In het nieuws

Likeability of5

Sojakaneelmelkschuim, engelen én Aznavour in huize Abspoel

Michael Abspoel is bij velen bekend als de stem van Man Bijt Hond. Hij is ook theatermaker en stapelfou op zijn Franse jeugdhelden Aznavour en Brel / Frans Verpoorten

Foto van 'Iris Hermans'

11 DEC 2019

Metro’s Iris klopte aan bij Michael Abspoel en ontdekte een huis vol ‘gehechtingen’, kaneel uit Ceylon én zijn grande theaterliefde voor zijn twee Franse jeugdhelden. Met Vive Aznavour!, de voorstelling over Charles Aznavour die zo'n 1300 nummers uitbracht, zijn 'grote Armeense neus' op aanraden van Édith Piaf liet opereren (waarna ze 'die eerste toch leuker vond') en vorig jaar overleed, staat hij nu in de theaters. 

Een stap over de drempel in de benedenwoning van Michael Abspoel en je wil eigenlijk niet meer weg. Het is er behaaglijk warm en overal waar je kijkt ontwaart een herinnering uit het rijke verleden van hem en zijn familie. Wanneer je dan ook nog zijn karakteristieke stem hoort, die dagelijks galmt door honderdduizenden huiskamers dankzij Man Bijt Hond, wil je bíjna vragen of hij toevallig nog een huisgenoot zoekt. Hij woont al sinds zijn studententijd in het huis in Amsterdam-West, Michael & Coco staat in sierletters bij de deurbel. Het herinnert aan zijn ex-vrouw met wie hij ’hele mooie Amsterdamse jaren’ beleefde en met wie het contact nog altijd erg goed is. Hij wijst naar het houten schuurtje in de tuin. „Daar gaf ze yogales in, nu woont ze op Ibiza. Heb je zin in koffie?”

Un selfie avec Michael et Jacques

Echt een huismus is hij niet, wikt en weegt hij in zijn keukentje, „al houd ik wel van het gevoel van thuiskomen.” Hij schenkt de melkschuimer tot het voorgedrukte randje vol. „Ik heb soja en wil je er wat kaneel op? Komt uit Ceylon, is minder zoet.” Binnen een handomdraai en anderhalve anekdote maakt hij een cappuccino met sojakaneelmelkschuim waar menig barista jaloers op zou zijn.

Gehechtingen

In zijn woonkamer puilt de kast uit met boeken, oude flyers, blikken doosjes van weleer, een zwartwit foto met daarop een jonge, blonde Michael op de fiets en een cameraman in een aanhangwagentje. Hij presenteerde toen Zon, Strand en C, „een programma over christelijke reizen.” Inheemse poppetjes op de grond, nog uit de tijd dat zijn overgrootvader de oceanen overvoer met zijn theatergezelschap. Hij glimlacht. „Gehechtingen noemde mijn moeder dit. Spullen die herinneringen oproepen en daarom moeilijk zijn weg te gooien.” Diezelfde moeder wier foto op meerdere plekken in huis prijkt, waaronder in ’het relikwiekastje’. Dat ziet er van buitenaf uit alsof het nog weleens een grote Tussen Kunst & Kitsch-vangst zou kunnen zijn en van binnen persoonlijke familiememorabilia bevat, met fotootjes van en herinneringen aan vroeger.

