In het nieuws

Likeability of5

Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel

Michael Abspoel is bij velen bekend als de stem van Man Bijt Hond. Hij is ook theatermaker en stapelfou op zijn Franse jeugdhelden Aznavour en Brel / Frans Verpoorten

Foto van 'Iris Hermans'

11 DEC 2019

Metro’s Iris klopte aan bij Michael Abspoel en ontdekte een huis vol ‘gehechtingen’, kaneel uit Ceylon én zijn grande theaterliefde voor zijn twee Franse jeugdhelden. Met Vive Aznavour!, de voorstelling over Charles Aznavour die zo'n 1300 nummers uitbracht, zijn 'grote Armeense neus' op aanraden van Édith Piaf liet opereren (waarna ze 'die eerste toch leuker vond') en vorig jaar overleed, staat hij nu in de theaters. 

Een stap over de drempel in de benedenwoning van Michael Abspoel en je wil eigenlijk niet meer weg. Het is er behaaglijk warm en overal waar je kijkt ontwaart een herinnering uit het rijke verleden van hem en zijn familie. Wanneer je dan ook nog zijn karakteristieke stem hoort, die dagelijks galmt door honderdduizenden huiskamers dankzij Man Bijt Hond, wil je bíjna vragen of hij toevallig nog een huisgenoot zoekt. Hij woont al sinds zijn studententijd in het huis in Amsterdam-West, Michael & Coco staat in sierletters bij de deurbel. Het herinnert aan zijn ex-vrouw met wie hij ’hele mooie Amsterdamse jaren’ beleefde en met wie het contact nog altijd erg goed is. Hij wijst naar het houten schuurtje in de tuin. „Daar gaf ze yogales in, nu woont ze op Ibiza. Heb je zin in koffie?”

Un selfie avec Michael et Jacques

Echt een huismus is hij niet, wikt en weegt hij in zijn keukentje, „al houd ik wel van het gevoel van thuiskomen.” Hij schenkt de melkschuimer tot het voorgedrukte randje vol. „Ik heb soja en wil je er wat kaneel op? Komt uit Ceylon, is minder zoet.” Binnen een handomdraai en anderhalve anekdote maakt hij een cappuccino met sojakaneelmelkschuim waar menig barista jaloers op zou zijn.

Gehechtingen

In zijn woonkamer puilt de kast uit met boeken, oude flyers, blikken doosjes van weleer, een zwartwit foto met daarop een jonge, blonde Michael op de fiets en een cameraman in een aanhangwagentje. Hij presenteerde toen Zon, Strand en C, „een programma over christelijke reizen.” Inheemse poppetjes op de grond, nog uit de tijd dat zijn overgrootvader de oceanen overvoer met zijn theatergezelschap. Hij glimlacht. „Gehechtingen noemde mijn moeder dit. Spullen die herinneringen oproepen en daarom moeilijk zijn weg te gooien.” Diezelfde moeder wier foto op meerdere plekken in huis prijkt, waaronder in ’het relikwiekastje’. Dat ziet er van buitenaf uit alsof het nog weleens een grote Tussen Kunst & Kitsch-vangst zou kunnen zijn en van binnen persoonlijke familiememorabilia bevat, met fotootjes van en herinneringen aan vroeger.

Aan de muur een schilderij van Jacques Brel, de bekende Vlaamse chansonnier die maar 49 werd. Het tegenovergestelde daarvan werd die andere wereldberoemde chansonnier. 94 was Charles Aznavour, toen hij vorig jaar overleed. Het waren niet de enige tegenstellingen tussen beide zangers, die dezelfde taal spraken, maar ook weer niet. ’Jij zweet je nummers, ik zing ze’. Woorden van Aznavour aan Brel, van de maatschappelijk bewuste showman -„hij droeg graag glitterjasjes”- aan de intense, ietwat getergde zanger die ’volg je hart’ en ’kies je eigen pad’ als credo’s had en Ne Me Quitte Pas als grootste hit. Ramses Shaffy in het kwadraat en ja, hij is meer een Brel-type, „dat zegt bijna iedereen, hij raakt op een bepaald niveau dat zowel jong als oud aanspreekt.” Destructief tot op het bot, die Brel. „Hij rookte drie pakjes Gauloises per dag en moest voor een optreden van zichzelf een paar glazen cognac drinken en dan overgeven en kon dan pas optreden.” Hij had enorme plankenkoorts, grote moeite met rust vinden en stopte in 1968 met zingen. „Nu treed ik niet meer op, zei hij. Nu ga ik films maken en met een zeiljacht de wereld over. Hij volgde zijn hart, maar toen werd hij ziek.”

