Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 16 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Noodplan voor lerarentekort grote steden

Het kabinet komt met een noodplan om het lerarentekort in de grote steden aan te pakken. Eind januari liggen die plannen er voor Amsterdam en Den Haag. Rotterdam, Utrecht en Almere volgen. 

Dat maakt de NOS woensdag bekend. De noodmaatregelen moeten de dagelijkse stress van scholen wegnemen, zegt minister Arie Slob (Onderwijs). Dan krijgen scholen namelijk de ruimte om zich te richten op oplossingen voor de komende jaren.

In de plannen staat onder meer welke maatregelen schoolbesturen nu al kunnen nemen, laat het ministerie weten. „Het is onvermijdelijk om het onderwijs anders te organiseren met minder leraren dan we gewend zijn, zonder in te leveren op kwaliteit", schrijft Slob. Er wordt gedacht aan andere lestijden, meer digitale hulpmiddelen of meer ‘variatie’ in personeel.

‘Actief aanmoedigen’

Iedere vier jaar komt er jaarlijks een miljoen euro om tekorten te bestrijden. Ook komt er een investering van dertig miljoen euro in 2020 en 2021 in de regionale aanpak om de tekorten tegen te gaan. Daarnaast komen er afspraken over zij-instroom, betere begeleiding van leraren en moeten schoolbesturen leraren die in deeltijd werken „actief aanmoedigen" om meer te werken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.