In het nieuws

Zo weet je dat je baas je waardeert

Zo weet je dat je baas je waardeert

Gelukkig zijn er ook allerlei subtiele manieren om te merken dat je goed bezig bent. /Getty Images

Foto van 'Claartje Vogel'

3 DEC 2019

Werknemers hebben behoefte aan feedback, maar managers spreken het lang niet altijd uit als ze tevreden zijn. Gelukkig zijn er ook allerlei subtiele manieren om te merken dat je goed bezig bent.

Met buikpijn en zwetende handen zit je tegenover je manager. Het is december, tijd voor het eindejaarsgesprek. Na een jaar hard werken hoor je eindelijk of je leidinggevende tevreden is. Spannend, want op basis van je beoordeling krijg je misschien wel een hogere bonus.

„Zo'n jaarlijkse evaluatie past niet meer bij de huidige manier van werken", vindt Maaike Blansjaar, beleidsadviseur HR bij Achmea. De verzekeraar stopte op 1 januari 2019 met jaarlijkse gesprekken. Sindsdien krijgen de 12.000 medewerkers 'doorlopende feedback'. „Mensen werken steeds meer in wisselende rollen of in tijdelijke projectteams. Er gebeurt veel te veel in een jaar om in januari afspraken te maken en daar pas in december op terug te komen."

De traditionele evaluatie aan het begin of eind van het jaar lijkt dan ook op z'n retour. Grote bedrijven zoals Eneco, ING, Randstad en Achmea zijn gestopt met jaarlijkse functioneringsgesprekken. De trend komt uit de Verenigde Staten: volgens vakblad Harvard Business Review heeft een derde van alle Amerikaanse bedrijven het eindejaarsgesprek inmiddels afgeschaft.

Het hele jaar door feedback

Medewerkers willen niet meer één keer per jaar weten hoe het gaat, maar verlangen het hele jaar door feedback. In de praktijk blijkt dat lastig. Minder dan de helft van werkend Nederland (47 procent) vindt dat hij te weinig feedback krijgt van zijn manager en 40 procent zou vaker een compliment willen. Dat blijkt uit het Nationale Management Onderzoek 2019 van managementopleider ISBW, uitgevoerd door Markt­Effect onder 1.013 werknemers.

„Leidinggeven heeft meer aandacht nodig. Zowel van de leidinggevende, als van de persoon die leiding krijgt", vindt Esther Teeuw van Fysiek Leiderschap. Ze heeft 25 jaar ervaring als leidinggevende en was de afgelopen tien jaar coach voor managers in het bedrijfsleven. Ze beaamt dat managers vaak te weinig tijd nemen om feedback te geven. „Dat komt omdat ze het druk hebben. En juist dan is persoonlijke aandacht belangrijk. Als je mensen waardering geeft, gaan ze namelijk beter presteren, blijven ze langer bij het bedrijf en neemt de werkdruk af."

Niet iedere manager blijkt goed in feedback geven. „De grote valkuil is dat managers hun team terugkoppeling geven zoals ze die zelf graag ontvangen. Als je zelf een hekel hebt aan kritiek, zul je sneller feedback overslaan bij anderen", legt ze uit. „Behandel mensen niet zoals je zelf behandeld wilt worden, maar geef ze waar ze behoefte aan hebben. Voor de ene werknemer is een knipoog genoeg, de ander presteert het best met een wekelijks gesprek."

Leidinggevenden moeten zich dus meer inleven. „Dat geldt ook voor de persoon die leiding krijgt", zegt ze. „Zoek contact met je manager. Heb je behoefte aan feedback? Vraag het dan gewoon. Het klinkt stom, maar vaak vergeten managers gewoon om feedback te geven."

Verder zijn er ook allerlei subtiele manieren waaraan je kunt merken dat je goed bezig bent.

1. Lichaamstaal

Kijk eens goed naar het gezicht van je leidinggevende, tipt Teeuw. „Ik vergelijk het soms met de eerste maanden dat je verliefd bent", zegt ze. „Dan hoef je ook niet continu 'ik houd van je' te zeggen. Je kijkt elkaar aan en je weet het. Eigenlijk werkt het zo ook met collega's."

