Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 jan 2020 / 06:40 uur

Amsterdam neemt schuld jongeren over

Maar liefst 34 procent van de Amsterdammers tussen de 18 en 34 jaar heeft schulden, tonen cijfers van de gemeente aan. De hoofdstad wil daar verandering in brengen. 

Amsterdamse jongeren kunnen namelijk binnenkort hun schulden laten overnemen door de gemeente. Die zet de schuld vervolgens om in een lening, die de jongeren naar draagkracht afbetalen. Daarmee moeten ze sneller van hun geldproblemen afkomen en aan hun toekomst kunnen werken. Een bedrag tot 750 euro kan worden kwijtgescholden als het ze lukt een baan of opleiding te vinden.

Zo’n 34 procent van de Amsterdamse jongeren heeft schulden. De bedragen lopen uiteen van een maand te laat een telefoonrekening betalen tot tienduizenden euro’s.

Stress

Schulden zorgen voor stress, weet verantwoordelijk wethouder Marjolein Moorman. Volgens Moorman komen veel van de jongeren door pech of onwetendheid in deze situatie. „Waar ze zonder hulp niet meer uitkomen. Daarom gaan we ze nu helpen zodat ze een nieuwe start kunnen maken."

Naast het omzetten van schuld naar lening zal een coach met de jongeren aan de slag gaan om een plan te maken voor het vinden van een baan of opleiding. De gemeentelijke Kredietbank onderhandelt met schuldeisers en koopt de schulden af. Met het project wil Amsterdam in 2020 zo’n 150 jongeren een schuldenvrije start bieden.

Het project start in februari.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Amsterdam neemt schuld jongeren over
Sluiten