In het nieuws

Likeability of3

Na Black Friday komt GivingTuesday: iets doen voor een ander #lekker!

Lekker toch, iets doen voor een ander! / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

3 DEC 2019

Na alle kortingengekte en massale koopdrang van Black Friday en Cyber Monday is het GivingTuesday, waar het juist om ‘een ander’ gaat.

Weer iets dat is komen overwaaien uit de Verenigde Staten, en dit keer echt iets ‘heel moois’. „Het is een beweging waarin iets doen voor een ander wordt gestimuleerd.” Theo Hesen is samen met Jordan van Bergen initiatiefnemer van #GivingTuesdayNL, in navolging van ‘de wereldwijde geefdag’, die al sinds 2012 dankzij sociale media wordt verspreid. Dat dit precies op de dinsdag na Black Friday valt, is geen toeval. Sterker nog: GivingTuesday geldt als tegenwicht. „Na al dat shoppen voor jezelf, is het tijd om aan een ander te denken. Er zijn zoveel mensen die extra hulp kunnen gebruiken én kunnen geven, vandaar dat we deze campagne nu ook in Nederland zijn gestart.”

Zo’n 40 landen gingen ons al voor, van Costa Rica tot Somalië, van Libië tot Pakistan. Maar ook dus de Verenigde Staten, waar de ‘movement’ in 2012 is begonnen en #GivingTuesday en #mygivingstory elk jaar weer viral gaan. De kracht van social media is enorm: het bereikt en triggert mensen. En het werpt ook zeker z’n donatievruchten af, zo was in de VS vorig jaar een grote doneerpiek van een half miljard op GivingTuesday. ,,Zover zijn we hier nog niet”, glimlacht Hesen die optimisme in zijn dna heeft, ,,maar daar gaan we wel voor, ik weet zeker dat het vandaag ook in Nederland losgaat!”

Quid pro pannenkoek

Zelf doet de Wychenaar ook graag wat voor een ander en stond hij afgelopen vrijdag nog pannenkoeken te bakken voor Sint Pannenkoek. ,,Ken je dat niet?” Een landelijke actie, legt hij uit, waarbij pannenkoeken voor de hele buurt worden gebakken. ,,Je kon ze komen eten in het buurthuis in ruil voor etenswaren voor onze Voedselbank.”

Geld doneren aan een goed doel naar keuze is natuurlijk altijd een goed idee, knikt hij. Al kan het nog best lastig kiezen zijn met zo’n 55.000 goede doelen in ons land. Of het niet tot goede-doelen-versplintering leidt? De goede doelenman haalt zijn schouder op. ,,Los van enig oordeel over de effectiviteit, heeft iedereen het recht een goed doel op te zetten, heel complex is dat ook niet.” Je kunt op deze dag ook op een heel andere manier geven, vervolgt Hesen. ,,Het plafond witten van je zieke buurvrouw, net wat substantiëler dan alleen dat kopje koffie. Of je kledingkast opruimen en alle Black Friday-spullen van vorig jaar die je toch niet meer gebruikt, naar de kringloop brengen.”

Donatiedrang

Met onze donatiedrang zit het wel goed, volgens de initiatiefnemer. „We zijn een behoorlijk vrijgevig volkje, dat hebben we ook met onze actie gemerkt. Omdat dat dit ons eerste jaar is, verwachtten we misschien honderd organisaties die mee zouden doen.” Dankzij de sociale media, maar ook zeker dankzij het grote netwerk van beider initiatiefnemers, werden het er ruim 260, variërend van Cliniclowns en de Hartstichting tot kleinere spelers als Instituut Goed Nalaten en Boekhandel Berne. En allemaal bedachten ze een eigen GivingTuesday actie, ,,het is zo mooi om te zien dat zoveel mensen stil willen staan bij een ander.”

Toilet voor iedereen

,,Ons verhaal gaat over een andere wereldwatercrisis dan die de meeste mensen kennen”, legt Sára Bori uit, Project Officer van IRC, de internationale non-profit organisatie met als hoofdmissie toegang tot schoon drinkwater en een toilet voor iedereen overal ter wereld. ,,Meedoen aan #GivingTuesdayNL met een online campagne geeft IRC een kans om dit verhaal, dat soms onzichtbaar voor het publiek is, te delen en mensen te vragen om een duurzaam cadeau te geven, dat langer meegaat dan de dinsdag alleen.” En dat is inderdaad geld, beaamt ze, 4000 euro per maand, om precies te zijn, ,,Om duurzame activiteiten te ondersteunen in Burkina Faso, Ethiopië en Oeganda. Voor voorzieningen die blijven werken, zoals het trainen monteurs voor onderhoudsdiensten voor klinieken en scholen.”

