Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 18 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Utrechtse rechtbank vraagt opheldering zaak Gökmen T.

De Utrechtse rechtbank wil opheldering van de politie over het vervoer van Gökmen T. De man wordt verdacht van de tramaanslag in Utrecht.

T. verscheen maandag niet in de rechtbank, hoewel hij daar wel toe verplicht was, omdat hij zich te heftig tegen zijn vervoer zou hebben verzet. De rechtbank besloot daarop dat hij toch niet hoefde te komen.

Nabestaanden woedend

De rechtbank laat woensdag in een verklaring weten zich te hebben gebaseerd op telefonische informatie van de politie en een e-mail van de Dienst Vervoer & Ondersteuning, die transport van gevangen regelt.

„De rechtbank realiseert zich dat onder meer nabestaanden en slachtoffers met andere verwachtingen naar de zitting zijn gekomen. De rechtbank heeft de betrokken organisaties om opheldering gevraagd", staat in de verklaring. Nabestaanden waren woest dat T. niet aanwezig was bij de voorbereidende zitting.

Vier doden

Bij de schietpartij op 18 maart in en bij een tram op het 24 Oktoberplein vielen vier doden en meerdere gewonden. T. heeft eerder al laten weten dat hij het Nederlandse rechtssysteem niet erkent en geen advocaat wil. De rechtbank besloot echter dat hij verplicht een advocaat krijgt toegewezen.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is gepland tussen 2 en 6 maart, het is nog niet duidelijk of T. daarbij moet zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.