Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 6 jan 2020
Leestijd: 1 minuut

Australië maakt 2 miljard vrij voor opbouw na bosbranden

De Australische regering heeft 2 miljard Australische dollar vrijgemaakt voor de wederopbouw na de bosbranden in het land. Dat heeft premier Scott Morrison bekendgemaakt.

Het geld wordt de komende twee jaar gebruikt om mensen die bijna alles zijn verloren weer op weg te helpen. "We focussen ons op wat het de mensen gekost heeft", aldus Morrison.

Temperatuur gedaald

De bosbranden in de staten New South Wales, Victoria en South Australia zijn maandag minder fel, doordat de temperatuur is gedaald en er wat regen valt. Veel inwoners van de regio gebruiken de verbeterde weersomstandigheden om naar veiliger oorden te trekken of om nieuwe voorraden in te slaan.

Tegen het einde van de week wordt het weer warmer en droger. De temperaturen liggen dan mogelijk rond de 40 graden, net als afgelopen week. Door de droogte kan een klein vonkje genoeg zijn om een bosbrand te ontketenen.

Enorme branden

Er kwamen al 24 mensen om door de branden. Tienduizenden mensen zijn geëvacueerd. Er zijn waarschijnlijk zo’n 500 miljoen dieren omgekomen. In totaal is meer dan 55.000 vierkante kilometer door de brand geraakt. Ter vergelijking: Nederland heeft een oppervlakte van 41.543 vierkante kilometer.

De oppervlakte van de branden in Australië is meer dan twee keer zo groot als de branden in de Amazone in Augustus 2019.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.