Aan de muur een schilderij van Jacques Brel, de bekende Vlaamse chansonnier die maar 49 werd. Het tegenovergestelde daarvan werd die andere wereldberoemde chansonnier. 94 was Charles Aznavour, toen hij vorig jaar overleed. Het waren niet de enige tegenstellingen tussen beide zangers, die dezelfde taal spraken, maar ook weer niet. ’Jij zweet je nummers, ik zing ze’. Woorden van Aznavour aan Brel, van de maatschappelijk bewuste showman -„hij droeg graag glitterjasjes”- aan de intense, ietwat getergde zanger die ’volg je hart’ en ’kies je eigen pad’ als credo’s had en Ne Me Quitte Pas als grootste hit. Ramses Shaffy in het kwadraat en ja, hij is meer een Brel-type, „dat zegt bijna iedereen, hij raakt op een bepaald niveau dat zowel jong als oud aanspreekt.” Destructief tot op het bot, die Brel. „Hij rookte drie pakjes Gauloises per dag en moest voor een optreden van zichzelf een paar glazen cognac drinken en dan overgeven en kon dan pas optreden.” Hij had enorme plankenkoorts, grote moeite met rust vinden en stopte in 1968 met zingen. „Nu treed ik niet meer op, zei hij. Nu ga ik films maken en met een zeiljacht de wereld over. Hij volgde zijn hart, maar toen werd hij ziek.”

Jong en dartel

Abspoel maakte eerder al een voorstelling over Brel en staat nu in de theaters met Vive Aznavour! Hij is net de 60 gepasseerd, vertelt hij, waarna ondergetekende zich bijna in haar sojakaneelmelkschuim verslikt. Ach ja, zegt hij met zijn jongensachtige grijns, „het vak hè, het houdt ons allemaal jong en dartel.” Ondanks dat er geen enkele biografie bestaat over ’Azna’, zoals hij hem noemt als ware een goede, dierbare vriend -„hij liet geen journalist meer toe na een vernederende ervaring”- weet ’Ab’ uitgebreid over hem te vertellen. Aznavour vluchtte uit Armenië, waar hij vandaag de dag nog steeds de grootste volksheld ooit is. Zo niet in zijn Franse begindagen. „De kleine lelijkerd werd hij genoemd en werd afgemaakt om ’zijn stemgeluid van een roestige afvoerpijp’. Hij droeg verhoogde schoenen om groter te lijken.” De toen al succesvolle zangeres Édith Piaf had een tip voor hem: doe iets aan die grote Armeense neus van je, merci. Hij ging onder het mes. „Ik vond die eerste toch leuker, zei ze. Typisch Édith... Maar hij heeft wel zijn doorbraak aan haar te danken en tourde met haar de wereld over.”

A&B

Zijn twee Franstalige helden, al sinds zijn adolescente jaren, zo omschrijft hij A&B. Een jeugd met Frankrijk als de rouge draad en chansons als uitlaatklep waarin het gevoel ‘en die volle overgave’ nog veel belangrijker waren dan een perfecte uitvoering. Zijn moeder zong chansons op de radio, vlak na de oorlog, zijn opa was Cor Ruys,, een beroemde acteur voor de oorlog die zijn stukken vaak kocht in Frankrijk en zelfs een hoge Franse onderscheiding ontving. En dan waren er nog de vakanties in Frankrijk en de Franse les, zelfs al op de basisschool, waardoor iedereen wel Frans sprak. Tijden veranderen, verzucht hij, ,,nu kiezen ze liever voor Spaans of zelfs Chinees als extra taal.”

Zijn eerste keer herinnert Abspoel zich nog goed. Samen met zijn moeder en tante toog hij in 1975 naar het Concertgebouw waar Aznavour optrad. Een diepe zucht. „Azna heeft me echt leren luisteren, zijn muziek voelde als een belofte. Ik heb de brochure als een soort relikwie bewaard, ook zeker een gehechting.” Aznavour kennen we als een in de ziel tastende stem met een traanbuis kietelend vibrato, zegt Abspoel dan plechtig, met zijn stem die ook vele oren harder doet kloppen. Een zanger die zong wat zijn publiek horen wilde. „Je zou hem best een pleaser kunnen noemen”, óók een zanger die met veel humor over onderwerpen in de taboesfeer zong. In de jaren vijftig was daar Apres l’Amour, „over twee geliefden na de liefdesdaad.” Hij houdt zijn hoofd schuin en vertaalt op zangerige toon, „We liggen als twee bladeren in elkaar verstrengeld...” Dat was toen wel een dingetje, „hij werd zelfs de pornograaf van de chansons genoemd.”

