Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 dec 2019 / 07:06 uur

Ouderen minder eenzaam dan twintig jaar geleden

Ouderen van nu voelen zich (iets) minder eenzaam dan twintig jaar geleden. De Volkskrant schrijft dat er geen sprake is van een ‘eenzaamheidsepidemie’. 

Het idee dat de ontkerkelijking, het verdwijnen van sterke buurtgemeenschappen en individualisering tot meer eenzaamheid leidt, klopt niet.

Meer grip op het leven

Dat blijkt uit onderzoek van de sociologen Bianca Suanet en Theo van Tilburg van de Vrije Universiteit. De eenzaamheid onder ouderen neemt volgens Suanet licht af doordat ouderen van nu meer het gevoel hebben dat ze grip hebben op het leven. Daarnaast hebben ze vaker een partner, een groter en gevarieerder netwerk en meer dagelijkse contacten.

De studie, gepubliceerd in Psychology and aging, een tijdschrift van de American Psychological Association, benadrukt dat een geïndividualiseerde samenleving niet automatisch tot meer eenzaamheid leidt. „Dat is belangrijk want met die wetenschap ga je andere oplossingen zoeken om eenzaamheid te bestrijden”, aldus Suanet.

Reageer op artikel:
Ouderen minder eenzaam dan twintig jaar geleden
Sluiten