Afbeelding ter illustratie. / ANP
Metro
Twee jongens zouden maandag een hulphond in opleiding hebben bekogeld met vuurwerk. De hond werd op dat moment geplaatst bij een gastgezin.
De medewerkers van de Arnhemse hulphondenschool De CLiCK kunnen het nog steeds niet geloven, vertellen ze aan het AD. Er waren meerdere honden bij het incident aanwezig. Wat de gevolgen zijn van het vuurwerk op de honden, is nog niet bekend.
Maandag reed de hulphondenschool, met een bus met vijf hulphonden, naar Tilburg om een hulphond in opleiding te plaatsen. De mede-eigenaar van de school had met het gastgezin afgesproken op een parkeerplaats aan de Hogeschoollaan, waar het mis ging.
Bij de ontmoeting zouden twee jongens vanuit een nabije flat vuurwerk hebben gegooid naar het groepje. Eén rotje kwam daarbij terecht tussen de honden en een gezinslid kreeg vuurwerk op haar schoen. De honden die nog in het busje zaten, ‘gingen door het lint’.
Volgens een medewerker hebben de honden geen verwondingen opgelopen, maar zijn ze nog wel in shock. „Het is maar de vraag wat dit betekent voor de honden”, vertelt Ellen Meijer aan het AD. „Ze hebben een kruitgeur in hun neus gekregen en dat associëren ze nu met knallen en paniek. Het moet niet zo zijn dat een hulphond verstijft van angst of juist wegrent wanneer het dier knallen hoort of kruit ruikt.”
Het kan zijn dat de honden „voor altijd zijn verpest”. Na het incident werd de politie gebeld en de hulphondenschool gaat aangifte doen tegen de vuurwerkgooiende jongens. Drie getuigen zouden hebben gezien wat er gebeurde, maar de jongens ontkennen. De school wil de kosten, mochten de honden niet meer kunnen werken, verhalen op de jongens. De politie zou met de Tilburgers hebben gesproken.
Het vuurwerk lag illegaal opgeslagen in een garagebox midden in een woonwijk. /ANP
Metro en ANP
In een garagebox in IJsselmuiden is zo’n 1000 kilo illegaal vuurwerk gevonden. De garagebox stond midden in een woonwijk.
De politie heeft twee mannen aangehouden in verband met de vondst. Dankzij een anonieme tip kwam de politie de mannen op het spoor. In de box lagen cobra’s en nitraatbommen.
Machinist Donny steekt zijn hoofd nog één keer uit het raampje van de DDM. / Daisy de Pater
Erik Jonk
Op het spoor is zondag afscheid genomen van de oudste en allereerste dubbeldekker: Dubbel Deks Materieel (DDM), de enige dubbeldekker nog met een locomotief.
34 jaar was ie, dit oude baasje. Met een afscheidsrit langs onder meer Amersfoort, Amsterdam, Almere, Lelystad en Zwolle, is het eerste type dubbeldekstrein in ons land geschiedenis. Begin 1985 konden NS-reizigers in Noord-Holland voor het eerst gebruik maken van de DDM. Later zoefde de dubbeldekker ook tussen Amersfoort en Amsterdam, Den Haag en Utrecht en Rotterdam en Noord-Brabant over het spoor. De afgelopen tijd werd de dertiger alleen nog tussen Haarlem en Alkmaar en Amsterdam en Enkhuizen ingezet.
Foto ter illustratie. /ANP
Metro en ANP
In een kliko in Edam is zondag een lichaam gevonden. Het is niet duidelijk of het om een man of vrouw gaat.
Het onderzoek naar de doodsoorzaak is volgens de politie nog in volle gang. De omgeving is afgezet.
Het lichaam werd zondag aan het einde van de ochtend gevonden in een mini-afvalcontainer op een terrein van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier aan de Schepenmakersdijk.
Witte kerst in Rotterdam 2010. / Robin Utrecht | ANP
Erik Jonk
Een foto zoals hierboven, Kerstmis in Rotterdam 2010, gaan we dit jaar niet maken. Weeronline voorspelt namelijk een groene kerst.
„De temperatuur stijgt deze week naar 9 tot 13 graden en daarmee vervliegt de hoop op een witte kerst. Pas tegen het einde van het jaar wordt het mogelijk kouder en is er kans op nachtvorst. Tijdens Kerstmis wordt het 8 tot 10 graden en dat is zacht voor december”, aldus de weersvoorspellers.
Voor het eerste in jaren mogen er geen vreugdevuren worden gemaakt. /ANP
Metro en ANP
De bouwers van het vreugdevuur in Duindorp zijn zondag met een rouwstoet naar het strand gereden voor een ‘crematie’ om hun verdriet over de afgeschafte vreugdevuren te uiten.