Cognacje erbij?

Bij Aznavour moet hij wel wat meer zanger zijn dan bij Brel, verklapt hij. Bij Brel gaat het om ’die overgave’ en dat zit bij hem wel goed. Want als je alleen al aan de koffie zit, hang je als vanzelf aan zijn lippen. Hij weet je in vervoering te brengen met zijn verhalen waar de passie gewoon van afdruipt, vol je sojakaneelmelkschuim in („wil je nog een koffie trouwens?”). Het is iemand die even opzij kijkt wanneer hij nadenkt - of in zijn talrijke herinneringen duikt. Zijn twee bruine ogen kijken je recht aan wanneer hij een vraag stelt, want de geïnteresseerde programmamaker slash Man Bijt Hond-man zit nu eenmaal in Abspoel. Hij vertelt over zijn vader, die in zijn armen zijn laatste adem uitblies en hem toen echt moest ’loslaten’. „Ik word er nog altijd een beetje emotioneel van”, excuseert hij zich onnodig wanneer zijn ogen ineens nog meer glinsteren. Gebeurt ook in het theater. Het siert hem en raakt je als bezoeker, omdat het appelleert aan die kwetsbaarheid van het leven die we allemaal (weleens) voelen.

Vive Aznavour! / Anneke Ruys

Op tafel een fruitschaal met dikke mandarijnen erin, op het hoekje een kaartendoosje met ’de engelen’. Hij is spiritueel, „De engelen werken altijd. Als ik een parkeerplaatsje zoek en met mij nog duizend anderen, zeg ik: parkeerengel, help me even... Et voilà, dan is zich daar een parkeerplek voor mij!” En ja, er zijn soms ook Aznavour- en Brel-engelen, vlak voor de voorstelling voor wat extra bonne chance. Zijn ze er toch een beetje bij. Als hij nu in Parijs aan de bar zou zitten, tussen Brel en Aznavour in, misschien wel gebroederlijk aan een Frans cognacje, dan zou hij van Brel willen weten wat hij van de jongeren van nu zou vinden. „Zijn boodschap is nog altijd universeel. Kies je eigen pad, volg je hart... Ik denk dat hij heel erg tevreden zou zijn.” En Azna zou hij vragen om bij zijn voorstelling te komen kijken. „En om een duet met me te zingen, ik ben heel erg benieuwd hoe we samen zouden klinken.”

Vive Aznavour!

She, For me formidable, La Bohème… Een minuscule greep uit het repertoire van Aznavour. Hij overleed vorig jaar en met hem is de grootste Franse artiest ooit heengegaan. Hij maakte ongeveer 1300 nummers, verkocht 180 miljoen platen, zong in meerdere talen en werd de koning van de duetten genoemd. Hij zong onder meer met Sinatra en Sting, en postuum met Michael Abspoel in zijn voorstelling waarmee hij nu door het land gaat. Hij neemt het publiek mee in zijn leven, maakt parallellen tussen toen en nu, tussen Azna en hemzelf. Maar hij neemt ook het publiek mee. Wie heeft er ook geflaneerd in Parijs?’ vraagt hij zijn publiek. „De stad waar je met je moeder begint en met je geliefde eindigt.” De verbondenheid door gedeelde herinneringen is belangrijk voor hem, ,,het moet geen ego-show van mij worden.”

„Ik geef m’n ziel bloot in beide voorstellingen. Waar ik daarvoor al die jaren gefixeerd ben geweest op anderen, wil ik nu aan de hand van nummers van Brel en Aznavour mezelf laten zien.” Nostalgie en weemoed lopen als rode draad door zijn voorstelling over Aznavour, al waakt hij ervoor te blijven hangen in het verleden. ,,Dan rest er minder morgen om het leven te savoureren, zeg ik altijd.” Er langzaam van te genieten dus: je leert nog eens wat, in huize Abspoel.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Paus draagt Palmpasenmis op in lege Sint-Pieter

Paus draagt Palmpasenmis op in lege Sint-Pieter

In een vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Franciscus de mis voor Palmpasen opgedragen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

28 MIN

In een vrijwel lege Sint-Pietersbasiliek in Rome heeft paus Franciscus de mis voor Palmpasen opgedragen. Er waren geen gelovigen aanwezig, behalve wat paters en nonnen die vanwege de coronavoorschriften ver uit elkaar zaten.

