Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Wat wordt het Woord van het Jaar 2019?

Bezorgschaamte, toetertrouwstoet, boomer en wiebelpensioen. Dat zijn enkele van de negentien woorden die Van Dale heeft genomineerd voor de verkiezing van Woord van het Jaar 2019.

Vanaf dinsdag kan er worden gestemd, tot maandag 16 december 17.00 uur.

Resterende kandidaten

Het publiek kon de nieuwe woorden insturen, waarna Van Dale een top 19 samenstelde. De resterende vijftien kandidaat-woorden zijn: bruisregio, diversiteitsverlof, ecopopulisme, foeigesprek, klimaatdrammer, klimaatspijbelaar, levensloopstress, luchtvluchteling, nulrentoceen, plunderpuber, stalguerrilla, stekkersubsidie, verthuizen, vleeswroeging, windterreur.

Bij het stemmen op een woord staat uitleg over de genomineerde woorden. Zo staat er bij windterreur „als vorm van terreur gepresenteerd extremistisch verzet tegen de bouw van windmolens of de aanleg van windmolenparken" en betekent foeigesprek een „indringend gesprek van een politiefunctionaris met iemand die een regel of wet heeft overtreden, in voorkomende gevallen ook wel met de (vermoedelijke) daders van een misdrijf".

De bekendmaking van het winnende woord is op dinsdag 17 december.

Blokkeerfries

In 2018 werd blokkeerfries woord van het jaar in de verkiezing van Van Dale. Het woord kreeg de betekenis „elk van de personen die in Friesland een wegblokkade hebben opgezet om anderen te verhinderen te demonstreren tegen een aspect van de sinterklaastraditie, door sommigen beschouwd als verdediger ervan." Van de ruim 28.000 stemmen ging toen 55 procent naar dat woord.

In een verkiezing van het Genootschap Onze Taal werd laadpaalklever vorig jaar woord van het jaar. Dat verwijst naar de opkomst van de elektrische auto maar ook naar hoe uit innovatie een extra voordeeltje kan worden behaald: een gegarandeerde parkeerplek.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Wat wordt het Woord van het Jaar 2019?
Sluiten