Erik Jonk
Erik Jonk Nieuws 15 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

We krijgen geen witte, maar een groene kerst

Een foto zoals hierboven, Kerstmis in Rotterdam 2010, gaan we dit jaar niet maken. Weeronline voorspelt namelijk een groene kerst.

„De temperatuur stijgt deze week naar 9 tot 13 graden en daarmee vervliegt de hoop op een witte kerst. Pas tegen het einde van het jaar wordt het mogelijk kouder en is er kans op nachtvorst. Tijdens Kerstmis wordt het 8 tot 10 graden en dat is zacht voor december”, aldus de weersvoorspellers.

Redelijk betrouwbaar

Weeronline meldt dat met nog elf dagen richting het kerstfeest te gaan, een ‘redelijk betrouwbaar beeld te kunnen geven’. Doordat het dinsdag richting de 13 graden gaat ‘is een witte kerst verder weg dan ooit’. „Als aan het einde van het jaar een koude periode met ook sneeuwval aanbreekt, komt deze te laat om een witte kerst te redden.”

We krijgen geen witte, maar een groene kerst
In 2001 was er één witte kerstdag, zoals hier in Arnhem. / Robin Utrecht | ANP Foto: ANP

Twee jaar op rij

In 2010 beleefde Nederland voor het laatst een witte kerst. Van een witte kerst wordt gesproken als er op beide kerstdagen sneeuw ligt. Op Eerste Kerstdag lag in genoemd jaar in het hele land 5 tot 20 centimeter sneeuw, in Zuid-Limburg zelfs 30 centimeter. Alleen in de Kop van Noord-Holland, op de Wadden en in Friesland was de sneeuwval karig. Nederland had het wel getroffen, want ook in 2009 was er een witte kerst. Dat was een feest voor mensen die altijd hopen op een romantisch buitenbeeld, want dat hopen had sinds 1981 geduurd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
We krijgen geen witte, maar een groene kerst
Sluiten