In het nieuws

Plofkraak, een delict met impact 

Plofkraak, een delict met impact 

Plofkraak, een delict met impact / ANP

Foto van 'Julia Osendarp'

3 DEC 2019

De plofkraak op pinautomaten is de afgelopen weken niet uit het nieuws weg te slaan. De plofkraak: criminele trend of makkelijke klus voor ‘boefjes’?

ABN AMRO sluit naar aanleiding van het ‘plofgevaar’ 470 geldautomaten in Nederland vanwege veiligheidsredenen. Vanwege de zwaardere explosieven zorgen de plofkraken voor veel schade en gevaar voor omwonenden.

Geen vuurwerk

Auke Boom (33) maakte half november een plofkraak in Alkmaar van dichtbij mee. „Wij wonen in een flat precies tegenover de pas-gekraakte pinautomaat aan de Wendelaarstraat.” Na twee harde knallen sprong Boom uit zijn bed. „De ramen trilden in de woning. Mijn zoontje durfde niet meer te slapen en in de kozijnen en m’n muur zitten scheuren.”

Volgens Boom waren de klappen zo hard, dat het geen vuurwerk kon zijn. „De impact van zo’n plofkraak is groot. Toen ik ging kijken zag ik dat de parkeerplaats bezaaid was met stof.” Boom zag de twee daders op een scooter wegrijden. „Al vrij snel was de politie er om de boel op te ruimen. De schadestukken lagen tot bijna 40 meter van de pinautomaat vandaan.”

Wapenwedloop

Jos van der Stap, landelijk projectleider Overval en Plofkraak bij Politie Nederland, ziet een wisselend verloop van plofkraken. „Vorig jaar waren er 43 plofkraken, dit jaar zijn het er al 68. We zitten momenteel in een wapenwedloop, waarin een groep criminelen zoekt naar mogelijkheden. De banken, de Politie en het Openbaar Ministerie werken samen aan een oplossing.”

Dat die wapenwedloop het probleem is, zegt ook Ad van Riel, explosievendeskundige bij adviesbureau REASeuro. „Er is civiel en militair materiaal dat gewoon op de markt voor handen is. Plofkraken leveren resultaat op voor criminelen. Zodra dat niet meer lukt, gaan ze op zoek naar iets anders.“

Volgens Van der Stap spreken we niet over een criminele trend. „In Nederland waren oorspronkelijk dertig tot veertig echte plofkrakers met veel kennis. Wij hebben momenteel ruim driehonderd man in zicht die zich bezighouden met de plofkraakproblematiek.” Van der Stap legt uit dat ze die groep in de gaten houden. „Vorig jaar hebben we 98 personen uit de groep aangehouden en dit jaar zijn dat er 76. Er zitten grote risico’s aan dit delict verbonden dus het is belangrijk dat de daders vervolgd worden.”

Criminoloog Jasper van der Kemp ziet een toename in de cijfers. „Toch hebben we het wel nog steeds over een aantal losse incidenten.” Volgens van der Kemp hebben criminelen een methode gevonden die werkt, wat plofkraken ‘aantrekkelijk’ maakt. „Ze hebben een zwakke plek ontdekt bij ABN AMRO en dan is het de moeite waard om het vaker te proberen. Als je slaagt, kun je een flinke buit scoren.”

Gokken

Een plofkraak plegen betekent niet altijd de hoofdprijs voor criminelen. „Als je kijkt naar de afgelopen plofkraken, zijn er slechts enkele met een grote buit. Wel is het zo dat als de kans nihil zou zijn, er geen plofkraken meer zouden plaatsvinden” , legt Van der Stap uit. Hij vergelijkt het plofkraken met gokken: „Een dader kan de hoofdprijs pakken, maar de kans is klein. Toch wagen ze de gok.”

Explosievendeskundige Van Riel legt uit dat je geen ‘raketgeleerde’ hoeft te zijn om een plofkraak te plegen. „Je moet een beetje verstand van zaken hebben. Maar als criminelen bij explosieven kunnen komen is een plofkraak plegen niet moeilijk.” Criminoloog Van der Kemp beaamt dit: „Technisch gezien is het niet heel ingewikkeld. Vaak zijn het wel criminelen met enige ervaring. Verder vergt het vooral lef.”

Op de vraag wie die plofkrakers precies zijn, antwoordt Van der Stap: „Het gaat om criminele netwerken die elkaar kennen uit het circuit. Zij vertrouwen elkaar en wisselen informatie uit.”