Op een van de auto’s in de stoet ligt een kist met bloemen, die is omringd door de bouwers. Allemaal gekleed in zwarte sweaters. Ook dragen de bouwers groene en gele fakkels.
Ruim 40 uur vertraging, maar nu toch akkoord op klimaattop Madrid / ANP
Metro
Ruim 40 uur na de geplande sluiting van de klimaatconferentie COP 25 in Madrid zijn de deelnemers zondag tot een slotakkoord gekomen, dat maakt de organisatie bekend.
In een slotverklaring, na twee weken onderhandelen, hebben alle staten toegezegd om hun klimaatbeschermingsdoelstellingen voor 2030 volgend jaar „zoveel mogelijk aan te scherpen".
Doel van de conferentie was om het klimaatakkoord van Parijs uit 2015 te versterken. In dat akkoord spraken de landen af de opwarming van de aarde te beperken tot 2 graden Celsius. De standpunten van de deelnemers lagen in Madrid ver uit elkaar. Het leek dan ook lange tijd onzeker of er een akkoord kon worden bereikt.
Twan Huys weer presentator bij de publieke omroep / ANP
Metro
Twan Huys is weer te zien als presentator bij de publieke omroep. Zondag presenteert hij het discussieprogramma Buitenhof van de VPRO.
Huys doet dat als vervanger van het vaste presentatieteam, meldde het programma. Die vaste kern bestaat uit Jort Kelder, Hugo Logtenberg en Pieter Jan Hagens. Kelder presenteerde Buitenhof vorige wee zondag, naar eigen zeggen, voor het laatst.
In de uitzending van zondag (NPO 1, 12.10 uur) is onder anderen EU-commissaris Frans Timmermans te gast.
Dodental vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland opgelopen naar 16 / ANP
Metro en ANP
Het officiële dodental van de vulkaanuitbarsting in Nieuw-Zeeland is zondag gestegen naar zestien. Er overleed opnieuw een slachtoffer in een ziekenhuis. In de nacht van vrijdag op zaterdag bezweek ook al een 21-jarige Australische vrouw, schrijven media in Nieuw-Zeeland.
Een nieuwe zoektocht naar de twee mensen die nog altijd worden vermist na de eruptie op White Island heeft zondag niets opgeleverd, laat de Nieuw-Zeelandse politie weten. Politie en andere hulpdiensten zochten 75 minuten op een plek waar een van de lichamen zich zou bevinden. „We hebben in dat gebied geen lichamen gevonden", aldus een politiewoordvoerder tijdens een persconferentie.
Metro
Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.
+3
2019 in top vijf warmste jaren ooit gemeten / ANP
Metro
Het jaar 2019 komt in de boeken als een van de warmste jaren sinds het begin van de metingen (1901). De kans is groot dat dit jaar een plekje bemachtigt in de top drie, meldt Weeronline.
Met een gemiddelde temperatuur van 11,2 graden in De Bilt staat 2019 tot nu toe op een gedeelde derde plek in de ranglijst. In 2006 en 2007 werd het net zo warm.
Vorig jaar kwam de gemiddelde temperatuur nog iets hoger uit. Toen was de gemiddelde temperatuur 11,4 graden, goed voor een tweede plaats in de lijst. Het jaar 2014 staat met 11,7 graden bovenaan. 2019 kan nog op een tweede plek terechtkomen. De komende veertien dagen wordt namelijk zacht weer verwacht. Daarmee is het dan ook vrijwel uitgesloten dat dit jaar niet eindigt in de top 5 van warmste jaren.
IND-dossiers Turken mogelijk in handen Turkije / ANP
Metro en ANP
Gevoelige informatie van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) over een aantal Turkse asielzoekers is mogelijk in handen gevallen van de Turkse autoriteiten. De IND heeft de asielzoekers daarom een verblijfsvergunning toegekend.
Turkije zou de dossiers kunnen hebben bemachtigd door de arrestatie van 'een Turkse vertrouwenspersoon' die voor Nederland en andere EU-landen werkte, meldt de IND. Volgens RTL Nieuws gaat het om advocaat Yilmaz S. Hij zou de vreemdelingendienst hebben geholpen om na te gaan of een asielzoeker in Turkije gevaar loopt, bijvoorbeeld als tegenstander van president Recep Tayyip Erdogan, en in aanmerking komt voor asiel.
Gearresteerde Greenpeace demonstranten Schiphol weer vrijgelaten / ANP
Metro en ANP
De actievoerders van Greenpeace die zaterdag door de marechaussee werden aangehouden zijn weer vrijgelaten.