Palmpasen is het begin van de zogeheten Goede Week, waarin in de aanloop naar Pasen ook Witte Donderdag en Goede Vrijdag vallen. In deze week gedenken christenen het lijden van Jezus. Op Palmzondag wordt herdacht dat Jezus in Jeruzalem werd onthaald als de nieuwe koning der joden.

Zonder gelovigen


Aantal nieuwe doden in Nederland neemt af tot 115

Aantal gemelde nieuwe doden in Nederland neemt af tot 115

Een coronavirus-informatie scherm in een uitvaartcentrum van Dela. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Kasper Hermans'

1 UUR

Het officiële dodental door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 1766. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 115 sterfgevallen doorgekregen. Een dag eerder waren dit er nog 164.

Ook het aantal nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen is met 253 lager dan zaterdag, toen hierover 336 meldingen binnenkwamen. Het aantal positieve testen nam met 1224 toe tot 17.851.

Het aantal meldingen is niet gelijk aan het aantal overledenen in de laatste 24 uur. Sterfgevallen worden vaak pas een of meerdere dagen later door de GGD doorgegeven aan het RIVM. Mensen die aan het virus overlijden zonder dat ze daar positief op zijn getest, ontbreken helemaal in de statistieken.


Asscher: 'Idee dat het een keuze is om maatregelen te nemen is onzin'

Asscher: 'Idee dat het een keuze is om maatregelen te nemen is onzin'

Volgens hem realiseren de critici zich niet dat er nu zonder coronamaatregelen in korte tijd tienduizenden of honderdduizend mensen ziek worden, onder wie ook jonge mensen. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

De vraag of de economische schade die voortvloeit uit de coronamaaregelen wel opweegt tegen het redden van wat mensenlevens, is „een vals dilemma". PvdA-leider Lodewijk Asscher zei dat zondag in Buitenhof als reactie op kritische geluiden dat de lockdown te overdreven is.

Het zou volgens critici leiden tot een maatschappelijke ontwrichting die op de lange termijn tot nog meer slachtoffers leidt. Asscher zei dat „het idee dat het een keuze is om maatregelen te nemen, echt onzin is."

Nu al hoogspanning


Drukte valt opnieuw mee, alleen toeloop bij Drielandenpunt

Drukte valt opnieuw mee, alleen toeloop bij Drielandenpunt

Alleen naar het Drielandenpunt in Vaals zijn er tot nu toe extra toegangswegen afgesloten. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Net zoals op zaterdag lijken de mensen zich redelijk te houden aan het binnen te blijven. Alleen naar het Drielandenpunt in Vaals zijn er tot nu toe extra toegangswegen afgesloten.

De gemeente meldt dat er in de ochtend al een toeloop richting het gebied ontstond. „Om te voorkomen dat te veel mensen het mooie weer aangrijpen om een wandeling te maken rond het Drielandenpunt is besloten de weg ernaartoe per direct te sluiten. Deze drukte kan er namelijk voor zorgen dat er geen veilige afstand van elkaar gehouden wordt", zegt de gemeente.

Vijlenerbos


Positieve tekenen aan de wand in Spanje en België

Positieve tekenen aan de wand in Spanje en België

Hoewel de coronacrisis nog altijd stevig huishoudt, zijn er stilaan toch ook positieve tekenen te zien in de cijfers van onder andere Spanje en België. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Hoewel de coronacrisis nog altijd stevig huishoudt, zijn er stilaan toch ook positieve tekenen te zien in de cijfers van onder andere Spanje en België.