Meer explosieven

„De plofkraken brengen veel schade voor de omgeving. Wij begrijpen dat dit veel onrust geeft bij de omwonenden”, zegt Van der Stap. Ook legt hij uit dat er steeds meer explosieven worden gebruikt: „En dat is gevaarlijk.” Van Riel spreekt van „hoog energetisch materiaal." Dan hebben we het volgens hem over materiaal dat wordt gebruikt bij Defensie of bij het opblazen van grote gebouwen.

Van Riel spreekt zijn ongenoegen uit over de plofkraak-kwestie: „Wat ons betreft zijn de juiste maatregelen nog niet zijn getroffen.” Volgens hem is gebleken dat ABN AMRO de zwakste schakel is tussen de andere banken. „Het gaat om het totaalplaatje. Je moet een aantal zaken goed op orde hebben om te zorgen dat de crimineel geen succes meer heeft.”

Oplossingen

De politie zoekt naar nieuwe methodes om de plofkraken te stoppen. Van der Stap: „Wij zijn aan het kijken naar mogelijkheden voor vernietiging van de buit. Dat is technisch ingewikkeld, maar daar zijn we samen met onderzoeksorganisatie TNO mee bezig. Het risico met dit delict is te groot, dus de buitenkans moet nul zijn.”

Van Riel noemt een „pakket van maatregelen rondom pinautomaten” de oplossing. „De pakkans wordt dan bijna honderd procent.” Hij denkt dat de afgelopen plofkraken veel ernstiger hadden kunnen uitpakken. „Dat er nog geen doden zijn gevallen, is meer geluk dan wijsheid. Criminoloog van Der Kemp zegt: „Er kan ongetwijfeld op technisch niveau iets verbeterd worden. Zodra het moeilijker en complexer wordt om een plofkraak te plegen, schrikt dat daders af. Maar daders kunnen ook steeds weer zwaardere explosieven gaan gebruiken.”


PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol.

OM: geen politieke beïnvloeding proces Wilders

PVV-leider Geert Wilders in de rechtbank van Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MIN

Er is door het Openbaar Ministerie geen enkel bewijs gevonden dat er sprake is geweest van politieke beïnvloeding in de beslissing om PVV-leider Geert Wilders in 2014 te vervolgen. 

Dat heeft het OM aan het gerechtshof laten weten, meldde het hof maandag tijdens de voortzetting van het hoger beroep tegen de politicus.

Beurt voorbij


Een lege winkelstraat in Enschede.

Armoede blijft gelijk ondanks groei economie

Een lege winkelstraat in Enschede. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

37 MIN

De armoede in Nederland blijft al drie jaar gelijk, ondanks aanhoudende economische groei. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijfert dat in 2018 nog altijd 7,9 procent van de huishoudens onder de zogeheten lage-inkomensgrens leefde. Sinds 2016 is dat percentage ongewijzigd.

Ook de armoede onder kinderen is gelijk gebleven: 8,1 procent groeit op in een gezin met een laag inkomen. Tussen 2014 en 2017 nam de armoede onder kinderen nog af. Volgens het statistiekbureau is ook het aantal huishoudens dat zeker vier jaar achter elkaar van een laag inkomen moet rondkomen, gelijk gebleven: 3,3 procent.

Economische crisis


Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen.

Zeker vijf doden door vulkaanuitbarsting Nieuw-Zeeland

Bij de vulkaanuitbarsting zijn zeker vijf mensen om het leven gekomen. / EPA

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

Voor de kust van het Noordereiland van Nieuw-Zeeland zijn bij een vulkaanuitbarsting zeker vijf mensen om het leven gekomen. 

De politie houdt er rekening mee dat er meer dodelijke slachtoffers zijn. Er zijn 22 mensen gewond geraakt. Ze hebben allen brandwonden, meldt de regionale ambulancedienst. Tot nu toe zijn 23 mensen van het eiland gehaald.

Te gevaarlijk


Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops in de rechtbank.

Rechtbank oordeelt over wangedrag Marco Kroon

Marco Kroon en zijn advocaten Geert-Jan en Carry Knoops in de rechtbank. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Militair Marco Kroon, drager van de Militaire Willems-Orde, hoort maandag of de militaire rechtbank in Arnhem hem schuldig vindt aan strafbaar gedrag tijdens carnaval in Den Bosch op 3 maart.

Het Openbaar Ministerie verwijt Kroon dat hij een agent heeft mishandeld door hem een kopstoot te geven. Daarnaast is hij aangeklaagd voor schennis van de eerbaarheid voor het tonen van zijn geslachtsdeel aan een agente.