Volgens een woordvoerder werden de laatsten zaterdagavond naar huis gestuurd. In totaal hield de marechaussee 25 mensen aan. Zij maken een dossier op over de aanhoudingen. Het Openbaar Ministerie (OM) bepaalt of mensen worden vervolgd.
Een paar honderd demonstranten hadden zich zaterdagochtend verzameld in Schiphol Plaza, maar ze hadden geen toestemming om daar actie te voeren. Omdat de meesten, ondanks een oproep daartoe, weigerden te vertrekken, werden ze door marechaussees uit de hal verwijderd. Daarbij zijn de arrestaties verricht.
De demonstranten verzetten zich hevig en moesten soms weggedragen worden. /ANP
Metro en ANP
De marechaussee heeft zaterdag ruim twintig mensen aangehouden bij de betoging om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen, meldt een woordvoerder.
Marechaussees zijn al uren bezig met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Kort voor 17.00 uur bevonden zich nog ruim vijftien demonstranten in het gebouw.
Ook klimaatactiviste Greta Thunberg sprak tijdens de top. /ANP
Metro en ANP
Tijdens de klimaattop in Madrid is onenigheid ontstaan tussen vertegenwoordigers van deelnemende landen. Veel landen vinden dat de verklaring van Chili, het land dat de top organiseert, veel te mild is.
Ook vinden een aantal deelnemende landen dat grote landen te weinig verandering willen. Vooral landen met een sterke economie zijn tegen grote aanpassingen om klimaatverandering tegen te gaan.
„Als wetenschappers in de rij staan om ons te waarschuwen voor de afschuwelijke gevolgen van de stijgende uitstoot en schoolkinderen met miljoenen tegelijk de straat opgaan, dan is wat wij hier in Madrid doen het verraden van de mensen op de wereld", zei Keniaanse vertegenwoordiger Mohamed Adow zaterdag.
Een 61-jarige vrouw is als verdachte aangehouden. /ANP
Metro en ANP
Een vrouw van 87 jaar is neergestoken in een woning in Apeldoorn. Een 61-jarige vrouw is als verdachte aangehouden. Volgens de politie zijn de twee bekenden van elkaar.
Getuigen zeggen tegen De Stentor dat het gaat om de dochter van de bejaarde vrouw, maar dat wil de politie niet bevestigen.
En nu nog hopen op op tijd vertrekken. / Robin van Lonkhuijsen | ANP
Erik Jonk
NS start zondag 15 december de nieuwe dienstregeling op het spoor voor 2020. Een geruststelling misschien: voor 95 procent van de reizigers verandert hun dagelijkse reis volgend jaar nauwelijks.
NS brengt elke dag 1,3 miljoen reizigers van A naar B, dus een aanzienlijk aantal moet vanaf zondag toch even opletten. „Zij kunnen te maken krijgen met andere vertrek- en aankomsttijden”, laat de vervoerder weten. Meer dan 50.000 reizigers krijgen een kortere reistijd, terwijl 5.000 treingebruikers een langere reistijd krijgen.
Vakbond CNV pleit voor een 30-urige werkweek. /ANP
Metro en ANP
Dertig uur per week werken. Dat moet volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin op termijn de norm worden in Nederland.
„We houden elkaar gevangen in een ziekmakend en peperduur systeem”, zegt Fortuin. Uit een onderzoek van de vakbond onder 3000 werkenden blijkt dat bijna de helft (45 procent) het gevoel heeft knel te zitten tussen werk, privé en andere verplichtingen. Meer dan de helft van de ondervraagden ervaart een hoge werkdruk en wil meer tijd voor zijn of haar privéleven.
Er is een akkoord bereikt over de ziekenhuis-cao. /ANP
Metro en ANP
De vakbonden en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor het ziekenhuispersoneel.
In het akkoord, dat is gesloten na maandenlange acties bij ziekenhuizen, zijn volgens vakbond FNV twee structurele loonsverhogingen afgesproken. Het personeel krijgt er per 1 januari 2020 vijf procent bij, per 1 januari 2021 stijgen de lonen nog eens met drie procent.
Greenpeace houdt een 'protestival' op Schiphol / ANP
Metro en ANP
Marechaussees zijn zaterdagmiddag begonnen met het weghalen en aanhouden van actievoerders van Greenpeace uit Schiphol Plaza. Een paar honderd mensen hebben zich in hal verzameld om een klimaatplan van de luchthaven af te dwingen.
Greenpeace had van Schiphol en van de gemeente Haarlemmermeer geen toestemming om in Schiphol Plaza actie te voeren. De demonstranten verzamelden zich zaterdagochtend echter toch in de hal. De Marechaussee liet weten dat ze om 12.00 uur moesten vertrekken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven.