Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 30 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Minder illegaal vuurwerk onderschept dan in 2018

Dit jaar heeft de politie tot nu toe minder illegaal vuurwerk in beslag genomen dan in week 51 vorig jaar. Het gaat om ongeveer 5000 kilo.

Dit jaar werd bijna 45.000 kilo in beslag genomen, vorig jaar was dat ruim 50.000 kilo. Dat meldt BNR.

Meer pakketten onderschept

Vuurwerkspecialist Ad Nieuwdorp van de Nationale Politie wijt de daling niet aan het afgenomen aanbod, maar aan het feit dat vorig jaar veel postpakketten vanuit Polen onderschept werden. Dit jaar wordt er volgens Nieuwdorp weer gesmokkeld met busjes.

„We hebben dit jaar al behoorlijk wat gepakt en we weten wie er achter zit", aldus Nieuwdorp die zegt voldoende capaciteit te hebben, goed samen te werken met de Poolse autoriteiten, veel via internet te doen en honderden meldingen te krijgen via Meld Misdaad Anoniem.

Flink wat beschadigingen

De hoeveelheid illegaal vuurwerk mag dan afgenomen zijn, wel liepen een aantal huizen flink wat beschadigingen op door vuurwerk. Zo liep een huis in het Zeeuwse Sluiskil schade op doordat er vuurwerk naar binnen is gegooid.

De politie spreekt van een ravage. Niemand raakte gewond. De buurt werd kort na middernacht opgeschrikt door een harde knal. Het zware vuurwerk is vermoedelijk door een gat in een met spaanplaat afgesloten raam naar binnen gegooid. In de woonkamer lagen hout- en glasscherven.

Opzet in Deventer

Een woning aan de Hungerstraat in Deventer is de afgelopen nacht voor de tweede keer getroffen door zwaar vuurwerk. Niemand raakte gewond maar door de explosie sneuvelden ruiten en werd de brievenbus in de voordeur vernield. In de nacht van vrijdag kwam de woning vol rook te staan nadat vuurwerk door de brievenbus was gegooid. Volgens lokale media is sprake van een gerichte actie tegen de bewoners. De politie doet onderzoek in en om de woning.

Een huis aan de Stoopstraat in Roosendaal raakte ook flink beschadigd doordat er zwaar vuurwerk waarschijnlijk door de brievenbus is gegooid. De voordeur werd vernield en in de hal klapte een kastdeur uit zijn scharnieren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.