Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jan 2020 / 13:29 uur

CDA en VVD steunen landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen

Regeringspartijen VVD en CDA zijn gezwicht voor de druk vanuit de Tweede Kamer en de maatschappij. Ze stemmen in met een verbod op de verkoop van knalvuurwerk en vuurpijlen. De verkoop van vuurwerk zorgt jaarlijks voor miljoenen aan schade en leed voor mens en dier.

Wel vinden de regeringspartijen dat er moet worden gekeken naar betere handhaving. Het argument dat het voor de autoriteiten lastig zou worden om in te grijpen, was voor het CDA een van de argumenten om eerder een landelijk verbod af te wijzen.

Omarmen van het verbod

Het CDA is niet meer tegen een verbod, maar wil niet dat het daar bij blijft. „Met alleen een verbod verandert er geen klap in Nederland’’, zei Kamerlid Chris van Dam dinsdag in de Tweede Kamer. „Dan staan we hier volgend jaar weer.” Van Dam vindt dat er een ‘waarden- en normendiscussie’ gevoerd moet worden als het gaat om feestvieren in de openbare ruimte. „Het is gewoon pure hufterigheid die hier tot uiting komt.”

VVD-fractieleider Klaas Dijkhoff stelde eerst nog dat er binnen de partij uitgebreid gediscussieerd zou moeten worden over het vuurwerkverbod. Daar was echter geen ruimte meer voor omdat verschillende prominente VVD’ers naar buiten traden met de boodschap dat zij het verbod omarmden. Zo pleitten waarnemend burgemeester van Den Haag en vicepremier Johan Remkes onlangs voor een ‘handhaafbaar verbod op knalvuurwerk en vuurpijlen voor consumenten’.

‘Hufterig gedrag niet pikken’

Dijkhoff sluit zich aan bij het standpunt van het CDA wat betreft betere handhaving. „We moeten duidelijk laten voelen dat we hufterig gedrag niet pikken", vindt de VVD-voorman. „Ik heb niet zoveel medelijden als je een tik krijgt van een agent als je hulpverleners bestookt met vuurwerk." Van Dam voegt toe dat raddraaiers in de toekomst harder moeten worden aangepakt. „Die pure hufterigheid, de anarchie in de nacht en de ontreddering van heel veel mensen die denken dat alles kan is het diepere probleem."

Het kabinet kondigde vorige week al aan het toegestane aanbod consumentenvuurwerk flink in te willen perken. Met de steun van de VVD en het CDA is vrijwel de hele Tweede Kamer voor een dergelijke stap. „Dat knalvuurwerk en die pijlen, daarvan kunnen we accepteren dat we daarmee stoppen omdat dat het spul is wat de hulpverleners het meeste dwarszit, waar ze ook mee beschoten worden", zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. Voor het einde van februari komt het kabinet met concrete voorstellen.

PVV blijft tegen

De PVV is de enige grote partij die tegen een inperking van consumentenvuurwerk blijft. „Het is niet te handhaven, dus dan wordt verbieden gedogen", stelt Geert Wilders. „Er is al genoeg verboden in Nederland, je mag bijna niks meer. Dus wat ons betreft geen verbod."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
CDA en VVD steunen landelijk verbod op knalvuurwerk en pijlen
Sluiten