Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 7 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

NASA weet zon er van ‘dichtbij’ op te zetten

Nog nooit zijn we zo dicht bij de zon geweest als in augustus vorig jaar. Toen wist een ruimtesonde op een luttele 24 miljoen kilometer afstand van de zon een kiekje te maken. 

De ruimtesonde, Parker genaamd, werd vorig jaar gelanceerd en moet als dichtste ooit bij de zon in de buurt komen, schrijft NASA. Dat staat overigens pas voor over een paar jaar op het programma, eerst moet Parker nog nieuwe ontdekkingen doen over de ster.

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten
NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten / ANP

Zonnewind

Die ontdekkingen brengt NASA nu naar buiten. Zo wist men al dat de zon zogenoemde zonnewind loslaat: een constante stroom van magnetisch materiaal. Parker heeft ontdekt dat dat in feite een heel gecompliceerd en actief systeem is. Door de observaties van Parker kunnen onderzoekers de zonnewind beter begrijpen.

NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten
NASA weet zon er van 'dichtbij' op te zetten / ANP

De ruimtesonde wist daarnaast ook ontzettend kleine deeltjes te meten, die normaal gesproken zo klein zijn dat ze al verloren zijn gegaan voor ze de aarde bereiken.

Parker moet de activiteit van de zon gaan onderzoeken, en wat het effect daarvan is op de technologie op aarde en in de ruimte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.