Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Nieuws 26 dec 2019 / 17:00 uur

Veel oogletsel door vuurwerk van een ander

Meer dan de helft van het oogletsel tijdens oud & nieuw wordt veroorzaakt door vuurwerk van een ander.

Nederland is in Europa nog steeds koploper op het gebied van oogletsel bij vuurwerkongevallen. Cijfers van het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap (NOG) tonen aan dat meer dan de helft van het oogletsel veroorzaakt wordt door vuurwerk van een ander. Pearle Opticiens, dat gratis vuurwerkbrillen ‘in de aanbieding’ heeft, liet dit onlangs onderzoeken. Dit om aandacht te vragen voor oogveiligheid rondom de jaarwisseling.

Geen bril bij een ander

Uit het onderzoek onder elfhonderd Nederlandse jongeren in de leeftijd 10 tot 18 jaar blijkt dat bijna de helft (48 procent) van de jongeren een vuurwerkbril opzet wanneer zij zelf vuurwerk afsteken. Wanneer een ander vuurwerk afsteekt, zet slechts een kwart (25 procent) de vuurwerkbril op.

Veel oogletsel door vuurwerk van een ander
Nicolette Kluijver, ambassadeur van de vuurwerkbril. / Pearl

Tjeerd de Faber, oogarts en woordvoerder van het NOG inzake vuurwerk: „Het is erg belangrijk dat iedereen die in de buurt van vuurwerk komt, een vuurwerkbril draagt. Niet alleen door de personen die het zelf afsteken, maar ook die ernaar kijken.” Een kwart (24 procent) van de Nederlandse ondervraagde jeugd is of kent iemand die een ongeluk heeft gehad door vuurwerk van een ander.

Mooi maar gevaarlijk

Nog eens een kwart van de jongeren (23 procent) probeert alles wat met vuurwerk te maken heeft te vermijden. Hoewel vuurwerk door de jeugd als ‘mooi’ wordt bestempeld (63 procent), geeft een derde (36 procent) aan het ‘gevaarlijk’ te vinden. Daartegenover staat een groep die weleens illegaal vuurwerk afsteekt en ook vuurwerk opraapt wat niet is afgegaan (18 procent). Dat betekent een stijging ten opzichte van twee jaar geleden toen 10 procent van de ondervraagden aangaf illegaal vuurwerk af te steken.

Pearle stelt voor het zesde jaar op rij 70.000 vuurwerkbrillen beschikbaar voor volwassenen en kinderen via hun 335 winkels en aan ziekenhuizen, maatschappelijke organisaties en oogspecialisten. De vuurwerkbril is gratis op te halen tot en met 31 december, zolang de voorraad strekt.

Veel oogletsel door vuurwerk van een ander
Kalvijn, ambassadeur van de vuurwerkbril.

Kluijver en Kalvijn

Om op een sympathieke manier aandacht te vragen voor oogveiligheid tijdens de jaarwisseling, werkt de opticien samen met bekende Nederlanders. Presentatrice Nicolette Kluijver peilt de kennis van haar volgers via social media. Kluijver: „Ik ga graag met mijn gezin veilig het nieuwe jaar in, daarom dragen wij een vuurwerkbril. Ik vind het belangrijk om andere ouders hier ook bewust van te maken zodat we allemaal zorgeloos kunnen genieten van een bijzonder moment.” Youtuber Kalvijn toont zijn volgers het goede voorbeeld door in één van zijn video’s een vuurwerkbril te dragen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel oogletsel door vuurwerk van een ander
Sluiten