In Spanje worden sinds enkele dagen steeds minder nieuwe coronadoden geregistreerd. Ook het afgelopen etmaal bezweken er weer minder mensen aan het coronavirus dan de dag ervoor. De autoriteiten melden zondag 674 sterfgevallen, zaterdag waren het er nog 809. In totaal komt het aantal coronadoden in Spanje daarmee op ruim 12.400.

Ook het aantal nieuwe besmettingen stijgt minder hard. Waren het er een dag eerder nog bijna 8000, zondag iets meer dan 6000. In totaal zijn in Spanje ruim 130.000 besmettingen geteld. Het land heeft inmiddels Italië ingehaald als het gaat om het aantal geregistreerde infecties. Italië telt nog wel de meeste coronadoden van Europa.


Trump: 'Zo snel mogelijk weer volle sportstadions'
Likeability of3

Trump: 'Zo snel mogelijk weer volle sportstadions'

„Ik wil de supporters terug in de stadions als we daar weer klaar voor zijn. Zo snel mogelijk, uiteraard" | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 11:04

De Amerikaanse president Donald Trump wil dat de grote sportcompetities in zijn land zo snel mogelijk worden hervat. Mét publiek, zo benadrukte Trump volgens Amerikaanse media in een telefonisch overleg met bestuurders van de NBA (basketbal), NHL (ijshockey), NFL (American football), MLB (honkbal) en MLS (voetbal).

„Ik wil de supporters terug in de stadions als we daar weer klaar voor zijn. Zo snel mogelijk, uiteraard", aldus Trump. Zijn land is inmiddels het zwaarste getroffen in de wereld door het coronavirus. Meer dan 300.000 Amerikanen zijn positief getest op het virus, zeker 8000 mensen stierven aan de gevolgen ervan.

Schone lucht inademen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Minister Ecuador door het stof om coronalijken op straat
Likeability of5

Minister Ecuador door het stof om coronalijken op straat

De regering van Ecuador heeft excuses aangeboden voor de tientallen overleden coronapatiënten die dood op straat zijn blijven liggen in Guayaquil. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:24

De regering van Ecuador heeft excuses aangeboden voor de tientallen overleden coronapatiënten die dood op straat zijn blijven liggen in Guayaquil.

Inwoners van de grootste stad van het land deelden beelden op sociale media van ontbindende lichamen die buiten waren achtergelaten omdat er in de ziekenhuizen, mortuaria en kerkhoven geen plaats meer is.

Verontschuldigingen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Britse koningin steekt volk hart onder de riem in coronacrisis

Britse koningin steekt volk hart onder de riem in coronacrisis

De Britse koningin Elizabeth II eerder dit jaar terwijl ze vertrekt na de jaarlijkse Commonwealth Service in de Westminster Abbey. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 10:15

De Britse koningin Elizabeth gaat haar onderdanen een hart onder de riem steken. Zondagavond wordt een speciale televisietoespraak van de Queen uitgezonden waarin ze zal ingaan op de coronacrisis.

De speech is voor het Britse volk en de inwoners van de landen van het Gemenebest van Naties. De toespraak is al op genomen en zal via de radio en sociale media te volgen zijn.

Een deel van de toespraak is door Buckingham Palace al vrijgegeven. Hierin vertelt de 93-jarige Elizabeth dat de coronacrisis zal laten zien dat de huidige generatie Britten net zo sterk is als voorgaande generaties. Ook spreekt de koningin haar bewondering uit voor het zorgpersoneel en andere werkenden die het land draaiende houden.


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Politie grijpt in op feestjes in Brabant, samenscholing in Arnhem

Politie grijpt in op feestjes in Brabant, samenscholing in Arnhem

De politie heeft zaterdagnacht toch weer op diverse plekken moet ingrijpen, omdat er feestjes werden gevierd. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

VANDAAG, 09:49

De politie heeft zaterdagnacht toch weer op diverse plekken moet ingrijpen, omdat er feestjes werden gevierd. Zowel in Breda, Arnhem als Middelbeers waren er veel te veel mensen bijeen.

