Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Bulgarije arresteert Nederlandse ‘valiumverkrachter’

De Nederlander Johan S. is in de Bulgaarse hoofdstad Sofia aangehouden op verdenking van verkrachting. Hij zat in Nederland een gevangenisstraf van vijf jaar uit voor een reeks verkrachtingen.

Volgens lokale media pikte S. op eerste kerstdag in een café in Sofia een 32-jarige vrouw op en nam haar mee naar zijn huis. Daar zou hij een verdovend middel in haar drankje hebben gedaan en haar hebben verkracht.

Geen informatie

De Bulgaarse politie bevestigt de aanhouding, maar geeft verder geen informatie. De rechtbank in Sofia heeft S. huisarrest opgelegd en hij mag Bulgarije niet verlaten.

In 2006 werd S. in Nederland bekend als de ‘valiumverkrachter’, omdat hij zijn slachtoffers met valium zou hebben bedwelmd, alvorens zich aan hen te vergrijpen. Het Openbaar Ministerie verstuurde destijds een opsporingsbericht waarin hij met naam en toenaam werd genoemd en verspreidde zijn foto. De vermeende feiten zoude zijn gepleegd in 2006.

Aanhouding

Uiteindelijk werd S. in Brazilië aangehouden. De rechtbank in Den Haag veroordeelde hem in 2009 tot tien jaar celstraf. In hoger beroep werd dat verlaagd naar vijf jaar en acht maanden, omdat het gerechtshof niet alle verdenkingen bewezen achtte.

Na zijn vrijlating, vertrok hij weer naar het buitenland. Volgens Poolse media benaderde hij in 2014 onder een valse naam vrouwen via het internet. Hij deed alsof hij PhD-student was en vroeg vrouwen of zij hem wilden helpen met zijn proefschrift.

Nadat de politie hierover was gewaarschuwd, schijnt hij naar Malta te zijn gevlucht. In 2014 raakte S. in opspraak toen een vrouw op Malta hem beschuldigde van verkrachting. Volgens Maltese media zou in dezelfde tijd ook in Spanje aangifte tegen hem zijn gedaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.