Femke van Rooijen
Femke van Rooijen Nieuws 15 dec 2019 / 17:00 uur

Weinig concrete afspraken in slotakkoord klimaattop Madrid

Na ruim twee weken onderhandelen is er een slotakkoord gesloten op de klimaatconferentie COP 25 in Madrid. Maar het ‘minimale akkoord’ kan nu al rekenen op veel kritiek.

De belangrijkste doelen waar de afgelopen twee weken over werd gepraat, zijn doorgeschoven naar de top van volgend jaar in Glasgow. Een van die hoofddoelen was het opstellen van regels voor de handel in emissierechten, die het recht geven om een bepaalde hoeveelheid broeikasgassen uit te stoten. Zo kunnen landen hun uitstoot ‘afkopen’.

Emissiehandel

Vooral de EU en een aantal kleinere landen zijn voor het aanscherpen van de regels voor emissiehandel omdat ze bang zijn voor fraude met de certificaten die de rechten geven. Grote landen zoals Brazilië, Australië en Rusland verzetten zich juist tegen het aanscherpen van die regels, omdat ze door het kopen van nieuwe certificaten meer kunnen uitstoten en toch het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen, waarin is afgesproken dat de opwarming van de aarde beperkt moet worden tot 1,5 en maximaal 2 graden.

Tijdens COP 25 ging het over een concretere invulling van dat akkoord en over wat landen moeten doen om de opwarming te beperken tot 2 graden. Dit jaar stijgt de CO2-uitstoot nog met 1,5 procent en zelfs als alle 194 landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend doorgaan met hun actieplannen, stijgt de temperatuur met 3,2 graden. Dat bleek vorige maand uit een alarmerend VN-rapport.

Verbaasde milieuorganisaties

Ondanks dat gegeven kwamen er geen echte afspraken van de grond. In de slotverklaring hebben de landen toegezegd om hun klimaatdoelstellingen „zoveel mogelijk aan te scherpen”, tot grote verbazing van milieubeschermingsorganisaties. Greenpeace en het Wereldnatuurfonds hebben forse kritiek op de uitkomst. Ze vinden dat landen onvoldoende doen voor klimaatbescherming en spreken van een ‘diepe crisis’. „De onderhandelingen werden gegijzeld door de grootste vervuilers”, aldus het Wereldnatuurfonds.

En niet alleen milieubeschermingsorganisaties zijn teleurgesteld. Ook kleinere landen, zijn ontevreden over de uitkomst. „We hebben ons proactief opgesteld en toch leidde het niet echt ergens toe” zegt de afgezant van Costa Rica, Felipe De Leon. Samen met de Europese Unie en andere eilandstaten ging Costa Rica voor strengere afspraken. Ook onze eigen minister van Klimaat, Eric Wiebes, noemt het akkoord teleurstellend.

Schiphol

De onvrede over klimaatbescherming kwam ook dit weekend in Nederland tot uiting. Terwijl de klimaattop in Madrid werd verlengd omdat een akkoord uitbleef, bezetten klimaatactivisten Schiphol Plaza om een klimaatplan bij de luchthaven af te dwingen. Ze droegen vlaggetjes met de tekst: ‘Noodlanding voor het klimaat’ en hingen een spandoek op waarop ‘Schiphol vliegt alle klimaatgrenzen voorbij’ stond.

Dat er na de twee weken en veertig uur durende conferentie nog geen duidelijke afspraken op tafel liggen, laat zien hoe ver de standpunten uit elkaar liggen. Opnieuw bleken landen als China, India en Brazilië zich niet te willen aansluiten bij een akkoord met strengere maatregelen, waardoor de echte afspraken nog een jaar op zich laten wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Weinig concrete afspraken in slotakkoord klimaattop Madrid
Sluiten