Vooral in Breda werd er groot uitgepakt. Voor het feest was er zelf een dj ingehuurd en ook was een lichtshow aanwezig. „Bizar en heel erg dom", zo wordt de politie geciteerd door Omroep Brabant. „Er waren tientallen mensen aanwezig die dicht op elkaar stonden te dansen en te feesten. Ongelooflijk dat dit in deze tijd nog steeds gebeurt!"

Hoe onwerkelijk de situatie was, kon de agent met een zin duidelijk maken. „Een straat verderop was ambulancepersoneel op dat moment bezig met een patiënt die mogelijk besmet is met het coronavirus."


'Mexicanen overlijden aan coronavirus door slecht dieet'

'Mexicanen overlijden aan coronavirus door slecht dieet'

Volgens de overheidsfunctionaris heeft Mexico een van 's werelds hoogste diabetes- en obesitascijfers. | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

VANDAAG, 08:14

Decennia van slechte eetgewoontes in Mexico hebben de bevolking opgezadeld met een epidemie van gezondheidsproblemen als obesitas, die hen kwetsbaarder maken voor het coronavirus. Dat zei de Mexicaanse ondersecretaris van Gezondheid Hugo López-Gatell zaterdag op een persconferentie.

In Mexico zijn tot dusver 1890 coronapatiënten bekend en 79 doden als gevolg van het virus. „Deze mensen hadden jammer genoeg chronische ziekten of waren ouder", zei López-Gatell.

Lage voedingskwaliteit


#blijfthuis: zaterdag ging het goed, nu de zonnige zondag nog

#blijfthuis: zaterdag ging het goed, nu de zonnige zondag nog

Fietsers genoten zaterdag van de zon op een dijkje bij het Noord-Hollandse Schermerhorn. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Erik Jonk'

VANDAAG, 06:59

Nederlanders hebben zich zaterdag over het algemeen goed aan het dringende advies te hebben gehouden om thuis te blijven. Ondanks het mooie lenteweer werden reactiegebieden, stranden en andere natuurgebieden grotendeels gemeden.

Veel straten waren leeg en waar het druk was hielden mensen goed afstand. Bij bouwmarkten en tuincentra werd her en der wel drukte gesignaleerd. Voor de zonnige zondag met kans op 20 graden werd vooraf vooral gevreesd dat mensen hun heil gaan zoeken in bossen, op stranden en parken.

Veel maatregelen zijn genomen. Parkeerterreinen aan de kust zijn afgesloten. In Amsterdam geldt een vaarverbod op de grachten en is het doorgaans drukke Vondelpark beperkt toegankelijk.


Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket

Al 62.500 bedrijven bij corona-noodloket

Minister Wopke Hoekstra van Financiën kondigde onlangs een noodpakket aan steunmaatregelen voor het bedrijfsleven aan. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Ongeveer 62.500 bedrijven en ondernemers hebben zich tot dusver bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute nood te kunnen verlichten.

Inmiddels hebben ook al zeker 2200 bedrijven het geld uitgekeerd gekregen. Daarmee is 9 miljoen euro gemoeid, meldde het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zaterdag. Het loket werd op 17 maart aangekondigd en ging op 27 maart open.

De 4000 euro is een eenmalige belastingvrije gift waarmee bedrijven die financiële schade oplopen door de coronamaatregelen, hun eerste directe kosten kunnen betalen. Het gaat dan om de huur of andere vaste lasten die doorlopen, terwijl de bedrijfjes geen of veel minder omzet draaien. Het gaat met name om het midden- en kleinbedrijf, zoals kappers, horecazaken, de reisbranche en non-foodwinkels.


New York piept en kraakt, weer 630 doden
Likeability of5

New York piept en kraakt, weer 630 doden (recorddag)

Lichamen worden over het terrein van het Wyckoff Heights Medical Center naar koeltrucks gereden. | Foto: AFP / Angela Weiss

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Amerikaanse staat New York zijn in een dag tijd 630 mensen overleden door het coronavirus. Dat is een record, aldus gouverneur Andrew Cuomo zaterdag.

