Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 10 dec 2019 / 10:54 uur

Personeel vleesbedrijven in gevaar

In Amsterdam blijkt er bij vijf vleesverwerkende bedrijven van alles mis te zijn met de arbeidsomstandigheden, waaronder de veiligheid van het personeel. 

Doordat de bedrijven zich niet aan voorschriften houden, lopen medewerkers ‘ernstig gevaar’, constateert de Inspectie SZW (Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid) na een reeks controles in samenwerking met de politie.

De inspectie vermoedt dat ook sprake is van onderbetaling, zwart werk en het onterecht inhouden van salaris.

Productie stilgelegd

Zes keer waren de problemen die controleurs ontdekten zo ernstig, dat de productie tijdelijk moest worden stilgelegd. In totaal kregen de vijf bedrijven veertien waarschuwingen voor onveilig werken. Zo droegen werknemers geen beschermende kleding en waren machines niet afgeschermd. „Bij enkele machines werkte zelfs de noodknop niet", aldus de inspectie.

Bij een van de vleesverwerkers verstopten zes medewerkers zich in het bedrijf. Van die mensen heeft de inspectie alle gegevens opgeëist. Uit nader onderzoek moet blijken of ze, zoals de inspectie vermoedt, illegaal werkten. Ook uitzendbureaus die personeel leveren aan de bedrijven kunnen de komende tijd op meer bezoeken van inspecteurs rekenen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Personeel vleesbedrijven in gevaar
Sluiten