Metro
Metro Nieuws 30 jan 2020 / 09:45 uur

Brit riskeert leven om bij Chinese partner te blijven

De Britse Benito Crolla weigert China te verlaten zonder zijn Chinese vrouw. De twee zijn momenteel in miljoenenstad en virus-epicentrum Wuhan.

Verschillende landen doen momenteel hun best om burgers weg te halen uit Wuhan. Zo ook Groot-Brittannië. „Wij doen er alles aan om Britten veilig terug te halen naar het Verenigd Koninkrijk. We zijn druk bezig een vlucht te organiseren die snel kan vertrekken", zegt een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De 38-jarige Crolla weigert echter te vertrekken, omdat zijn Chinese vrouw niet mee mag. De twee zijn een jaar geleden getrouwd, nadat ze elkaar op een Chinese datingapp leerden kennen. Omdat Maddie Wu een Chinese inwoner is, mag ze niet met hem meevliegen naar Groot-Brittannië. Daarom blijven Crolla en zijn 75-jarige moeder Joan in Wuhan. Crolla zegt te vrezen voor de veiligheid van zijn vrouw en zegt dat ze een sleutelrol speelt in het zorgen voor zijn moeder, die dementie heeft.

Weggaan geen optie

„Het virus verspreidt zich snel en daarom willen we graag met het vliegtuig mee. Op dit punt komt het vuur al tot de ramen en is het tijd om te vluchten. Weggaan is alleen geen optie zonder mijn vrouw”, zegt Crolla tegen Metro UK. Wu is de gemachtigde voor de financiële- en welzijnszaken van zijn moeder. „Als ik zonder haar terugga naar Engeland, sta ik opeens alleen voor de verzorging van mijn moeder.”

Volgens de inwoner van Wuhan is er tegen hem gelogen door zowel de Chinese als de Britse autoriteiten. Hij zegt een email te hebben gekregen waarin staat dat zijn hele familie zou kunnen vertrekken, maar een tweede email stelt dat het niet mogelijk is dat Chinese inwoners met hun partners meegaan. Daarna volgde een wirwar aan bureaucratisch vingerwijzen: volgens de Chinezen komt het door de Britten en andersom dat Wu achter moet blijven.

De Britse autoriteiten zeggen hun best te doen om „inwoners met Britse nationaliteit en Brits-Chinese nationaliteit te laten vertrekken".

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Brit riskeert leven om bij Chinese partner te blijven
Sluiten