Metro
Metro Nieuws 3 dec 2019 / 15:10 uur

Tilburgse jongens gooien vuurwerk naar hulphonden

Twee jongens zouden maandag een hulphond in opleiding hebben bekogeld met vuurwerk. De hond werd op dat moment geplaatst bij een gastgezin. 

De medewerkers van de Arnhemse hulphondenschool De CLiCK kunnen het nog steeds niet geloven, vertellen ze aan het AD. Er waren meerdere honden bij het incident aanwezig. Wat de gevolgen zijn van het vuurwerk op de honden, is nog niet bekend.

Plaatsing bij een gezin

Maandag reed de hulphondenschool, met een bus met vijf hulphonden, naar Tilburg om een hulphond in opleiding te plaatsen. De mede-eigenaar van de school had met het gastgezin afgesproken op een parkeerplaats aan de Hogeschoollaan, waar het mis ging.

Bij de ontmoeting zouden twee jongens vanuit een nabije flat vuurwerk hebben gegooid naar het groepje. Eén rotje kwam daarbij terecht tussen de honden en een gezinslid kreeg vuurwerk op haar schoen. De honden die nog in het busje zaten, ‘gingen door het lint’.

‘Grote gevolgen’

Volgens een medewerker hebben de honden geen verwondingen opgelopen, maar zijn ze nog wel in shock. „Het is maar de vraag wat dit betekent voor de honden”, vertelt Ellen Meijer aan het AD. „Ze hebben een kruitgeur in hun neus gekregen en dat associëren ze nu met knallen en paniek. Het moet niet zo zijn dat een hulphond verstijft van angst of juist wegrent wanneer het dier knallen hoort of kruit ruikt.”

Het kan zijn dat de honden „voor altijd zijn verpest”. Na het incident werd de politie gebeld en de hulphondenschool gaat aangifte doen tegen de vuurwerkgooiende jongens. Drie getuigen zouden hebben gezien wat er gebeurde, maar de jongens ontkennen. De school wil de kosten, mochten de honden niet meer kunnen werken, verhalen op de jongens. De politie zou met de Tilburgers hebben gesproken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tilburgse jongens gooien vuurwerk naar hulphonden
Sluiten