Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 dec 2019 / 10:19 uur

Verdachte Gökmen T. niet op zitting ondanks bevel

Gökmen T. die wordt verdacht van de tramaanslag in Utrecht is maandag niet op de zitting verschenen in de rechtbank in Utrecht, omdat hij zich te veel verzet.

De rechtbank had hem bevolen wel te komen, maar daarvoor zou te veel geweld en dwang nodig zijn. Ook zou het in zulke omstandigheden de zitting ernstig verstoren terwijl het maandag alleen om een regiezitting gaat, stelde het Openbaar Ministerie.

De rechtbank was het hiermee eens en besloot het bevel niet uit te voeren. Dat leidde tot boze reacties van enkele nabestaanden in de zaal. Een vader zei dat de verdachte „ook veel geweld heeft gebruikt tegen zijn dochter. In wat voor land leven we?".

Verdediging

Volgens het Openbaar Ministerie en de door de rechtbank toegewezen advocaat André Seebregts heeft Gökmen T., het recht om zichzelf te verdedigen in het proces tegen hem.

Uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat T. ondanks zijn zwakbegaafdheid en stoornissen in staat is om de kern en de context van zijn vervolging te begrijpen en zijn procespositie te bepalen, stelden ze maandag voor de rechtbank in Utrecht tijdens een inleidende zitting.

Geen advocaat

T. heeft steeds gezegd dat hij geen advocaat wil. Seebregts was ook aan het begin zijn raadsman, maar T. zette hem in juni aan de kant. De rechtbank wilde toch dat de verdachte juridisch geholpen zou worden en wees Seebregts aan. Maar de advocaat voerde aan dat T. zich verzet en zich niet laat verdedigen. Seebregts pleitte ervoor om een procesbewaker aan te stellen, die kan monitoren of er sprake is van een eerlijk proces.

De rechtbank beraadt zich nu over de verzoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Verdachte Gökmen T. niet op zitting ondanks bevel
Sluiten