Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 11 dec 2019 / 21:19 uur

‘Schikking Weinstein met tientallen slachtoffers’

Harvey Weinstein schikt met tientallen van zijn vermeende slachtoffers. Samen met de leiding van zijn failliete filmstudio, treft hij de miljoenenschikking. 

Het gaat volgens betrokken advocaten om meer dan dertig actrices en voormalig medewerkers van Weinstein, bericht The New York Times.

Seksueel wangedrag

De oud-filmproducent is door tientallen vrouwen beschuldigd van seksueel wangedrag, waaronder verkrachting. De schikking moet een einde maken aan vrijwel alle civiele rechtszaken tegen Weinstein en zijn voormalige bedrijf. Er is een bedrag mee gemoeid van 25 miljoen dollar (ruim 22 miljoen euro).

Weinstein zou de schikking niet uit eigen zak hoeven te betalen. Daar draaien verzekeraars voor op. Ook hoeft hij niet toe te geven dat hij zich schuldig maakte aan strafbaar gedrag. De overeenkomst moet nog definitief worden goedgekeurd door betrokkenen en de rechtbank.

‘Verslagen en hopeloos’

Ex-model Zoe Brock (45), die Weinstein beschuldigt van wangedrag, zegt dat ze zich ‘verslagen en hopeloos’ voelt vanwege de schikking. Ze is teleurgesteld dat Weinstein en topmedewerkers van zijn voormalige bedrijf de schikking niet zelf hoeven te betalen. Volgens Brock zag ze alleen geen juridisch alternatief.

Het zou de bedoeling zijn dat achttien vermeende slachtoffers samen een bedrag van 6,2 miljoen dollar delen. Niemand krijgt dan meer dan een half miljoen. Ook wordt 18,5 miljoen dollar opzijgezet voor andere mensen die Weinstein van misbruik beschuldigen. Zeker twee vrouwen weigeren mee te doen aan de schikking en willen die aanvechten.

Strafrechtelijk vervolgd

De deal maakt geen einde aan alle juridische problemen van de voormalige filmproducent. Die wordt in de Verenigde Staten ook nog strafrechtelijk vervolgd voor het seksueel misbruiken van twee vrouwen. Weinstein ontkent dat hij vrouwen tot seks heeft gedwongen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Schikking Weinstein met tientallen slachtoffers’
Sluiten