Beschonken toestand


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

6 DEC 2019

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

Een leeg schoolplein bij een basisschool.

Basisscholen Amsterdam dicht om lerarentekort

Een leeg schoolplein bij een basisschool. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

In Amsterdam blijven zestien basisscholen de hele week gesloten om aandacht te vragen voor het lerarentekort. Ongeveer 5400 leerlingen kunnen door de actie vijf dagen niet naar school.

Veel van de deelnemende scholen liggen in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Bij de Stichting Westelijke Tuinsteden, waar de scholen deel van uitmaken, zijn zo'n 25 fte's oningevuld. Schoolbestuurder Joke Middelbeek sprak eerder van een 'diepe crisis'.

Opvang voor achthonderd kinderen


Ken je deze postcasts al? #6: Humor

Ken je deze postcasts al? #6: Humor

Foto van 'Metro'

2 UUR

Podcasts kunnen je informeren, informeren en emotioneren. Voor deze week heeft Richard Otto van medianieuwsplatform Spreekbuis.nl de meest humoristische podcasts geselecteerd. 

Ken je deze postcasts al? #6: Humor

De Krokante Leesmap


Hoe ruikt een XTC-lab

Hoe ruikt een XTC-lab?

Foto: ANP

Foto van 'Quincy Brouwer'

3 UUR

Zaandam liet zijn inwoners zaterdag kennismaken met de geur van XTC-chemicaliën.

Het parfum ‘Xtacy’ is ontwikkeld door het Openbaar Ministerie en wordt in Zaandam ingezet in het kader van de aanpak van drugsproductielocaties. Met de parfum die naar XTC-chemicaliën ruikt, wil de gemeente haar burgers bekend maken met de geur van drugsafval. De gedachte is dat wanneer mensen bekend zijn met de geur, ze deze kunnen herkennen en autoriteiten kunnen waarschuwen als zij deze ruiken.

Probleem


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Gezocht: de eigenaren van Cor, Heidi en Erik (en een eenwieler)

Cor (of misschien wel Floortje?) poseert op het station in Gouda. / NS

Foto van 'Elselotte Smink'

VANDAAG, 07:30

De nachtmerrie van elk kind: Pluis is kwijtgeraakt in de trein of op het station. Gelukkig voor vijf knuffels en hun eigenaren is het deze week voor de vijfde keer de Week van de Verloren Knuffel. Wie zoekt mee?

Want je kunt als ouder nog zes reserve-Pluizen hebben liggen, zo zacht (lees: afgeknuffeld en versleten) en met het eigen luchtje krijg je ze nooit. En dus zet NS zich vanaf maandag weer in om knuffelfoto’s te verspreiden. Bij een match wordt de knuffel nog voor kerst naar huis gebracht.

Zelf gezocht


Krimpende dieren door stijgende temperaturen

Krimpende dieren door stijgende temperaturen

Naarmate de aarde opwarmt, krimpen de vogels. /Unsplash

Foto van 'Ista van Galen'

VANDAAG, 07:02

De veranderingen in het klimaat leiden tot krimpende dieren. Is dit slecht, of juist goed voor ze?

Naarmate de aarde opwarmt, krimpen de vogels. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek, waarbij over 40 jaar ruim 70.700 vogels van in totaal 52 trekvogelsoorten zijn verzameld en geanalyseerd. Maar niet alleen deze diersoort neemt af in grootte. Ook vele andere dieren zijn door de jaren heen kleiner geworden. Enkelen vrezen zelfs voor uitsterving van verschillende soorten. En de schuld? Die ligt bij de klimaatverandering.

Ruim 49 trekvogelsoorten zijn gekrompen. Dit hebben de onderzoekers gemeten aan het onderbeen - een veelvoorkomende maat voor de lichaamsgrootte. Tussen 1978 en 2016 is de lengte afgenomen met 2,4 procent. Dit lijkt gevaarlijk voor de vogels: een kleiner lichaam betekent minder energie om de lange reizen te voltooien. Maar de lichaampjes lijken hier rekening mee te houden: het krimpen gaat gepaard met een groei van de vleugels (1,3 procent).


Donald Trump.

Trump: Noord-Korea heeft veel te verliezen

Donald Trump. / AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zondag ervoor gewaarschuwd dat Noord-Korea veel heeft te verliezen als het land zich vijandig gedraagt tegenover de Verenigde Staten.