De GivingTuesday-actie van IRC

Alle beetjes helpen -,,een euro helpt ook al!”- en ze hoopt dat deze dinsdag het vrijgevigste in de mens naar boven komt. ,,Het geeft ook gewoon een heel goed gevoel om iemands dag iets mooier te maken, of zelfs iemands leven.” Dat kan trouwens ook op een heel ander niveau, zegt Bori met een lach. Op de fiets zag ze laatst een meisje heel hard rennen op haar hakken, richting station. ,,Ze keek zo ongelukkig, ze wist dat ze hem niet ging halen, dus toen ben ik gestopt.” Met het meisje achterop racefietste ze naar CS, waar de trein nog stond te wachten. Meisje gelukkig, Sára gelukkig. Ja, geven, maakt blij, zo besluit ze. ,,Het zou eigenlijk minimaal elke dinsdag GivingTuesday moeten zijn, of gewoon alle dagen van het jaar.”

Voordekunst

Ze doen mee omdat ze het geven willen stimuleren, vertelt Michelle van Doorn van crowdfundingplatform Voordekunst. ,,En GivingTuesday is daar de perfecte dag voor.” Hun eigen actie is er vooral op gericht om zowel maker als donateur over deze dinsdag te informeren en het geven nog even extra in de spotlights te zetten. ,,We hebben onze kunstenaars laten weten dat dit een mooi moment is om een nieuwe crowdfunding te starten of erop in te haken met #GivingTuesdayNL en er een extra tegenprestatie aan te verbinden.” Want zo werkt het bij Voor de Kunst: wie doneert -,,dit kan al tien euro zijn”- ontvangt een tegenprestatie. Quid pro quo in artistieke optima forma. Kaartjes voor een tentoonstelling, een huiskamerconcert, een ingesproken videoboodschap, ,,of een persoonlijke handkus of zelfs een knuffel van de theatermakers na de voorstelling.”

Meisjes van de Wijsjes en hun tegenprestaties, op crowdfundingsplatform Voordekunst

En dat bovenop ‘het goede gevoel’:, ,,the joy of giving noemen we het altijd.” Ook hebben ze hun donateurs een friendly GivingTuesday-reminder gestuurd, een extra duwtje in de rug voor dat andere extra financiële steuntje. ,,Hopelijk ontstaat een mooie wisselwerking tussen creatief project en donateur.”

Blij

Bij Voordekunst zijn ze blij met zo’n dag als deze. ,,Zeker ook na Black Friday waar iedereen zich blindstaart op kortingen en we alleen maar aan onszelf denken. Op deze dinsdag gaat het om solidariteit en vrijgevigheid, en daar staan wij helemaal achter.”


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

Banaan met ducttape verkocht voor 135.000 euro

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

15 MIN

Een enigszins opmerkelijk kunstwerk werd deze week op een beurs in Miami verkocht. Het gaat om een banaan die met ducttape tegen de muur was geplakt. 

De bedenker is kunstenaar Maurizio Cattelan, die graag provoceert met zijn werk.

Meerdere edities


Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Twitter start samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie

Dit moet het eenvoudiger maken om hulp te vinden voor mensen die dit nodig hebben. /ANP

Foto van 'Metro'

1 UUR

Twitter start een samenwerking met Stichting 113 Zelfmoordpreventie om geestelijke gezondheidszorg in Nederland te ondersteunen. Dit moet het eenvoudiger maken om online hulpmiddelen te vinden voor mensen die hulp nodig hebben. 

Zoek je vanaf nu op Twitter naar termen die een link hebben met zelfmoord of zelfverwonding? Dan krijg je als eerste zoekresultaat een aansporing om hulp te zoeken. Deze melding bevat de contactgegevens van Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Dit is een hulplijn waar mensen terecht kunnen voor ondersteuning.

Benodigde ondersteuning


Zo maak je de mooiste foto’s in het donker
Likeability of5

Zo maak je de mooiste foto’s in het donker

Het Amsterdam Light Festival. / ANP

In samenwerking met Huawei

GISTEREN

Heb jij een passie voor fotografie? Geef je dan op voor de fotografieworkshop van Huawei op dinsdag 10 december (17.00 – 19.00 uur).

Waar? Je gaat mee op een luxe boot in Amsterdam, met heerlijke hapjes en drankjes vaar je langs de lichtkunstwerken van het Amsterdam Light Festival!

Hoe? Met het Huawei smartphone leer je van een expert de mooiste foto’s in het donker te maken. Handig, als jij juist tijdens de donkere feestdagen toch de meest bijzondere pics wilt maken. Je krijgt eerst een workshop en daarna mag je de opgedane kennis zelf uitproberen door objecten van het Amsterdam Light Festival te fotograferen. Zo stap je de luxe boot af met de mooiste content!


like
user_8aac6f37190987eeec9a0c0e200b1b8994fc4c15_avatar

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

ING gaat 150 servicepunten in winkels sluiten

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

1 UUR

ING gaat het aantal servicepunten volgend jaar sterk verminderen. Van de 380 punten, sluiten er 150 in winkels als Bruna en Primera. 

