Thailand en Taiwan

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Meerdere landen in Azië dreigen met straffen voor 1 aprilgrappen over het coronavirus. Deze landen vinden grappen in de huidige crisis volstrekt ongepast.

Bovendien is het al moeilijk om betrouwbaar nieuws van nepnieuws over de coronaziekte COVID-19 te onderscheiden. Door alle grappen zou dit nóg lastiger worden.

Overtreding van de wet


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart
Likeability of3

RIVM: verspreiding coronavirus daalt al sinds 16 maart

Het virus wordt „aanzienlijk minder" overgebracht dan twee maanden geleden. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 11:59

De verspreiding van het coronavirus in Nederland neemt af. Dat betekent dat het virus „aanzienlijk minder" wordt overgebracht dan twee weken geleden. 

Dat is de conclusie van het Outbreak Management Team (OMT). In het OMT zitten onder andere Jaap van Dissel van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en enkele virologen.

Afvlakking


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Eerste corona-ademapparaten eind april verwacht

Eerste corona-ademapparaten Demcon eind april verwacht

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien een toename van het aantal patiënten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:04

In de week van 20 april zal het Nederlandse bedrijf Demcon de eerste 50 beademingsapparaten leveren. Dat meldt minster Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De intensivecareafdelingen van de ziekenhuizen zien door de coronacrisis een toename van het aantal patiënten. Daardoor dreigt een tekort aan beademingsapparaten, terwijl deze wel nodig zijn voor sommige coronapatiënten.

Het kabinet heeft verschillende bedrijven opdracht gegeven beademingsapparatuur te leveren. Nederland heeft inmiddels 2000 beademingstoestellen besteld. Bij het Nederlandse bedrijf Demcon 500 stuks, bij het Duitse Dräger ook 500 en bij gezondheidstechnologiebedrijf Philips 1000 apparaten. Afgelopen zaterdag zijn de eerste 100 Philips-apparaten binnengekomen.


‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’
Likeability of5

‘HEMA vreest faillissement door coronacrisis’

De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. | Foto: ANP

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:54

HEMA is bang een langdurige coronacrisis niet te overleven. De omzet van de warenhuisketen is enorm gedaald, waardoor het bedrijf vreest voor zijn voortbestaan. 

Daarom neemt HEMA maatregelen, zoals het deels inhouden van de huur. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Afgelopen week stuurde HEMA-topman Tjeerd Jegen een brief aan de verhuurders. Deze brief is in handen gekomen van de krant.

Verlies


like
user_b7a9854e14e8edfa66c7dc3e8fa7f91de0bfc6fe_avatar

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Huizenmarkt lijdt nog niet onder coronacrisis

Het virus lijkt de afgelopen weken zelfs een omgekeerd effect te hebben. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 09:19

Ondanks alle overheidsmaatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, loopt de woningmarkt nog opvallend goed door. Er worden nog steeds huizen verkocht en het aantal hypotheekaanvragen is de afgelopen tijd zelfs gestegen. 

Dat stellen NVM-voorzitter Onno Hoes, Lana Gerssen, voorzitter van NVM Vakgroep-Wonen, en De Hypotheker.

Omgekeerd effect


Wilde geiten veroveren verlaten stad in Wales
Likeability of5

Wilde geiten veroveren verlaten stad in Wales

De berggeiten leven normaal gesproken op het rotsachtige land in de buurt van Llandudno. | Foto: Getty Images

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Ook in het kleine stadje Llandudno in Wales zitten alle bewoners vanwege het coronavirus in hun eigen huis opgesloten. Het is er zelfs zo rustig dat een kudde wilde geiten door de lege straten struint. 

De berggeiten leven normaal gesproken op het rotsachtige land in de buurt van Llandudno. Eens in de zoveel tijd komen de geiten wel wat dichterbij, maar op de straten waren ze tot nu toe zelden te zien.

Heggen snoeien


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus
Likeability of3

Prostitutie gaat gewoon door ondanks coronavirus

Op de Wallen is het stiller dan ooit, toch blijven sekswerkers in het hele land doorgaan met werken. Nu zelfs vanuit huis. | Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:09

Ondanks het verbod op het uitoefenen van „contactberoepen" blijven sekswerkers blijven gewoon aan het werk. Dit doen ze vaak uit financiële noodzaak.

Op de wallen is stiller dan ooit, maar dat betekent niet dat de sekswerkers niet doorgaan met werken. Ze werken nu zelfs vanuit huis. Dat stellen Platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en het medium Pointer (KRO-NCRV) vast na onderzoek.

Advertenties


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’
Likeability of5

‘Wuhan sluiten voorkwam 700.000 besmettingen in China’

Door de verspreiding van het virus te vertragen, konden andere grote steden alvast maatregelen instellen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 07:29

Door de Chinese stad Wuhan kort na de uitbraak van het coronavirus af te sluiten, heeft het land kunnen voorkomen dat nog 700.000 mensen besmet raakten.

Dat schrijven onderzoekers uit China, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk in het wetenschappelijke tijdschrift Science.

Drastische stap


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

NS verlengt speciale basisdienstregeling
Likeability of5

NS verlengt speciale basisdienstregeling

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De NS verlengt de speciale basisdienstregeling voorlopig tot en met 28 april. Dat maakt het bedrijf bekend nadat dinsdagavond duidelijk werd dat de geldende maatregelen tegen het coronavirus verlengt worden. 

De NS besloot op 21 maart minder treinen in te zetten omdat mensen door de maatregelen veel minder de trein pakken. Met de regeling kunnen mensen met een vitaal beroep of zij die om een andere reden genoodzaakt zijn om te reizen toch de trein blijven gebruiken.

Twee treinen per uur


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Maatregelen nog tot 28 april van kracht
Likeability of6

Maatregelen nog tot en met 28 april van kracht

Foto: ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, blijven in ieder geval nog tot dinsdag 28 april van kracht.

Dat maakten premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Sportclubs, musea en kappers


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_204aa5fd76a5d6743e36dcd0a6634f504feef3b0_avatar

5x positief nieuws: Nederlanders teruggehaald, het coronalied en meer
Likeability of3

5x positief nieuws: Nederlanders teruggehaald, het coronalied en meer

Prada maakt in plaats van mode momenteel medische mondkapjes en overals. | Foto: Getty Images

Foto van 'Alrik de Jong'

GISTEREN

Het positieve nieuws van dinsdag 31 maart. Honderden Nederlanders teruggehaald uit het buitenland, modemerken produceren massaal mondkapjes, het coronalied en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metronieuws je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 31 maart


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar