Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 24 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

25 doden door coronavirus in China

In China zijn inmiddels 25 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Het aantal patiënten bij wie het virus is vastgesteld, is opgelopen naar 830, melden Chinese staatsmedia vrijdag.

De Chinese overheid sprak eerder van ongeveer 650 bevestigde gevallen. Van 1072 mensen wordt vermoed dat ook zij besmet zijn. De gezondheidsautoriteiten onderzoeken hen, zeiden Chinese staatsmedia vrijdag.

Openbaar vervoer stilgelegd

De meeste mensen zijn vooralsnog besmet geraakt in de provincie Hubei, waarvan de miljoenenstad Wuhan, dat geldt als het epicentrum van het virus, de hoofdstad is. Acht steden in Hubei zijn nu afgesneden van publiek transport. In het afgesloten gebied wonen naar schatting zo’n 26 miljoen mensen.

De stad Huangshi werd vrijdag toegevoegd aan de lijst afgesloten steden in het gebied. Een veelgebruikte terminal voor veerboten en een brug zijn afgesloten. In de stad wonen circa 2.4 miljoen mensen.

Publieke plekken ook afgesloten

Behalve het openbaar vervoer zijn ook veel openbare locaties in het gebied daarom afgesloten voor publiek. Functionarissen van het provinciebestuur riepen de Chinese regering vrijdag op de financiële steun voor de regio op te schroeven. Inwoners van Wuhan waarschuwden woensdag dat voedselvoorraden in de stad hard teruglopen door de afsluiting.

De Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) stelde donderdag na crisisberaad het nog te vroeg te vinden om de uitbraak van het coronavirus uit te roepen tot internationale noodsituatie.

Disneyland gesloten op drukste dag

Disneyland Shanghai sluit zaterdag voor onbepaalde tijd de poorten als maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus. De gemeente gooit daarmee het pretpark dicht tijdens een van de drukste tijden van het jaar. Zaterdag is het Chinees nieuwjaar. Een jaar geleden moest het attractiepark stoppen met het toelaten van bezoekers omdat het overvol raakte.

Het attractiepark in het oosten van de metropool omvat behalve het pretpark ook een park en hotels. Het project van 5 miljard euro opende in 2016 zijn deuren.

Virus op meer plekken ontdekt

Ook in andere landen zoals Japan, de VS, Thailand en Vietnam zijn gevallen van het virus ontdekt. In verschillende landen screenen de autoriteiten vliegtuigpassagiers uit China, meerdere luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig niet op Wuhan.

Opnieuw is in Japan iemand besmet geraakt met het coronavirus. Daarmee staat het aantal Japanse patiënten op twee, meldt het ministerie van Gezondheid van het land. Het gaat volgens de autoriteiten om een man van in de veertig die in de Chinese stad Wuhan woont, waar het coronavirus voor het eerst opdook. De man is sinds zondag in Japan en is inmiddels opgenomen in een ziekenhuis.

Overleg ministerie

Ook in Nederland wordt gekeken naar de situatie. Op het ministerie van Volksgezondheid vindt overleg met experts plaats over de uitbraak van het virus. De bijeenkomst van het Outbreak Management Team is een initiatief van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Een dergelijke bijeenkomst is gebruikelijk als er nieuwe virussen in de wereld opduiken, aldus het ministerie. Zo’n overleg werd eerder bijvoorbeeld ook belegd toen SARS en MERS opdoken. Nieuwe aankondigingen of maatregelen voor Nederland worden niet verwacht. Mogelijk praten de ambtenaren en experts volgende week verder.

Volgens minister Bruno Bruins (Medische Zorg) is de kans klein dat het virus de oversteek naar Europa maakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.