Metro
Metro Nieuws 13 dec 2019 / 08:32 uur

Steeds meer gemeenten met vuurwerkvrije zones

Het aantal gemeenten dat vuurwerkvrije zones aanwijst is met bijna een kwart gegroeid. Het aantal gemeenten zonder die zones is nog altijd in de meerderheid.

Uit een peiling van de Volkskrant blijkt dat van de 294 gemeenten die reageerden op de enquête, 113 een of meerdere vuurwerkvrije zones aanwezen. Dat zijn er 22 meer dan vorig jaar.

Niet één gemeente die vorig jaar vuurwerkvrije zones heeft ingesteld, schaft die dit jaar af. Sterker nog, 38 gemeenten hebben het aantal zones uitgebreid. Koploper is Arnhem, met zo’n negenhonderd zones.

Onduidelijkheid en overlast

Het aantal gemeenten zonder zo’n zone is echter nog steeds in de meerderheid. Volgens bijvoorbeeld Eindhoven leiden zulke zones „alleen maar tot meer onduidelijkheid en meer overlast". Almelo is van mening dat er vanuit de stad „nog geen behoefte aan vuurwerkvrije zones is geweest".

De meeste zones liggen rond verzorgingstehuizen, winkelgebieden, openbare plekken als bushaltes en treinstations, en ziekenhuizen en scholen. In ruim driekwart van de gevallen beslist de gemeente waar een zone komt te liggen. Een deel wordt ook door inwoners zelf aangevraagd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Steeds meer gemeenten met vuurwerkvrije zones
Sluiten