Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 25 jan 2020 / 16:09 uur

Chinese president waarschuwt: coronavirus verspreidt zich heel snel

De Chinese president Xi Jinping waarschuwt dat de verspreiding van het dodelijke coronavirus „versnelt".

China wordt volgens hem geconfronteerd met een „ernstige situatie”. Dat meldden staatsmedia zaterdag. Inmiddels zijn er al ruim 1300 mensen besmet met coronavirus, ook in Frankrijk, de Verenigde Staten, Singapore en Japan. Er zijn al 41 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Evenementen geannuleerd

Volgens de Chinese tv wordt er alles aan gedaan om middelen en experts in ziekenhuizen te krijgen om het virus aan te pakken. De Chinese president verzekerde dan ook dat zijn land „de strijd zal winnen” tegen de nieuwe variant van het coronavirus. Er worden, ongeacht de kosten, middelen en experts naar ziekenhuizen gebracht.

Vanwege de uitbraak van het virus zijn op veel plaatsen in China, waar Nieuwjaar wordt gevierd, grote evenementen uit angst geannuleerd en zijn pretparken gesloten om grote mensenmassa’s te voorkomen. Ook gelden beperkingen voor vervoer. Het land zal vanaf maandag alle groepsreizen, zowel binnenlands als naar andere landen, stopzetten, meldde de Chinese staatszender CCTV. Verder rijden vanaf zondag van en naar de Chinese hoofdstad Peking geen interlokale bussen meer.

Noodziekenhuizen

De ziekenhuizen zijn overvol. Mensen die aan een andere ziekte lijden en eigenlijk zouden moeten worden opgenomen, worden weer naar huis gestuurd. Daarom gaat China een tweede noodhospitaal in Wuhan bouwen. Het ziekenhuis moet binnen twee weken klaar zijn en krijgt 1300 bedden. Vrijdag waren tientallen graafmachines en andere werktuigen al begonnen met de bouw van het eerste noodziekenhuis. Dit noodziekenhuis moet rond 3 februari in gebruik kunnen worden genomen.

Het nieuwe virus dook voor het eerst op in de Chinese stad Wuhan. Officieel is niet duidelijk waar de oorsprong ligt van het virus, maar Chinese deskundigen koppelen de uitbraak aan een lokale vismarkt in Wuhan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Chinese president waarschuwt: coronavirus verspreidt zich heel snel
Sluiten