Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 20 dec 2019 / 12:16 uur

Nederland zakt voor alcoholexamen

Nederlanders weten weinig over de schadelijke effecten van alcohol op de gezondheid.

Dat blijkt uit onderzoek van het ministerie van Volksgezonheid. Minder dan 9 procent noemt alcohol als risicofactor voor kanker. Slechts 5 procent legt een link tussen alcoholgebruik en een hogere kans op borstkanker. Jaarlijks zijn er meer dan duizend gevallen van borstkanker die vermoedelijk worden veroorzaakt door alcoholgebruik.

Alcoholexamen

Nederland zakt voor het alcoholexamen, is dan ook de conclusie van het ministerie van Volksgezondheid na een peiling in opdracht van het departement en het Trimbos-instituut. De ondervraagden scoorden gemiddeld een rapportcijfer van 5,1. Bijna negen op de tien deelnemers weten wel dat alcohol slecht is voor de lever.

De uitslag komt op de dag dat Nederlanders voortaan zelf kunnen testen wat ze weten over gezondheid en alcohol. De website vloeit voort uit het Nationaal Preventieakkoord dat verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis vorig jaar sloot met meer dan zeventig maatschappelijke organisaties.

Vorig jaar dronken 1,1 miljoen Nederlanders overmatig, wat wil zeggen meer dan 21 glazen per week voor mannen en meer dan veertien glazen per week voor vrouwen.

Volgend jaar komt er een grote campagne over de gezondheidseffecten van alcohol.

Reageer op artikel:
Nederland zakt voor alcoholexamen
Sluiten