Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 4 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Australische bosbranden zorgen voor vuurtornado’s

Als je dacht dat het niet gevaarlijker kon worden in Australië, heb je het mis. Door de hevige bosbranden duiken in Australië unieke weersverschijnselen op, die tegelijkertijd behoorlijk gevaarlijk kunnen zijn: de eerste vuurtornado’s zijn gespot. 

Op onderstaande video is te zien hoe zo’n vuurtornado zich ontwikkelt tot een ‘gewone’ tornado met gloeiend hete vlammen in het midden.

https://www.youtube.com/watch?v=F4SNgSmtiCY

Evacueren

Naast de vuurtornado’s zijn er ook onweersbuien zonder neerslag. „Het lijkt erop dat door de enorme hitte lokale weersystemen worden ontwikkeld", meldt RFS, de meteorologische dienst van de staat New South Wales. De RFS waarschuwt bewoners in het gebied om waakzaam te zijn en maatregelen te treffen om zo snel mogelijk te kunnen evacueren, mocht dat nodig zijn.

Australië staat al maanden in brand. De harde wind in combinatie met temperaturen plaatselijk tot 48,9 graden en een aanhoudende droogte veroorzaken al maanden natuurbranden die grote schade aanrichten. Het officiële dodental is zaterdag opgelopen tot 23. Al zeker vijf miljoen hectare natuur is door het vuur verwoest. Dat is een gebied van 1,2 keer de totale oppervlakte van Nederland.

Het is niet de eerste keer dat vuurtornado’s gespot zijn in Australië. Tijdens eerste bosbranden deed het fenomeen zich ook al voor.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.