Jong en dartel

Abspoel maakte eerder al een voorstelling over Brel en staat nu in de theaters met Vive Aznavour! Hij is net de 60 gepasseerd, vertelt hij, waarna ondergetekende zich bijna in haar sojakaneelmelkschuim verslikt. Ach ja, zegt hij met zijn jongensachtige grijns, „het vak hè, het houdt ons allemaal jong en dartel.” Ondanks dat er geen enkele biografie bestaat over ’Azna’, zoals hij hem noemt als ware een goede, dierbare vriend -„hij liet geen journalist meer toe na een vernederende ervaring”- weet ’Ab’ uitgebreid over hem te vertellen. Aznavour vluchtte uit Armenië, waar hij vandaag de dag nog steeds de grootste volksheld ooit is. Zo niet in zijn Franse begindagen. „De kleine lelijkerd werd hij genoemd en werd afgemaakt om ’zijn stemgeluid van een roestige afvoerpijp’. Hij droeg verhoogde schoenen om groter te lijken.” De toen al succesvolle zangeres Édith Piaf had een tip voor hem: doe iets aan die grote Armeense neus van je, merci. Hij ging onder het mes. „Ik vond die eerste toch leuker, zei ze. Typisch Édith... Maar hij heeft wel zijn doorbraak aan haar te danken en tourde met haar de wereld over.”

A&B

Zijn twee Franstalige helden, al sinds zijn adolescente jaren, zo omschrijft hij A&B. Een jeugd met Frankrijk als de rouge draad en chansons als uitlaatklep waarin het gevoel ‘en die volle overgave’ nog veel belangrijker waren dan een perfecte uitvoering. Zijn moeder zong chansons op de radio, vlak na de oorlog, zijn opa was Cor Ruys,, een beroemde acteur voor de oorlog die zijn stukken vaak kocht in Frankrijk en zelfs een hoge Franse onderscheiding ontving. En dan waren er nog de vakanties in Frankrijk en de Franse les, zelfs al op de basisschool, waardoor iedereen wel Frans sprak. Tijden veranderen, verzucht hij, ,,nu kiezen ze liever voor Spaans of zelfs Chinees als extra taal.”

Zijn eerste keer herinnert Abspoel zich nog goed. Samen met zijn moeder en tante toog hij in 1975 naar het Concertgebouw waar Aznavour optrad. Een diepe zucht. „Azna heeft me echt leren luisteren, zijn muziek voelde als een belofte. Ik heb de brochure als een soort relikwie bewaard, ook zeker een gehechting.” Aznavour kennen we als een in de ziel tastende stem met een traanbuis kietelend vibrato, zegt Abspoel dan plechtig, met zijn stem die ook vele oren harder doet kloppen. Een zanger die zong wat zijn publiek horen wilde. „Je zou hem best een pleaser kunnen noemen”, óók een zanger die met veel humor over onderwerpen in de taboesfeer zong. In de jaren vijftig was daar Apres l’Amour, „over twee geliefden na de liefdesdaad.” Hij houdt zijn hoofd schuin en vertaalt op zangerige toon, „We liggen als twee bladeren in elkaar verstrengeld...” Dat was toen wel een dingetje, „hij werd zelfs de pornograaf van de chansons genoemd.”