Het dodental in New York staat nu op 3565. Bijna 114.000 mensen raakten daar al besmet. Met name de stad New York is hard getroffen.

45.000 mensen extra nodig in de zorg


like
user_d3920887bde16bdec3aa5c3286b99594ca352817_avatar

5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers

5 x positief nieuws: tests voor de zorg, bemoedigende cijfers

Rust op mogelijke drukke plekken: het helpt de zorg. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Het positieve nieuws van zaterdag 4 april. Miljoen euro voor noodlijdende horeca, goede testmogelijkheden zorgmedewerkers Rotterdam, sprankje hoop door nieuwe cijfers en meer.

Pessimisme leidt tot onverschilligheid, optimisme tot daden. Daarom houdt Metro je dagelijks op de hoogte van het positieve nieuws op deze in crisis verkerende wereld.

Het positieve nieuws van 4 april


1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

1360 mensen op intensive care, opnames stijgen minder snel

Zorgspecialisten in HMC Westeinde in Den Haag. | Foto: ANP / Remko de Waal

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag.

„We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de 'social distancing' lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zei Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg zaterdagmiddag.

Duitsland wil helpen


Spannende tijd voor Tijl Beckand, geveld door corona

Tijl Beckand geveld door corona

Naar eigen zeggen is maandag een cruciaal moment voor Beckand. | Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Er breken spannende dagen aan voor comedian en tv-presentator Tijl Beckand. Hij is geveld door het coronavirus.

Hoewel Beckand samen met Ruben Nicolai en Ruben van der Meer thuis zit en Quarantaine TV maakt op YouTube, is het virus toch bij hem vastgesteld. Dat maakte hij zaterdag in een nieuwe uitzending van het format bekend.

Knietjes in de rug


Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist.

Twee vermiste leden Kennedy-familie overleden

Maeve Kennedy McKean (midden roze jurk) en haar zoon Gideon (tweede van rechts) zijn sinds donderdag vermist. Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De twee leden van de Amerikaanse Kennedy-familie die vermist zijn in de staat Maryland, Maeve Kennedy McKean (40) en haar 8-jarige zoon Gideon, zijn om het leven gekomen.

Een familielid, congreslid Joe Kennedy III, meldt dat op Twitter. „Wij houden van je, Maeve. We houden van je, Gideon. Onze familie is twee van de helderste lichten kwijtgeraakt."

Wederom rampspoed voor de Kennedy-familie: moeder en zoon vermist.

De bekende Amerikaanse familie krijgt al vele jaren te maken met rampspoed. Foto: ANP.


Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Het strand van Zandvoort op zaterdag, geen drommen mensen. | Foto: ANP / Koen van Weel

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Nederland lijkt vooralsnog en gemiddeld genomen gehoor te geven aan het dringende advies, in het kader van de coronamaatregelen, zo veel mogelijk thuis te blijven. Diverse regio's en betrokken instanties gaven zaterdag halverwege de dag aan dat het rustig was, ondanks het fraaie lenteweer. We hebben het nu wel over dag één. Zondag wordt het pas echt prachtig weer.

Op diverse plekken zijn maatregelen genomen om publiek te weren. De gemeente Den Haag plaatste zaterdagochtend tientallen borden door de stad met de boodschap: 'Blijf thuis'. Het populaire Zandvoort sloot de toegangswegen af voor alle verkeer, behalve bestemmingsverkeer. „Het is rustig en wij verwachten dat het zo blijft", aldus een woordvoerster van de gemeente. Ook in de kustregio hoger in Noord-Holland, van Castricum tot aan Texel, is het tot dusver rustig gebleven, meldt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord.

Nederland houdt zich keurig aan oproep thuis te blijven

Veel parkplaatsen in Zandvoort zijn afgesloten, politie te paard zorgt voor handhaving. | Foto: ANP / Koen van Weel