Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 25 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Paus roept op tot wereldvrede in kerstboodschap

Paus Franciscus heeft woensdag in zijn traditionele zegen Urbi et Orbi (voor de stad en de wereld) een oproep gedaan tot vrede in Syrië, Libanon, Jemen, Irak, Venezuela, Oekraïne en verschillende Afrikaanse landen. Hij heeft zijn steun betuigd en vroeg wereldmachten samen te werken om zo conflicten te verhelpen.

De 83-jarige Paus drong er op eerste kerstdag bij de wereld op aan het licht van Kerstmis te laten doordringen in de „duisternis van het menselijk hart", die leidt tot religieuze vervolging, sociaal onrecht, gewapende conflicten en angst voor migranten.

Paus roept op tot wereldvrede in kerstboodschap
Paus roept op tot wereldvrede in kerstboodschap / ANP

De rode draad in zijn boodschap aan tienduizenden mensen op het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad en miljoenen kijkers over de hele wereld, was dat verandering „begint in de harten van individuen". „Er is duisternis in menselijke harten, maar het licht van Christus is nog groter," zei Franciscus.

De paus, die door populistische politici wordt bekritiseerd omdat hij het opneemt voor vluchtelingen en migranten, wijdde een deel van zijn toespraak aan hun benarde situatie. „Het is onrecht dat hen woestijnen en zeeën laat oversteken die begraafplaatsen worden. Het is onrecht dat hen dwingt om onuitsprekelijke vormen van misbruik, elke vorm van slavernij en marteling in onmenselijke detentiekampen te doorstaan."

Hij sloot zijn toespraak af met de woorden „zalig kerstfeest" en „Urbi et Orbi", zoals hij dat altijd doet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.