Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 23 dec 2019 / 13:04 uur

‘Populaire chatapp gebruikt voor spionage’

Een razend populaire chatapp is eigenlijk een tool voor de Verenigde Arabische Emiraten. ToTok, de app die steeds populairder wordt, zou alles volgen.

De app volgt „elk gesprek, elke beweging, elke onderlinge band, elke afspraak, elk geluid en elk beeld” van mensen die het hebben geïnstalleerd. Dat zeggen Amerikaanse functionarissen in The New York Times, dat onderzoek naar de app heeft gedaan.

Miljoenen keren geïnstalleerd

ToTok is over de hele wereld in de afgelopen maanden miljoenen keren geïnstalleerd. De app is gemaakt door het bedrijf Breej Holding.

Volgens The New York Times zit de DarkMatter Group erachter. Officieel is dit een cyberbeveiliger, maar feitelijk zouden het cyberspionnen voor de Emiraten zijn.Ook het bedrijf PAX AI, dat kunstmatige intelligentie gebruikt om data te doorzoeken, zou betrokken zijn bij ToTok. PAX AI komt ook uit de Emiraten en zou ook banden met de DarkMatter Group hebben.

Oud-spionnen

DarkMatter zou hulp krijgen van Amerikaanse en Israëlische oud-spionnen. De Emiraten zijn een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in het Midden-Oosten.

Apple en Google hebben ToTok vorige week uit de App Store en de Play Store gehaald, meldt The New York Times. Dat betekent dat de app niet meer kan worden geïnstalleerd, maar hij blijft op de telefoon staan van mensen die hem al hebben gedownload.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Populaire chatapp gebruikt voor spionage’
Sluiten