Trump schreef dit op Twitter in een reactie op een nieuwe wapentest van het Aziatische land. „Kim Jong-un is erg slim en heeft veel te veel te verliezen, alles eigenlijk, als hij op een vijandige manier handelt", aldus de Amerikaanse president.

Speciale relatie


Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen.

Maarten van der Weijden waagt nieuwe recordpoging

Maarten van der Weijden komt aan bij de finish in Leeuwarden na zijn tweede poging om de Elfstedentocht te zwemmen. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Zwemmer Maarten van der Weijden gaat opnieuw op recordjacht. De olympisch kampioen open water van 2008 doet 23 januari voor de derde keer een poging het wereldrecord 24 uur zwemmen te verbeteren.

„Als het de eerste twee keer niet lukt, mag je het ook nog een derde keer proberen", schrijft Van der Weijden op Instagram.


Een koalabeer.

Maatregelen Australië voor beschermen koala

Een koalabeer. / Unsplash

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Australische deelstaat Queensland neemt maatregelen ter bescherming van koala's, die zwaar zijn getroffen door de bosbranden die al wekenlang woeden.

De regering van de noordoostelijke deelstaat meldde zondag dat een gebied van 570.000 hectare wordt aangewezen als 'koala-prioriteitsgebied'.

350 koala's omgekomen


Taxi's op de taxiplaats bij luchthaven Schiphol.
Likeability of5

Twintig boetes tijdens taxicontrole Arnhem

Taxi's op de taxiplaats bij luchthaven Schiphol. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Bij een taxicontrole in de buurt van het Gelredome in Arnhem zijn zaterdagavond twintig boetes uitgedeeld. Meerdere chauffeurs hadden hun papieren niet op orde, reden te hard of hielden zich niet aan de rusttijden, meldt de politie.

In het Gelredome vond zaterdag de afsluiting van het Mega Piraten Festijn plaats. „Met deze actie willen we illegale taxichauffeurs en chauffeurs weren die de regels aan hun laars lappen", aldus de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch.

Vaker controle


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Man opgepakt voor vernielen 64 auto's.

Man opgepakt voor vernielen 64 auto's

Man opgepakt voor vernielen 64 auto's. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een 44-jarige man uit het Zuid-Hollandse Berkel en Rodenrijs is aangehouden voor het vernielen van 64 auto's in zijn woonplaats.

Hij meldde zich zelf bij de politie, nadat iemand beelden online had gezet, meldt een politiewoordvoerder.

Waarom nog onduidelijk


Door een explosie in Coevorden is grillroom Ali Baba ingestort.
Likeability of6

Kind dat vastzat in ingestort pand is stabiel

Door een explosie in Coevorden is grillroom Ali Baba ingestort. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De toestand van het 5-jarige jongetje dat zaterdag urenlang vastzat onder het puin in Coevorden, is stabiel. Dat meldt de gemeente.

Het kind werd zaterdagavond bevrijd uit de benarde positie waarin het belandde toen de grillroom van zijn vader instortte na een explosie.

Herenigd in het ziekenhuis


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Opnieuw onrustig in Den Haag: 19 mensen aangehouden
Likeability of3

Opnieuw onrustig in Den Haag: 19 mensen aangehouden

Zaterdag werden er in totaal negentien mensen aangehouden. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Dit weekend was het opnieuw onrustig in Den Haag. Zaterdag werden er in totaal negentien mensen aangehouden voor openlijke geweldpleging, brandstichting en het bezit van illegaal vuurwerk.

Rond 12.30 uur werd er een vuurwerkbom in een plantenbak voor een woning aan de Zeezwaluwstraat gevonden. De politie heeft de bom in beslag genomen.

Ook werden er aan het einde van de middag drie jongens uit Duindorp van 11,12 en 13 jaar aangehouden voor het maken van een molotovcocktail. Inmiddels zijn de drie weer vrijgelaten. Wel moeten ze zich nog verantwoorden bij het OM tijdens een zitting voor jongeren onder de 18 jaar.


dislike
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Greenpeace: ING steekt het meeste geld in steenkool

Greenpeace: ING steekt het meeste geld in steenkool

In een kleine drie jaar leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Van de Nederlandse financiële instellingen steekt ING het meeste geld in steenkool. In een kleine drie jaar leende de bank 2,6 miljard euro aan negen bedrijven die kolencentrales bouwen.

Pensioenfonds ABP staat op de tweede plek, gevolgd door verzekeraar Nationale Nederlanden. Dat meldde Greenpeace zondag na onderzoek.

Opvallend