Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 6 dec 2019

Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zei vrijdag in een toespraak in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau zich te schamen voor de gruweldaden die de nazi’s daar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben begaan.

De misdaden overschrijden volgens Merkel alle grenzen. „Ik schaam mij diep. Het moet duidelijk zijn dat Duitsland als dader als enige verantwoordelijk is voor de misdaden. Dat zijn wij verschuldigd aan de slachtoffers. De verantwoordelijkheid voor de daden is onderdeel van de nationale identiteit", aldus Merkel.

De derde keer

De Poolse president Mateusz Morawiecki en de directeur van het Staatsmuseum en de Stichting Auschwitz-Birkenau Pjotr Cywinski ontvingen Merkel. Voor haar toespraak bezocht ze in ‘Stammlager’ Auschwitz I een gaskamer en een crematorium. Bij de Zwarte Muur werd een minuut stilte gehouden om alle doden te herdenken. Voor die muur werden gevangenen geëxecuteerd.

Het is de derde keer dat een Duitse bondskanselier het concentratiekamp bezoekt. Helmut Schmidt en Helmut Kohl gingen Merkel voor. De aanleiding voor het bezoek is het tienjarig bestaan van de Stichting Auschwitz-Birkenau. Duitsland zegde voor het bezoek een bedrag van 60 miljoen euro toe aan de stichting.

Symbool

Het concentratiekamp staat symbool voor de Holocaust. In het kamp, dat in januari 1945 werd bevrijd, werden naar schatting een miljoen mensen gedood, vooral Joden. In totaal zijn tijdens de oorlog circa 6 miljoen Joden vermoord.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Merkel: schaamte voor gruweldaden in Auschwitz
Sluiten