Cognacje erbij?

Bij Aznavour moet hij wel wat meer zanger zijn dan bij Brel, verklapt hij. Bij Brel gaat het om ’die overgave’ en dat zit bij hem wel goed. Want als je alleen al aan de koffie zit, hang je als vanzelf aan zijn lippen. Hij weet je in vervoering te brengen met zijn verhalen waar de passie gewoon van afdruipt, vol je sojakaneelmelkschuim in („wil je nog een koffie trouwens?”). Het is iemand die even opzij kijkt wanneer hij nadenkt - of in zijn talrijke herinneringen duikt. Zijn twee bruine ogen kijken je recht aan wanneer hij een vraag stelt, want de geïnteresseerde programmamaker slash Man Bijt Hond-man zit nu eenmaal in Abspoel. Hij vertelt over zijn vader, die in zijn armen zijn laatste adem uitblies en hem toen echt moest ’loslaten’. „Ik word er nog altijd een beetje emotioneel van”, excuseert hij zich onnodig wanneer zijn ogen ineens nog meer glinsteren. Gebeurt ook in het theater. Het siert hem en raakt je als bezoeker, omdat het appelleert aan die kwetsbaarheid van het leven die we allemaal (weleens) voelen.

Vive Aznavour! / Anneke Ruys

Op tafel een fruitschaal met dikke mandarijnen erin, op het hoekje een kaartendoosje met ’de engelen’. Hij is spiritueel, „De engelen werken altijd. Als ik een parkeerplaatsje zoek en met mij nog duizend anderen, zeg ik: parkeerengel, help me even... Et voilà, dan is zich daar een parkeerplek voor mij!” En ja, er zijn soms ook Aznavour- en Brel-engelen, vlak voor de voorstelling voor wat extra bonne chance. Zijn ze er toch een beetje bij. Als hij nu in Parijs aan de bar zou zitten, tussen Brel en Aznavour in, misschien wel gebroederlijk aan een Frans cognacje, dan zou hij van Brel willen weten wat hij van de jongeren van nu zou vinden. „Zijn boodschap is nog altijd universeel. Kies je eigen pad, volg je hart... Ik denk dat hij heel erg tevreden zou zijn.” En Azna zou hij vragen om bij zijn voorstelling te komen kijken. „En om een duet met me te zingen, ik ben heel erg benieuwd hoe we samen zouden klinken.”

Vive Aznavour!

She, For me formidable, La Bohème… Een minuscule greep uit het repertoire van Aznavour. Hij overleed vorig jaar en met hem is de grootste Franse artiest ooit heengegaan. Hij maakte ongeveer 1300 nummers, verkocht 180 miljoen platen, zong in meerdere talen en werd de koning van de duetten genoemd. Hij zong onder meer met Sinatra en Sting, en postuum met Michael Abspoel in zijn voorstelling waarmee hij nu door het land gaat. Hij neemt het publiek mee in zijn leven, maakt parallellen tussen toen en nu, tussen Azna en hemzelf. Maar hij neemt ook het publiek mee. Wie heeft er ook geflaneerd in Parijs?’ vraagt hij zijn publiek. „De stad waar je met je moeder begint en met je geliefde eindigt.” De verbondenheid door gedeelde herinneringen is belangrijk voor hem, ,,het moet geen ego-show van mij worden.”

„Ik geef m’n ziel bloot in beide voorstellingen. Waar ik daarvoor al die jaren gefixeerd ben geweest op anderen, wil ik nu aan de hand van nummers van Brel en Aznavour mezelf laten zien.” Nostalgie en weemoed lopen als rode draad door zijn voorstelling over Aznavour, al waakt hij ervoor te blijven hangen in het verleden. ,,Dan rest er minder morgen om het leven te savoureren, zeg ik altijd.” Er langzaam van te genieten dus: je leert nog eens wat, in huize Abspoel.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

Twee mensen gewond door sprong uit raam van brandend huis Zaandam

De brandweer had het vuur snel onder controle. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

44 MIN

Een man en een vrouw zijn zondagochtend in Zaandam gewond geraakt doordat ze van tweehoog uit een raam van een brandende woning zijn gesprongen.