Waar het servicepunt verdwijnt, komt op de meeste plekken een geldautomaat.

Nieuwe formule


Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

Win! Jimmy Choo Urban Hero eau de parfum van 100 ml

In samenwerking met Jimmy Choo

5 DEC 2019

Wil je als man met een lekker geurtje de feestdagen in? Of wil je je man of vriend juist verrassen met een heerlijke parfum?

Jimmy Choo en Metro geven 5 flesjes met de nieuwste geur van Jimmy Choo weg. Speciaal voor de feestdagen natuurlijk! Je kunt tot en met woensdag 11 december meedoen en maakt zo kans op deze uiterst gebalanceerde mannengeur.


Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Sluiten we 2019 af met Bohemian Rhapsody? Top 2000 zaterdag bekend

Jan-Willem Roodbeen mag op Eerste Kerstdag aftrappen om 08.00 uur met de nummer 2000. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

2 UUR

Sluiten we het jaar wederom af met de welbekende 'Bohemian Rhapsody'? Of wordt het een ander nummer? Aan het einde van de middag wordt het bekendgemaakt. 

Het top 2000 Café opent zaterdag de deuren voor de onthulling van de hoogst genoteerde platen in de top 2000 van dit jaar. NPO Radio 2 maakt tijdens de eerste radio-uitzending van dit jaar vanuit het café bekend of we 31 december voor de zeventiende keer afsluiten met Queens 'Bohemian Rhapsody'.

Stemfinaledag


Hoera! Prinses Amalia wordt vandaag 16 jaar
Likeability of5

Hoera! Prinses Amalia is vandaag 16 jaar

Foto van prinses Amalia ter ere van haar verjaardag. /Rijksvoorlichtingsdienst - Z.M. de Koning

Foto van 'Metro'

3 UUR

Kroonprinses Amalia is zaterdag jarig en mag zestien kaarsjes uitblazen. Reden voor een mooi feestje dus. 

Ter gelegenheid van haar zestiende verjaardag heeft koning Willem-Alexander een foto van zijn oudste dochter gemaakt. De Rijksvoorlichtingsdienst bracht de nieuwe foto zaterdag naar buiten waarop prinses Amalia te zien is in de achtertuin van Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Daar is het gezin dit jaar heen verhuisd.

Geen groot feest


likedislike
user_ea6f18687d4bcd126a7b2feadee879b472a171a8_avataruser_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?
Likeability of3

Wat is private lease en waarom is het interessant voor mij?

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een eigen auto aanschaffen betekent twee dingen: je moet het aankoopbedrag kunnen veroorloven en incidentele, mogelijk hoge onderhoudskosten kunnen opbrengen. Bij private lease gaat het helemaal anders.

In deze tijd waarin steeds meer mensen als zelfstandige aan het werk zijn, kunnen dit soort zaken een obstakel vormen in de keuze om een auto te nemen. Dit terwijl men wel met zekerheid kan zeggen dat het inkomen kan voorzien in een dergelijke vaste kostenpost. Hier is tegenwoordig een interessante oplossing voor: private lease. Maar wat is private lease nu precies?

Niet veel spaargeld nodig


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

5 DEC 2019

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet
Likeability of3

Deel Eerste Kamer meer tijd nodig voor stikstofwet

Minister Carola Schouten tijdens een gesprek over de spoedwet voor de aanpak van de stikstofproblematiek. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een deel van de Eerste Kamer zegt meer tijd nodig te hebben om zich goed te kunnen buigen over de spoedwet van het kabinet over het stikstofprobleem.

Ingewijden bevestigen na berichtgeving door de NOS dat vooral de oppositie zegt meer tijd nodig te hebben.

Gezichtsverlies


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Facebook in beroep over neppe bitcoinreclames

Ook moest Facebook aan De Mol vertellen wie er achter de advertenties zitten. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Facebook gaat in beroep tegen een vonnis over nepadvertenties voor bitcoinproducten. Het platform kreeg van een rechter in Amsterdam de opdracht om zulke reclames te weren wanneer mediatycoon John de Mol erin voorkomt.

Ook moest Facebook aan hem vertellen wie er achter de advertenties zitten.

Nepreclames


Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Likeability of3

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

Bondskanselier Angela Merkel voor de ingang van concentratiekamp Birkenau. /AFP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi's daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer


sad
user_007cbecd5bde995ed0d8cee5cce0f362a09d1cc0_avatar

Gespannen Duindorp wacht op Remkes.

