Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 24 dec 2019 / 21:09 uur

Nederland moet bijna 20 miljoen aan Suriname terugbetalen

Nederland moet een geldbedrag van 19,5 miljoen euro teruggeven aan Suriname. Dat heeft de rechtbank in Haarlem bepaald.

Het Openbaar Ministerie (OM) had beslag laten leggen op het bedrag wegens vermoedens dat drie Surinaamse banken en vijf wisselkantoren zich schuldig maken aan witwaspraktijken. Daartegen was bezwaar gemaakt.

Beslaglegging

De beslaglegging gebeurde op 17 april vorig jaar, maar had niet mogen plaatsvinden, vindt de rechtbank. Die oordeelt dat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) als ‘shipper’ van de transactie moet worden aangemerkt. De centrale bank is een officieel staatsorgaan van het land en geniet immuniteit. Daarom is de actie van Nederland in strijd met het internationaal publiekrecht, aldus de rechtbank.

Het geld werd in beslag genomen op Schiphol en was vanuit Suriname onderweg naar Hongkong.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland moet bijna 20 miljoen aan Suriname terugbetalen
Sluiten