Ze zijn met onbekende verwondingen naar ziekenhuizen in de regio gebracht. Twee anderen zijn nagekeken omdat ze rook hadden ingeademd, maar zij hoefden niet naar een ziekenhuis. Dat meldt een woordvoerder van de brandweer.

Veel rook


Likeability of5

Kat Dymka krijgt nieuw leven met 3D-geprinte pootjes

Dymka op haar nieuwe pootjes. / TASS

Foto van 'Daisy Heyer'

54 MIN

Een Britse korthaar an sich is op zich niet heel speciaal, al zijn het natuurlijk bloedmooie katten die menig kattenliefhebber in huis zou willen hebben. Britse korthaar Dymka uit Rusland gaat echter heel de wereld over: het is de eerste kat op aarde die met vier 3D-geprinte protheses verder door het leven gaat. 

Dymka haar pootjes, staart en oren moesten in 2018 allemaal geamputeerd worden, nadat die bevroren waren geraakt door haar leven in het wild op de straten van Novosibirsk, Siberië. Ze werd gevonden en naar de dierenarts gebracht, maar het zag er slecht uit. Meestal besluit de dierenarts om beesten die in deze status gevonden worden te laten inslapen.

Sergei Gorchkov


love
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht
Likeability of5

15-jarige Emily uit Groningen weer terecht

Foto ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

De 15-jarige Emily uit het Groningse Grootegast die mogelijk tegen haar wil was meegenomen uit haar ouderlijk huis, is weer terecht. 

Ze werd zaterdagnacht in Amsterdam gevonden. De politie doet geen uitspraak over de oorzaak van haar vermissing en de toestand waarin ze werd gevonden. Wel zegt de politie met haar in gesprek te gaan.

Inbraak


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'
Likeability of5

Facebook zegt sorry voor vertaling Xi Jinping als 'Mr Shithole'

De Chinese president Xi Jinping en de leider van Myanmar Aung San Suu Kyi. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Facebook heeft zijn excuses aangeboden voor een foute vertaling van de naam van de Chinese president. Als Xi Jinping in het Birmaans werd geschreven, verscheen in de Engelse vertaling 'Mr Shithole'. Een technisch mankement volgens Facebook.

De foutieve vertaling kwam de afgelopen twee dagen aan het licht toen Xi een bezoek bracht aan Myanmar, waar Birmaans wordt gesproken. Zo zette de Myanmarese leider Aung San Suu Kyi een officiële verklaring over Xi's bezoek op Facebook, waarop al snel reacties volgden over de opvallende vertaling naar het Engels.

„We hebben een technisch probleem opgelost dat zorgde voor foutieve vertalingen vanuit het Birmaans naar het Engels op Facebook. Dit had niet mogen gebeuren en we nemen maatregelen om ervoor te zorgen dat het niet meer plaatsvindt”, luidt de verklaring van Facebook.


lol
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Nederlander duikt op in Oekraïne-affaire Trump

Oud-ambassadeur Marie Yovanovitch. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Een Nederlander duikt op in de Oekraïne-affaire rond president Trump. De pijlen richten zich op ene Anthony de Caluwé, die volgens Amerikaanse media een aanhanger van de president is.

Hij zou de Amerikaanse voormalig ambassadeur in Oekraïne, Marie Yovanovitch, hebben bespioneerd, maar zelf spreekt De Caluwé van een grap.

De Caluwe stuurde vorig jaar berichten naar de Republikein Robert Hyde. Daarin zegt de Nederlander van begin 50 op de hoogte te zijn van het doen en laten van Yovanovitch. Kopieën van die gesprekken zijn vrijdag vrijgegeven door de inlichtingencommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.