Let dus goed op gezichtsuitdrukkingen. Een ontspannen gezicht wijst erop dat iemand tevreden is, zegt Teeuw. „Maak dus oogcontact met je manager. En let eens op zijn ademhaling. Zucht hij vaak opgelucht in jouw bijzijn? Dat is een goed teken, want dat betekent dat hij ontspant."

2. Meer verantwoordelijkheid

Soms krijg je meer verantwoordelijkheden zonder dat je functietitel verandert. Je manager geeft jou bijvoorbeeld de leiding over het rooster, de financiën of een ander project. Als je zelfstandiger mag werken, betekent dit dat je leidinggevende vertrouwen in je heeft. Zo werkt dat ook bij Achmea, zegt Blansjaar: „Goede prestaties waarderen we door medewerkers verantwoordelijkheden en uitdaging te geven, bijvoorbeeld bijzondere projecten of doorgroeien naar een andere rol.”

3. Meedenken

Mag jij meedenken over besluiten? Vraagt je leidinggevende wat je van zijn blog of presentatie vond? Word je uitgenodigd voor brainstorms? Dan heeft hij je waarschijnlijk hoog zitten.

4. In het zonnetje

Bij Achmea is je salarisverhoging niet meer afhankelijk van het beoordelingsgesprek, want dat is er niet meer. Blansjaar: „Als beloning krijg je geen bonussen of cadeaus, maar liever zaken waar iemand echt blij van wordt. Voor de een is het een speech, voor de ander een compliment in een persoonlijk gesprek, voor weer een ander een bezoek aan een speciaal seminar." Soms zet een manager iemand op een subtielere manier in het zonnetje. Zo mocht een medewerker die een goed plan had uitgewerkt, het zelf presenteren aan de directie.

5. Collega's

Als je werkt in een team, is feedback van collega's vaak net zo belangrijk als het oordeel van je manager. Blansjaar: „In mijn team zijn we continu in gesprek over elkaars talenten. Ik vraag collega's bijvoorbeeld wat ze vonden van mijn presentatie. Hun tips zijn vaak waardevol."

Vergeet tot slot niet je eigen oordeel. „Als je wilt weten of het goed gaat, is dat stap één", zegt Teeuw. „Bepaal eerst eens of je zelf tevreden bent, voordat je bevestiging zoekt."

Feedback in andere culturen

In veel Oosterse culturen is het ongepast om bonussen te koppelen aan individuele prestaties, vertelt de Amerikaanse expert Dick Grote aan HR-vakblad SHRM. In Azië draait het binnen bedrijven namelijk meer om gezamenlijke prestaties en onderlinge relaties. En die staan op het spel als je de ene medewerker een hogere waardering en beloning geeft dan de ander. Bovendien is feedback in Chinese en Japanse bedrijven vaker eenrichtingsverkeer. De baas zegt wat hij vindt, een medewerker zal niet zo snel zijn mening geven.

Managers op de Filipijnen geven liever helemaal geen directe feedback, vertelt Grote. Als de baas een probleem heeft met een werknemer, dan vertelt hij dat tegen zijn vrouw. Zij bespreekt het dan bijvoorbeeld weer met haar kapper, die de broer is van de medewerker in kwestie.


Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Amsterdam en Rotterdam zetten Citrix-systemen uit

Ook Rotterdam en Amsterdam nemen voorzorgsmaatregelen / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

27 MIN

De gemeenten Amsterdam en Rotterdam hebben uit voorzorg de externe toegang tot hun Citrix-netwerk tijdelijk afgesloten. Die zijn kwetsbaar door een fout in het systeem.

Gemeenten gebruiken Citrix onder meer om thuis te werken. Den Haag had de Citrix-servers in de nacht van donderdag op vrijdag uitgeschakeld, maar vrijdagochtend zijn ze weer aangezet. Den Haag houdt de computersystemen in de gaten en overweegt ze in het weekeinde weer uit te zetten.

