Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Vijftigers met obesitas meer kans op Alzheimer

We hebben bijna allemaal wel als goed voornemen een stuk gezonder te leven in 2020. Een nieuw onderzoek zorgt ook voor wat extra motivatie.

Uit een enorm onderzoek dat in Engeland is uitgevoerd, blijkt namelijk dat vijftigers met obesitas meer risico lopen op Alzheimer. Meer dan een miljoen vrouwen met verschillende kledingmaten werden twee decennia lang onderzocht.

Meer kans met obesitas

Vrouwen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger – de norm voor obesitas – liepen 21 procent meer kans om dementie te krijgen. Veel meer dan de vrouwen met een gezond gewicht. De resultaten wekken de suggestie dat een gezond gewicht een goede manier is om Alzheimer te voorkomen op latere leeftijd.

Te dik zijn zorgt ervoor dat de bloedvaten stijf worden en vernauwen. De oorzaak van dementie is een gebrek aan bloed naar de hersenen, waardoor aderen beschadigen.

Te weinig beweging

Jarenlang werd gedacht dat een ongezond dieet en te weinig beweging zorgt voor dementie, welk gewicht je ook hebt. Dit nieuwe onderzoek laat zien dat de ongezonde leefgewoonten meer een teken kunnen zijn dat dementie op latere leeftijd toe kan slaan, niet als oorzaak.

Onderzoekers volgden bijna twintig jaar lang meer dan een miljoen vrouwen die tussen 1935 en 1950 werden geboren in Engeland. Het gewenste BMI was tussen de 20 en 25, daarboven werd gezien als overgewicht. Ook in Nederland is dat ongeveer de norm.

De vrouwen werden zo’n 18 jaar onderzocht, weet DailyMail. Na 15 jaar onderzoek waren 18.695 vrouwen gediagnosticeerd met dementie. De onderzoeksfactoren werden bijgesteld en de vrouwen met overgewicht, bleken meer risico te lopen op dementie. Onder de vrouwen met overgewicht had 2,1 procent dementie, tegenover 1,6 procent van de vrouwen met het gewenste BMI.

Leefstijl

Ook werd er gekeken naar de leefgewoonten van de vrouwen. Weinig en ongezond eten bleek na 15 jaar geen link te hebben met de hersenziekte. Ook beweging is waarschijnlijk geen reden om minder snel ziek te worden.

Wereldwijd lijden er zo’n 20 miljoen mensen aan Alzheimer. In Nederland zijn 270.000 mensen dement waarvan 160.000 tot 190.000 mensen Alzheimer hebben. 12.000 mensen zijn jonger dan 65 jaar en dementerend. Het treft een op de vijf mensen. Onder vrouwen is de kans groter met drie op de vijf.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.