Likeability of3

Knokpartij in Groningen, agent gewond

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Tijdens een uit de hand gelopen ruzie tussen jongeren in de Groningse binnenstad zijn zaterdagavond zeker twee verdachten opgepakt. Een agent raakte gewond.

Hoe de agent eraan toe is, kon een woordvoerster nog niet zeggen. Ook is niet bekend waarvoor de verdachten zijn aangehouden.

Zestig jongeren


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Tom 'Draco' Felton wil nieuwe Bond worden

Tom Felton. /Instagram @t22felton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Acteur Tom Felton (32), ook wel bekend als Draco Malfidus van Harry Potter, ziet de rol van James Bond wel zitten. 

Als Daniel Craig (51) na No Time To Die afzwaait als 007, zou hij diens plek graag innemen. Dat verklapt de acteur, die na Harry Potter ook rollen had in Rise of the Planet of the Apes en The Flash, aan het Britse magazine Closer.

‘De ultieme droom’


Likeability of5

Harry en Meghan zien af van koninklijke titels

Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

De deal is rond. Vanaf het voorjaar is het ‘gewoon’ Harry, Meghan en Archie. De familie zal hun koninklijke titels dan niet meer gebruiken. 

Dat maakte het Buckingham Palace zaterdagavond bekend. Ook krijgen ze niet langer betaald als leden van het koninklijk huis.

‘Geliefde leden’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Emily (15) mogelijk vermist, politie en ouders bezorgd

Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De politie maakt zich zorgen om de 15-jarige Emily Meijer uit Grootegast in Groningen. Ze zijn bang dat het meisje drie dagen geleden is ontvoerd. 

Emily zou in de gestolen auto van haar ouders zijn meegenomen, maakt de politie zaterdag bekend.

Inbraak woning


Likeability of5

Man opgepakt, mishandelde dochter (3) in vliegtuig

Afbeelding ter illustratie. / Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Zaterdagochtend is op Schiphol een 47-jarige Oekraïense man aangehouden. Hij zou zijn dochter van 3 in het vliegtuig hebben mishandeld. 

De vader en dochter waren vanuit Brazilië onderweg naar Schiphol.

Toen vliegtuigpersoneel en omstanders de mishandeling zagen, grepen zij in. Het meisje werd door de crew opgevangen.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Kaj zegt sorry voor 'domme fouten'

Kaj chatte met toen minderjarige meisjes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Kaj van der Ree biedt zijn excuses aan voor zijn seksueel grensoverschrijdende contacten die hij in het verleden had met minderjarige meisjes.

In een persoonlijke persverklaring noemt de 28-jarige vlogger en presentator dit „domme fouten". Hij zegt dat hij „vereerd" was door de aandacht die hij kreeg en zich niet bewust was van de consequenties van zijn gedrag.

Ernstig teleurgesteld


Likeability of5

Gratis tampons voor Engelse scholieren

Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een klein gelukje voor menstruerende meisjes op Engelse scholen. Zij kunnen vanaf maandag gratis tampons, maandverband en andere menstruatiegerelateerde producten krijgen. 

Leuker kunnen ze het niet maken, goedkoper wel. De Engelse scholen volgen daarmee de Schotse regering, die twee jaar geleden al investeerde in tampons voor de scholieren.

1,7 miljoen leerlingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

Proefkonijnen van buis na ophef Kaj van der Ree

Kaj van der Ree in 2017. /ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De NPO is per direct gestopt met het uitzenden van het programma Proefkonijnen nadat duidelijk werd dat presentator Kaj van der Ree wordt beschuldigd van seksueel overschrijdend gedrag. 

Ook uit Van der Ree’s vrijdagavondshow op 3FM, Skaj is The Limit, wordt de stekker getrokken, zo maakte BNNVARA zaterdag bekend.

Samenwerking ‘heroverwegen’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Stukjes geluk' op Vakantiebeurs: hoeveel vrije dagen heb ik nog?!

Zintuigen geprikkeld tot de max

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

In vogelvlucht door de Vakantiebeurs waar je meteen zin krijgt om al je vakantiedagen per direct op te nemen.  