Advies


Organisatie: 'Varkens worden soms levend gekookt'

Frederieke Schouten van de organisatie Varkens in Nood in 2018 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Het toezicht in Nederlandse slachthuizen faalt nog steeds. Er worden herhaaldelijk varkens bij vol bewustzijn geslacht, blijkt uit rapporten van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA), opgevraagd door organisatie Varkens in Nood.

De organisatie wil daarom dat cameratoezicht in alle slachthuizen verplicht wordt gesteld. Daarbij moeten de beelden extern bekeken kunnen worden om zo de misstanden tegen te gaan.

Verdronken in heet water


Man opgepakt voor verkoop 12 miljard inloggegevens

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een 22-jarige man uit Arnhem is opgepakt omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de website WeLeakInfo.com. Volgens de politie werden daar ongeveer 12 miljard gestolen inlognamen en wachtwoorden te koop aangeboden.

De Amerikaanse recherche, de FBI, heeft de site uit de lucht gehaald. Ook een 22-jarige man uit Noord-Ierland is opgepakt.

Onderzoek loopt


Likeability of5

Kinderen in actie voor dieren in Australië

De brandweer aan het werk / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Kinderen gaan met een speciale tv-actie geld ophalen voor bedreigde dieren in Australië. Samen met NPO Zapp en het Wereld Natuurfonds (WNF) wordt volgende week zaterdag de uitzending SOS Koala uitgezonden.

Presentatoren Klaas van Kruistum, Saskia Weerstand en Anne-Mar Zwart roepen kinderen en scholen op om komende week geld in te zamelen om de koala’s en andere dieren in het door bosbranden geteisterde land.

Leefgebied herstellen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocaat Spong spreekt Van Laarhoven in gevangenis

Advocaat Gerard Spong (links) en zijn kamergenoot Sidney Smeets (rechts) op weg naar Van Laarhoven / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Voor het eerst in vijfenhalf jaar heeft Johan van Laarhoven weer in een bed geslapen. Dat zei advocaat Gerard Spong vrijdagochtend na een gesprek met zijn cliënt in de gevangenis in Vught.

Daar werd de voormalige Tilburgse coffeeshophouder donderdagavond heen gebracht nadat Thailand hem aan Nederland had overgedragen.

'Zorgelijk'


Longvirus eist tweede slachtoffer in China
Likeability of2

Longvirus eist tweede slachtoffer in China

Een man verlaat het ziekenhuis in Whuhan | Noel Celis / AFP.jpg

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 UUR

In China is een tweede persoon overleden aan de gevolgen van het mysterieuze coronavirus. Dat maakten de autoriteiten vrijdag bekend.

De 69-jarige man overleed woensdag in een ziekenhuis in Wuhan, waar ook het eerste slachtoffer overleed. Het coronavirus is verwant aan het virus dat SARS veroorzaakt, een ernstige besmettelijke longontsteking.

Uitbraak


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Likeability of2

Rokers krijgen soms illegaal antidepressiva voorgeschreven

Een uitgedrukte sigaret / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:44

Stoppen met roken kan behoorlijk lastig zijn. Met behulp van coaching wordt het makkelijker. Sommige coaches schrijven echter illegaal medicatie voor.

Coachingbureaus die mensen helpen te stoppen met roken, laten artsen antidepressiva voorschrijven aan patiënten die ze niet hebben ontmoet, onthult Reporter Radio.

Voorzitter Ruud Coolen van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) zegt tegen het radioprogramma dat dit niet mag. „Je hebt geen arts gezien, geen apotheek gezien, en toch een receptgeneesmiddel gekregen, dat je zonder begeleiding gaat gebruiken."


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Servers in Friese gemeenten uit voorzorg uitgeschakeld

Servers in Friese gemeenten uit voorzorg uitgeschakeld

Servers worden uit voorzorg uitgeschakeld / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:29

De Friese gemeenten Achtkarspelen en Tietjerksteradeel hebben uit voorzorg de Citrix-server voor computersystemen van enkele eigen externe locaties uitgeschakeld.

