Tim van der Steen
Tim van der Steen Nieuws 2 dec 2019
Leestijd: 3 minuten

Vlaggenschip LEGO vaart binnen op de Kalverstraat

LEGO is een iconisch merk. Inmiddels al lang en breed doorgedrongen in digitale media zoals films en videospelletjes. Toch blijven de fysieke stenen magisch. Nu is ook in Amsterdam een flagship store geopend.

De bouwblokjes waar grootvaders vijftig jaar geleden al mee speelden, passen nog steeds op de nieuwe sets LEGO die zij hun kleinkinderen aankomende Kerst cadeau doen. Het Deense exportproduct, en nationale trots, is momenteel gezonder dan ooit.

Vlaggenschip LEGO vaart binnen op de Kalverstraat
LEGO-fan Alessandro voor de winkel, voorafgaand aan de opening. Foto: Tim van der Steen

Alessandro (34) stond vanochtend al om half zeven op. Het was voor de Italiaanse student cyber security twee uur reizen vanuit zijn studiestad Enschede, maar hij moest hier zijn vandaag. „Waar ik vandaan kom, hebben we deze winkels niet. Ik bouw mijn hele leven al, dit móest ik zien.”

Hij heeft zelfs zijn persoonlijke LEGO-poppetje mee; inclusief camera, als een echte toerist. Het is Black Friday en voor het pand aan de Kalverstraat 57 in Amsterdam verzamelen de eerste fans zich al ver voor openingstijd.

Vlaggenschip LEGO vaart binnen op de Kalverstraat
De LEGO-uitvoering van M.C. Escher's trappenhuis. Foto: Koen van Weel

Hollandse hoogstandjes

Eenmaal binnen is de winkel een hommage aan Hollandse hoogstandjes. Mozaïeken replica’s van meesterwerken sieren de muur. Vermeer en Rembrandt, vakkundig opgebouwd uit kleurrijke blokjes. Wie zijn eigen portret op dezelfde manier wil zien, kan plaatsnemen in een fotohokje. Dan krijg je het bouwplan mee naar huis.

We paraderen over een gracht van LEGO, inclusief vissen, plastic fietsjes en dingen die daar ook in het echt in belanden. De gracht loopt onder een brug door, versierd met iconische Nederlandse uitvindingen. Denk aan het cassettebandje, de CD en de micro-scoop. Maar ook de donut en de oranje wortel, zoals we die nu kennen, zijn uit Hollandse hersenen ontsproten.

Vlaggenschip LEGO vaart binnen op de Kalverstraat
Grachtenpanden en een bakfiets van LEGO, een ode aan Amsterdam. Foto: Tim van der Steen

Trots

„Wortels waren van oorsprong wit of paars. Maar Nederlandse telers kruisten die, zodat er een oranje wortel kwam als eerbetoon aan de koning”, legt Rasmus Dunn (44) ons uit. Weer wat geleerd. Dunn heeft de droombaan van menig kind te pakken; hij is hoofd van de meesterbouwers bij LEGO, die onder meer verantwoordelijk zijn voor de creaties in dit pand. „We krijgen ook brieven van kinderen die voor LEGO willen komen bouwen.”

Hij leidt ons naar een metershoge molen met draaiende wieken in de etalage. „948.133 steentjes, ik heb ze zelf geteld.” Daarmee is de molen het grootste bouwwerk in de winkel, al zichtbaar vanaf de straat. Dunn is er duidelijk trots op.

Vlaggenschip LEGO vaart binnen op de Kalverstraat
Foto: Tim van der Steen

Minifabriek

Uiteindelijk gaat het bij LEGO om onze eigen creativiteit. Bouw bijvoorbeeld de stad van de toekomst of versier je eigen bootje en laat die varen op de gracht rond een manshoge Munttoren. Via een levensgrote interpretatie van M.C. Eshers breinbuigende trappenhuis, bereiken we de eerste verdieping waar we op digitale schermen ons eigen LEGO-mannetje kunnen ontwerpen. Een minifabriekje enkele meters verderop produceert die vervolgens on the spot.

We zien er verder grachtenpanden en een levensgrote bakfiets van bouwsteentjes. Ieder flagship is geënt op de stad en het land waar hij staat en met iedere nieuwe winkel probeert LEGO zichzelf te overtreffen. Het is een etalage van inventiviteit en kinderen van alle leeftijden kunnen hier los.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.