Voor de ingang gaan de gesprekken in de miezerige regen nog over parkeerkosten en boodschappenlijstjes, binnen gaat het over vliegtickets en de persoonlijke bucketlist. „Ik zou nog weleens..."


Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië
Likeability of3

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië

Na bosbranden nu hevige overstromingen in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maandenlang hoopte de Australische bevolking op een grote plensbui die de hevige bosbranden zou blussen. Die regen is er de afgelopen dagen eindelijk gekomen, maar zorgt voor een nieuw probleem. Er valt namelijk zo veel regen in een korte tijd dat alles overstroomt.

Het noodweer zorgt met name in de deelstaten Queensland, Victoria en New South Wales voor overlast. Zo is op een aantal plekken de stroom uitgevallen en zijn wegen niet begaanbaar.

Ook zorgt het teveel aan neerslag voor milieuproblemen. De regen spoelt de as namelijk mee de rivier in. Daardoor raakt het rivierwater vervuild en gaan de vissen dood.


sad
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem
Likeability of5

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem

Ouders op reis zonder 'ondankbare kinderen' maar met internetmodem,

Foto van 'Julia Onclin'

GISTEREN

Alleen op vakantie met je partner zit er vaak niet meer in als je kinderen hebt. Het Australische echtpaar Cassie en Chris Langan is het echter toch gelukt. In plaats van hun 'ondankbare kinderen' namen ze hun internetmodem mee op reis.

Het stel had een dagtrip naar een kuststad in Australië gepland en vroeg hun kinderen of ze zin hadden om mee te gaan. „We vroegen onze kinderen of ze zin hadden in een dagje Warrnambool en we kregen het volgende antwoord: ‘Dat is zo saai, we willen niet", laat Cassie op Facebook weten. „Daarop besloten Chris en ik om in plaats van onze drie ondankbare kinderen het meest overwerkte lid van onze familie – ons internetmodem – mee te nemen voor een leuk dagje uit."

De modem had volgens de vrouw een geweldige dag vol rust. Haar kinderen waren echter een stuk minder blij dat hun geliefde modem een dag weg zou zijn.


likedislike
user_b3ba9e4df5d86ffd84997f673bc0bc2046c3f1a3_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen
Likeability of3

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen

Leegstand Nederlandse winkelstraten flink toegenomen / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De leegstand in de Nederlandse winkelstraten is vorig jaar, na vier jaar van afname, flink toegenomen. Volgens onderzoeksbureau Locatus sloten 2767 winkels de deuren. Dat komt neer op ongeveer 3 procent van het totale winkelbestand en het is tevens het hoogste aantal in zeker vijftien jaar.

Begin 2019 stond nog 6,7 procent van het totale aantal vierkante meters winkelvloer leeg en dat is opgelopen naar 7,7 procent. Deels komt dit door de sluiting van warenhuisketen Hudson’s Bay. Dat zorgde voor 0,2 procent extra leegstand. Vooral in de centra van grote steden was vorig jaar sprake van een toename van de leegstand. In de voorgaande jaren ging het daar juist relatief goed.

Faillissementen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders

Onsmakelijke huiswerkvraag roept woede op bij ouders / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een opvallende huiswerkvraag heeft kwaad bloed gezet bij de ouders van enkele leerlingen van een Amerikaanse middelbare school. De leerlingen moesten namelijk uitzoeken wie een vrouw verkracht had.

De 14- en 15-jarige leerlingen van de Klein Collins High School in Houston (Texas) keken onlangs raar op toen ze hun huiswerk maakten. Bij een van de vragen moesten ze uitzoeken wie de dader was in een verkrachtingszaak.

De vraag luidde als volgt: „Suzy werd verkracht in een steegje. De politie onderzocht een spermastaal die ze op de plaats delict hadden aangetroffen en pakte drie verdachten op. Wie van hen verkrachtte Suzy?"