Gespannen Duindorp wacht op Remkes

Gespannen Duindorp wacht op Remkes. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Richard de Mos, voorman van Groep de Mos/Hart voor Den Haag loopt vrijdagochtend door een druilerig en koud Duindorp.

Hij heeft veel steun in de wijk waar onruststokers de afgelopen week vernielingen aanrichtten na het besluit van interim-burgemeester Johan Remkes dat de vreugdevuren dit jaar niet doorgaan, omdat de vergunningen niet rondkwamen. De wijk houdt de adem in; niemand weet hoe het vanaf nu verder moet en gaat tot na de jaarwisseling.

Niet maar een fikkie


 Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct.

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct

Steeds meer Nederlanders overleven hartinfarct. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een hartinfarct loopt steeds minder vaak fataal af. Volgens cijfers die de Hartstichting heeft gepubliceerd, is de sterfte door acute hartinfarcten sinds 1980 bij mannen met 89 procent gedaald en bij vrouwen met 86 procent.

Dat is volgens de stichting vooral te danken aan snellere hulpverlening en verbeterde behandelingen, zoals dotteren. Volgens CBS-cijfers overlijdt wel nog steeds ongeveer een op de vier mensen aan hart- en vaatziekten.

Bloeddruk meten


Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Rotterdam stelt kaarten songfestival beschikbaar aan deel inwoners

Stadsgezicht van Rotterdam na de bekendmaking van de gaststad van het Songfestival 2020. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De gemeente Rotterdam stelt 8500 kaarten voor het Eurovisiesongfestival beschikbaar aan inwoners met een smalle beurs.

Zij kunnen van 11 december tot en met 7 januari meedoen aan een actie waarbij ze tickets voor de repetitie- en finaleshows kunnen winnen.

Voor het eerst


Greta Thunberg arriveert in Madrid.

Greta Thunberg 'sluipt' Madrid binnen

Greta Thunberg arriveert in Madrid. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg arriveerde vrijdag per trein in Madrid. „Ik wist vanochtend Madrid binnen te sluipen. Ik denk niet dat iemand me zag", grapte de tiener op Twitter.

Op Twitter deelde ze een filmpje van de horde cameramensen die op haar neerdaalde bij het verlaten van de trein in het hoofdstedelijke station Chamartín. Thunberg doet vrijdag mee aan protesten in de Spaanse hoofdstad. Daar wordt een grote internationale klimaattop gehouden.


Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Songfestival: nog maar de vraag wie er naar Duncan

Duncan Laurence tijdens zijn show op Pinkpop. /ANP - Marcel van Hoorn

Foto van 'Tim van der Steen'

GISTEREN

Donderdag om 12.00 uur start de kaartverkoop voor het Eurovisie Songfestival. Voor die-hard fans bereikt de spanning daarmee nu al het kookpunt, want kaartjes zijn schaars en razend populair.

Met de verlossende douze pointes afgelopen jaar was het voor Mees (14) uit Bergen op Zoom direct duidelijk; als het liedjesfestijn in de Lage Landen neerdaalt, moet hij erbij zijn. Al het verdiende geld van zijn krantenwijk verdween in de spaarpot. Nu heeft de organisatie ook de meeste prijzen bekend gemaakt. „Die vielen mij alles mee, ik had eerder vierhonderd euro verwacht.”

Lachend waard


Likeability of5

Nederlanders gaan vaakst naar tandarts (gebitjes nemen wel sterk af)

Nederlanders gaan vaak naar de tandarts, de gebitjes nemen sterk af / GettyImages

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Nederlanders gaan het meest naar de tandarts van alle Europeanen. Logisch ook wel, „dat komt van vroeger toen we nog heel braaf luisterden naar de dominee, dokter en tandarts.”

Een Nederlander gaat gemiddeld 2, 8 keer per jaar naar de tandarts, een Spanjaard 1,4 en een Cyprioot laat zich slechts 0, 1 keer per twaalf maanden in zijn mond kijken, blijkt uit cijfers van Eurostat. Enorme onderlinge verschillen, maar echt als een verrassing komt dit niet voor Nederlandse tandartsen.

Twee keer per jaar


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Een tijger gevangengenomen in Sumatra.

Tijger doodt koffieboer in Indonesië

Een tijger gevangengenomen in Sumatra. /EPA

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een tijger heeft een koffieboer gedood op het Indonesische eiland Sumatra bij de stad Pagar Alam. Het lichaam van de boer werd gevonden op zijn plantage. Niet ver daarvandaan is een tijger gezien.

De man was al een aantal dagen niet thuisgekomen, maar zijn familie ging er in eerste instantie vanuit dat hij in zijn hut op de koffieplantage verbleef. Uiteindelijk begonnen ze zich toch zorgen te maken en schakelden ze de politie in.

Vijf mensen aangevallen