Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 jan 2020 / 07:19 uur

China maakt 8 miljard euro vrij bestrijding coronavirus

China trekt ruim 60 miljard yuan (bijna 8 miljard euro) uit voor de bestrijding van het coronavirus. Dat maakte het Chinese ministerie van Financiën maandag bekend.

De autoriteiten in de Chinese autonome regio Macau meldden ook maatregelen te nemen vanwege het virus. Zo zijn bezoekers uit de Chinese provincie Hubei tijdelijk niet welkom. Dat geldt ook voor mensen die de provincie de afgelopen twee weken hebben bezocht. Als mensen kunnen bewijzen niet besmet te zijn krijgen ze wel toegang. Veel mensen bezoeken Macau vanwege het grote aantal casino’s.

Door het coronavirus zijn inmiddels tachtig mensen in China om het leven gekomen. Het aantal besmettingen is met 769 nieuwe meldingen gestegen naar 2744. De meeste doden zijn gevallen in de stad Wuhan, waar het longvirus uitbrak. Zeker 461 patiënten verkeren in kritieke toestand.

Stad afgesloten

De stad Wuhan is afgesloten om verdere verspreiding van de ziekte tegen te gaan. Landen zoals de Verenigde Staten en Frankrijk hebben staatsburgers uit de stad gehaald met speciale vluchten. Ook andere steden in China hebben strenge maatregelen genomen om het virus te stoppen.

Door het Chinees Nieuwjaar dat afgelopen week werd gevierd reizen veel mensen door het land, waardoor het virus op veel plekken terecht kan komen. Naast China zijn ook besmettingen vastgesteld in onder meer Japan, Zuid-Korea, Frankrijk, Canada, VS en Thailand.

In China is de vakantieperiode rond het Chinees Nieuwjaar verlengd tot 3 februari. De regering roept mensen op zo min mogelijk te reizen om de kans te verkleinen dat het virus zich verder verspreidt.

Japan haalt mensen op

Japan stuurt inmiddels ook een chartervlucht naar het Chinese Wuhan stuurt om mensen uit de stad te halen waar het coronavirus onlangs uitbrak. Alle Japanners die in de stad aanwezig zijn en terug willen naar Japan kunnen met het vliegtuig mee. Eerder kondigden de Verenigde Staten en Frankrijk vergelijkbare maatregelen aan. In die landen is het virus al bij mensen vastgesteld.

Mongolië sluit per direct de grenzen met buurland China vanwege het coronavirus. Dat meldde het Mongoolse persbureau Montsame maandag. De regering wil zo het virus buiten de deur houden. Vooralsnog zijn er geen besmettingen gemeld in Mongolië.

Ook sluit de regering alle onderwijsinstellingen in het land. Tot 2 maart gaan universiteiten en scholen dicht.

Olieprijzen

De olieprijzen zijn maandag flink gezakt uit angst voor het coronavirus. De uitbraak van die ziekte in Azië drukt mogelijk de vraag naar de brandstof. Saudi-Arabië liet weten de situatie scherp in de gaten te houden, maar nog weinig verschil te zien in de vraag naar olie.

De prijs van een vat olie zakte maandagochtend vroeg ruim 3 procent nadat China nieuwe besmettingscijfers had bekendgemaakt. Rond 07.30 uur was een vat Amerikaanse olie nog altijd 2,3 procent minder waard op 52,97 dollar. Brentolie was 2,2 procent goedkoper en kostte 59,37 dollar per vat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
China maakt 8 miljard euro vrij bestrijding coronavirus
Sluiten