Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 9 dec 2019 / 13:23 uur

Zeldzaam hoog aantal kinderen op de vlucht

Bijna 50 miljoen kinderen zijn op dit moment wereldwijd op de vlucht. Niet eerder waren dat er zoveel.

De kinderen zijn op de vlucht voor oorlog, geweld, armoede of natuurrampen. Van de 50 miljoen bevinden zich 9 miljoen jongeren in het Midden-Oosten. Er is dringend meer hulp nodig om al die kinderen bij te kunnen staan, meldde UNICEF maandag. „Waar conflict heerst, zijn kinderen vaak de eerste en de grootste slachtoffers”, zegt Geert Cappelaere van de kinderrechtenorganisatie.

Cappelaere werkte tien jaar voor UNICEF in het Midden-Oosten en maakte veel oorlogen van dichtbij mee. „Kinderen vinden het lastig om oorlog een plek te geven in hun leefwereld”, zegt hij. „Voor volwassenen is dat al moeilijk, voor kinderen helemaal. Zij leven in onzekerheid en weten vaak niet wat er met hun vriendjes en familie is gebeurd. Voor een kind is dat vreselijk.”

Zeldzaam aantal kinderen op de vlucht
Foto: UNICEF

Situatie schrijnend

Als het om het Midden-Oosten gaat, dan bieden Jordanië (2,5 miljoen) en Libanon (1,5 miljoen) aan de meeste vluchtelingen onderdak. In Libanon is meer dan de helft van de vluchtelingen jonger dan 18 jaar en hun situatie is schrijnend. Vluchtelingen overleven in overvolle accommodaties en hebben geen inkomen. In Jordanië leeft 93 procent van de vluchtelingen onder de armoedegrens.

UNICEF maakt zich op dit moment grote zorgen om het lot van gezinnen met kinderen, vooral met de vrieskou in aantocht. „Het wordt zwaar”, zegt Cappelaere. „Ze moeten overleven zonder elektriciteit of dichte schoenen om op te lopen.” Wat hem betreft is er politieke moed nodig om kinderleed te stoppen. „UNICEF blijft regeringsleiders herinneren, elke dag weer.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zeldzaam hoog aantal kinderen op de vlucht
Sluiten