Dat gebeurde nadat deze week bekend was geworden dat er hackpogingen waren gedaan bij het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen.

Advies opgevolgd


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

VANDAAG, 09:00

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Politie hoopt oude zaken op te lossen met gevangenen

De colcasekalender uit 2017 / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:14

De politie heeft voor het vierde jaar op rij een coldcasekalender verspreid onder gevangenen. Daarop worden 52 oude zaken onder de aandacht gebracht in de hoop dat er bruikbare tips over binnenkomen.

Dit jaar wordt de kalender ook naar tbs-instellingen gestuurd.

In 2019 leverde de kalender 202 tips op, waarvan 31 bruikbaar bleken te zijn. Twee zaken zijn heropend, maar er zijn geen vorig jaar geen zaken opgelost met behulp van de tips.


A4 weer open na ernstig ongeluk

Beeld ter illustratie / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:04

De A4 is na een ernstig ongeluk inmiddels weer open. Rond tien over acht werd de snelweg weer vrijgegeven, meldt Rijkswaterstaat.

Door een ernstig ongeluk met meerdere voertuigen tussen knooppunt Prins Clausplein en Leidschendam is de A4 in de richting van Amsterdam vrijdagochtend enkele uren dicht geweest.

De verwachting was eerder dat de weg tot na de spits dicht zou blijven. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat verwacht dat de files snel verdwijnen nu de weg weer open is. De vertraging bedroeg maximaal een uur, toen de weg nog afgesloten was.


Lees de krant van morgen nu al online!
Likeability of5

Lees de krant van morgen nu al online!

Lees de krant van morgen nu al online!

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wil jij ook je dag goed beginnen met een gloednieuwe Metro? Morgen is hij in de bakken van bijna alle treinstations te vinden, maar online kun je hem ook alvast lezen. Fijn, voor als je niet kan wachten op deze kersverse editie.

In de krant van morgen lees je onder meer hoe er een mysterie hangt rondom honden. Want waar komen ze vandaan? „Een klein deel zal uit gewone nestjes komen. De rest is niet traceerbaar, maar komt vermoedelijk uit puppyfabrieken in binnen- en buitenland”, vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.

Verder lees je hoe beveiligers vrezen dat ze in 2020 onder druk komen te staan. Het aantal evenementen in ons land is dit jaar namelijk zo enorm, dat de Nederlandse Veiligheidsbranche oproept tot snel overleg.


like
user_f534e17ea017e6b9f8ed4258e054cc7ad742492d_avatar

NPO wil samenwerking met onder meer Netflix en Videoland

NPO wil samenwerking met onder meer Netflix en Videoland

„We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn". /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) staat open voor samenwerking met commerciële mediapartijen als Netflix, Videoland, Disney+ en Amazon voor het maken van nieuw Nederlands kwaliteitsdrama. Dat zei NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman tijdens haar nieuwjaarstoespraak.

„We willen een experiment beginnen waarbij tot en met 2021 in totaal vijf producties mogelijk zijn. Partijen die zich hiervoor kunnen aanmelden zijn mediadiensten met een eigen platform."

Samenwerking


Wat verwachten we van het nieuwe jaar?

Wat verwachten we van het nieuwe jaar?

Er werd gevraagd naar uiteenlopende onderwerpen zoals economie, technologische ontwikkelingen en maatschappelijke kwesties. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Wat verwachten Nederlanders en de rest van de wereld van dit nieuwe decennium? In het kader van het Global Advisor 2020 Predictions onderzoek zijn ruim 22.500 mensen uit 32 verschillende landen gevraagd naar hun verwachtingen voor 2020.

Er werd gevraagd naar uiteenlopende onderwerpen zoals economie, technologische ontwikkelingen en maatschappelijke kwesties.

Optimisme


Minister Schouten: verspreiding vogelgriep is zorgelijk

Minister Schouten: verspreiding vogelgriep is zorgelijk

De verspreiding van vogelgriep in het oosten van Europa is „zorgelijk", vindt minister Carola Schouten (Landbouw). /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De verspreiding van vogelgriep in het oosten van Europa is „zorgelijk", vindt minister Carola Schouten (Landbouw). Maar een ophokplicht in Nederland komt er nog niet. De pluimveesector had daar om gevraagd.

Meerdere landen in het oosten van Europa hebben te maken met vogelgriep. Dit jaar is de besmettelijke variant H5N8 ontdekt op boerderijen in Polen, Slowakije, Hongarije en in het noorden van Roemenië. Tienduizenden dieren zijn daar uit voorzorg al geruimd.

Nauw contact


Stint verandert naam in Buszy

Stint verandert naam in Buszy

Naar aanleiding van het spoordrama in Oss hebben nabestaanden gevraagd of de Stint een nieuwe naam zou kunnen krijgen. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De nieuwe Stint krijgt een andere naam: Buszy. Naar aanleiding van het spoordrama in Oss hebben nabestaanden gevraagd of de Stint een nieuwe naam zou kunnen krijgen, wanneer deze in aangepaste vorm terugkeert. Edwin Renzen, eigenaar van het bedrijf dat deze vervoersmiddelen maakt, heeft hier gehoor aan gegeven. Dat meldt Omroep Brabant. 

De nieuwe Stint wordt momenteel nog gekeurd door verkeersdienst RDW, in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Naamswijziging


Veroordeelde coffeeshophouder Van Laarhoven terug in Nederland

Veroordeelde coffeeshophouder Van Laarhoven terug in Nederland

Van Laarhoven was in Thailand veroordeeld tot een celstraf van 75 jaar wegens witwassen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De in Thailand veroordeelde oud-coffeeshophouder Johan van Laarhoven is donderdagavond op Schiphol geland. Hij zat ruim vijf jaar vast in een Thaise cel en werd ernstig ziek. 

Het vliegtuig met daarin Van Laarhoven was om 12.15 uur (06.15 uur Nederlandse tijd) vanuit de Thaise hoofdstad Bangkok richting Nederland vertrokken.

Ernstig ziek


Boekenreeks 'De zeven zussen' breekt records

Boekenreeks 'De zeven zussen' breekt records

De zeven zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley is voor het tweede jaar op rij bet bestverkochte boek van Nederland. /Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De zeven zussen van de Ierse schrijfster Lucinda Riley is voor het tweede jaar op rij bet bestverkochte boek van Nederland. Dat is een unieke situatie.

Het eerste deel in haar reeks over deze zussen, was het afgelopen jaar met 233.000 in het Nederlands vertaalde exemplaren het bestverkochte boek in de Nederlandse boekhandel. In 2018 was hetzelfde boek ook al de bestverkochte titel: toen werden er 129.000 exemplaren van verkocht. Dat meldt de CPNB, de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek, die jaarlijks een Top 100 samenstelt.

Op de tweede plaats van de lijst van bestverkochte boeken (oorspronkelijk Nederlands of vertaald) stond Ilja Leonard Pfeijffer met zijn Grand Hotel Europa. Daarvan gingen er het afgelopen jaar 145.000 over de toonbank. Rutger Bregman bezette de derde plek, met 140.000 verkochte exemplaren van De meeste mensen deugen.


Man verdacht van oplichten tientallen Marktplaats-verkopers

Man verdacht van oplichten tientallen Marktplaats-verkopers

Hij zou toegang hebben weten te krijgen tot hun bankrekeningen en zo ongeveer 200.000 euro hebben weggesluisd. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 28-jarige man uit Enschede wordt ervan verdacht dat hij ongeveer 130 mensen die spullen op Marktplaats verkochten, heeft opgelicht. Hij zou toegang hebben weten te krijgen tot hun bankrekeningen en zo ongeveer 200.000 euro hebben weggesluisd.

Drie anderen hebben hem daar mogelijk bij geholpen.

Slachtoffers