Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 2 jan 2020 / 18:59 uur

Bombrieven verstuurd naar bedrijven, één explosief afgegaan

Bij bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht zijn de afgelopen dagen bombrieven tussen de post aangetroffen.

Bronnen melden dat er één explosief is afgegaan, schrijft het AD. Onduidelijk is nog of dat heeft geleid tot letsel. Het gaat in totaal om vijf brieven die in één week zijn bezorgd bij een hotel en tankstation in Amsterdam, een makelaarskantoor in Utrecht en een tankstation en Mercedes-dealer Van Mossel in Rotterdam. Het is niet duidelijk bij welk bedrijf een explosief is afgegaan.

Dezelfde afzender

De politie houdt er rekening mee dat alle brieven van dezelfde afzender zijn. Op de brieven stond het CIB telkens als afzender vermeld, maar uit onderzoek van de recherche blijkt dat het incassobureau niet bij de zaak betrokken is. De politie waarschuwt mensen die een brief krijgen met een verdikking erin en waar een sticker met het logo van het CIB op is geplakt, die niet te openen.

Geen terreurdaad

De bombrieven worden verder onderzocht door specialisten van het Nederlands Forensisch Instituut. Bij het onderzoek zijn ook specialisten van de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) en een Teamleider Explosieven Veiligheid (TEV) betrokken.

Meest waarschijnlijk op dit moment is dat het gaat om afpersing. Van een terreurdaad lijkt geen sprake.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bombrieven verstuurd naar bedrijven, één explosief afgegaan
Sluiten