Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 dec 2019 / 11:59 uur

Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom

De Technische Universiteit Eindhoven heeft een speciale camera ontwikkeld die militairen waarschuwt voor bermbommen.

Het vinden en uitschakelen van bermbommen is volgens promovendus Dennis van de Wouw nu nog een erg lastige klus.

Registreren van omgeving

Het systeem van de elektro-ingenieur, dat op militaire voertuigen moet worden gemonteerd, registreert automatisch de omgeving en vergelijkt deze beelden met eerdere opnames. Elke verandering wordt vervolgens geanalyseerd.

Alleen de veranderingen die wijzen op de mogelijke aanwezigheid van een bom worden aan de militair getoond. „Hierdoor kan een militair de juiste acties ondernemen, zoals tijdig stoppen voor verdere inspectie van de potentiële dreiging, of deze helemaal vermijden", zegt Van de Wouw.

Makkelijk te verbergen

Bermbommen zijn gemakkelijk te maken en te verbergen, en zeer dodelijk. Ze zijn daarom favoriet bij opstandelingen en terroristen overal in de wereld. In Afghanistan zijn bijvoorbeeld heel veel militairen gesneuveld als gevolg van bermbommen en andere geïmproviseerde explosieven.

Volgens de TU Eindhoven is het systeem van Van de Wouw met succes getest op militair terrein van het ministerie van Defensie. De promovendus werkt nu samen met Defensie om de technologie verder te ontwikkelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Slimme camera waarschuwt militair voor bermbom
Sluiten