Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 dec 2019 / 11:29 uur

SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag

Een aantal gedupeerde ouders in de affaire rond de kinderopvangtoeslag mocht na lang aandringen het eigen dossier inzien. Alleen blijkt de Belastingdienst een groot deel van de informatie onleesbaar te hebben gemaakt met zwarte lak. De SP en het CDA zijn boos en eisen opheldering. 

De fiscus zette de afgelopen jaren van honderden, misschien zelfs duizenden gezinnen ten onrechte de kinderopvangtoeslag stop. Zij zouden fraude hebben gepleegd, maar veel ouders hebben nog altijd geen idee waarom juist zij van fraude werden beticht en grote bedragen terug moesten betalen.

Woedend

„Alles is zwart", twittert SP-Kamerlid Renske Leijten. Ze is dan ook sprakeloos en eist opheldering van staatssecretaris Menno Snel van Financiën. „Als je ziet hoeveel papier de ouders krijgen, zonder echte informatie, dan begrijp je wel waarom ze dit niet vóór het debat ontvingen", zegt Leijten. Daarom wil ze een nieuw debat met de staatssecretaris. Volgens het SP-Kamerlid zijn de betreffende ouders woedend. „En terecht. Zij wilden weten waarom ze fraudeur zijn. En krijgen dit."

Ook andere Kamerleden reageren geschokt. Er is dan ook veel kritiek. VVD-Kamerlid Helma Lodders noemt de gang van zaken „verbijsterend" en ook Pieter Omtzigt (CDA) reageert boos op Twitter. „Dit was toch niet de bedoeling." Hij heeft samen met Leijten jarenlang geijverd voor meer openheid van de Belastingdienst en een fatsoenlijke oplossing voor de gedupeerde ouders.

Volgens een woordvoerder van staatssecretaris Snel staan in de zwartgelakte delen van de dossiers gegevens van anderen. „De eigen informatie is wel leesbaar."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
SP en CDA boos om onleesbare dossiers kinderopvangtoeslag
Sluiten