Metro
Metro Nieuws 5 dec 2019 / 16:14 uur

Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet

In de Tweede Kamer pleit een ruime meerderheid voor uitbreiding van het ‘non-discriminatiebeginsel’. Aan het artikel zou discriminatie wegens ‘handicap of seksuele gerichtheid’ moeten worden toegevoegd.

Deze initiatiefwet van D66, GroenLinks en de PvdA ontving donderdag in de Kamer voornamelijk positieve reacties. Het voorstel werd al in 2010 ingediend en pas donderdag voor het eerst behandeld.

Betere waarborg

Op dit moment staat in artikel 1 van de Grondwet dat discriminatie wegens ‘godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook niet is toegestaan’.

De NOS meldt dat volgens D66, GroenLinks en de PvdA, de opname van de gronden ‘handicap of seksuele gerichtheid’, een betere waarborg biedt dat discriminatie ook op die gronden niet is toegestaan.

GroenLinks-Kamerlid Renkema noemde het een belangrijk signaal en zei de uitbreiding een vastlegging te vinden van ‘wat we maatschappelijk met elkaar vinden’.

De initiatiefwet wordt gesteund door de regeringspartijen en een groot deel van de coalitie. Werd wel er getwijfeld aan de lange lijst van gronden waarop niet gediscrimineerd mag worden.

Tweederde meerderheid

Zowel de PVV als de SGP zien niets in de initiatiefwet. Zij vinden dat alleen de zinssnede ‘discriminatie op welke grond dan ook niet is toegestaan’, voldoende zou moeten zijn. PVV-woordvoerder Bosma zei dat: „Mensen voor wie artikel 1 heilig is, vooraan staan met het ontkrachten daarvan.” Volgens Bosma is het vrouwenquotum hier een voorbeeld van. Dat zou volgens hem neerkomen op discriminatie.

Het feit dat een meerderheid in de Tweede Kamer voor het wetsvoorstel pleit, is overigens niet genoeg. Nadat de Tweede Kamer het wetsvoorstel aanneemt, moet dat ook in de Eerste Kamer gebeuren. En omdat het gaat om een verandering van de Grondwet, moet het voorstel daarna nóg een keer door beide Kamers en met een tweederde meerderheid worden aangenomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ook verbod discriminatie handicap en geaardheid in Grondwet
Sluiten