Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 29 dec 2019 / 08:06 uur

Syriëgangster op Schiphol aangehouden

Een 28-jarige vrouwelijke Syriëganger is zaterdag door Turkije het land uitgezet en op Schiphol aangehouden. Haar meegereisde kind van vier is overgedragen aan de Raad voor de Kinderbescherming, meldt het Openbaar Ministerie.

De vrouw uit Gouda was in december 2013 naar Syrië vertrokken. Eind oktober meldde ze zich bij het Nederlandse consulaat in Ankara.

Nationaliteit ingetrokken

Medio november keerden ook al vrouwen terug. Het ging toen om een vrouw van 24 uit Tilburg en een vrouw van 25 uit Apeldoorn, die met twee kinderen van drie en vier jaar oud terugkwamen naar Nederland. De 24-jarige vrouw had zich eind oktober gemeld bij de Nederlandse ambassade in Ankara. Op 30 oktober is haar Nederlandse nationaliteit ingetrokken. De andere vrouw is in januari 2018 aangehouden in Turkije. De vrouwen werden ook meteen na aankomst vastgezet.

Land van herkomst

Eerder zaterdag meldde de Turkse autoriteiten dat er twee Nederlandse terroristen het land waren uitgezet. Vorige maand is Turkije begonnen met de repatriëring van gevangengenomen militanten van Islamitische Staat (IS) naar hun land van herkomst.

Volgens president Recep Tayyip Erdogan zitten er 1201 strijders van IS in Turkse gevangenissen. De afgelopen weken zijn onder meer Franse en Duitse strijders het land uitgezet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Syriëgangster op Schiphol aangehouden
Sluiten