Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 28 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Nieuwe jaar begint met grote sterrenregen

We beginnen het nieuwe jaar meteen met een mooi cadeautje. In de eerste week van januari krijgt Nederland namelijk te maken met een sterrenregen. 

Weeronline meldt dat op 4 januari de vallende sterren van de Boötiden de aarde passeren.

Jaarlijks verschijnsel

De vallende sterren van de Boötiden zijn een jaarlijks verschijnsel in het begin van januari. De meteoren geven een blauwachtig licht en trekken een lang spoor door de lucht.

De piek van de sterrenregen is op 4 januari: volgens Weeronline ‘regent’ het dan vallende sterren. Als je deze wil zien, kun je het beste ‘s ochtends om 6.45 uur naar het oosten kijken. Op het hoogtepunt zijn er ongeveer 65 meteoren per uur zichtbaar. Voor en na deze datum is het aantal meteoren erg klein en heb je dus minder kans om ze te zien.

Het is alleen nog niet zeker of de vallende sterren wel goed te zien zijn. De weersverwachting voor die week laat namelijk wolkenvelden zien.

Vorige editie

Het aantal vallende sterren is in 2020 aan de lage kant. Ter vergelijking: in januari 2019 waren er maar liefst honderd per uur te zien. Dat er deze editie van de Boötiden minder vallende sterren zichtbaar zijn, komt doordat de echte piek tijdens onze daglichtperiode plaatsvindt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.