Anne Kersten
Anne Kersten Nieuws 16 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Meerderheid millennials gaat liever op vakantie dan feestdagen vieren

Waar bij sommigen de kerstversiering al weken hangt en Mariah Carey op repeat staat, krijgen anderen een naar onderbuikgevoel als ze alleen maar dénken aan de feestdagen.

Een meerderheid van de millennials gaat stiekem liever op vakantie dan dat zij de feestdagen vieren, blijkt uit onderzoek van Anderzorg. De reden: veertig procent van de millennials vindt het moeilijk om tijdens de feestdagen te genieten, omdat ze druk voelen om alles zo goed mogelijk te laten verlopen. De feestdagen zijn – natuurlijk – ook goed volgepland. Een derde van de vrouwen en 39 procent van de mannen heeft meer dan zeven activiteiten gepland tijdens de feestdagen. Zoveel schoonouders kun je niet bezoeken toch?

Logisch

Volgens Reine Rek, lifecoach en praktisch filosoof, is het niet meer dan logisch dat millennials stress ervaren tijdens de feestdagen. „Het is namelijk echt van onze tijd om dingen van jezelf te moeten. Om bij alle borrels en feestje aanwezig te zijn, een leuk cadeautje voor onder de boom te hebben en supergezellig te zijn tijdens het kerstdiner.”

Maar, die druk zit het genieten tijdens de feestdagen in de weg. Want het is natuurlijk ook hartstikke leuk en gezellig om met familie of vrienden te zijn, cadeautjes uit te pakken en lekker te eten. Gelukkig heeft Rek tips over hoe je tóch van kerst kunt genieten. „Het is belangrijk om te ontdekken waar jíj van geniet. Lekker eten bijvoorbeeld, of contact met anderen. Wanneer je daar achter bent, kun je zorgen dat dat ook hetgeen is waar jij je op kan focussen.”

Focus

Zorg bijvoorbeeld dat jij degene bent die het hoofdgerecht verzorgt tijdens het kerstdiner, en dat iemand anders een leuk cadeautje fikst. „Roep ook vooral om hulp als je er tegenop kijkt”, adviseert Rek. En wat betreft die vele feestjes en borrels: maak keuzes. Je hoeft écht niet overal bij te zijn. „Focus op de dingen waar jij invloed op hebt. Je kunt er niet voor zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft tijdens dat gevreesde kerstdiner, maar je kunt je wel leuk aankleden, met mensen praten en lekker eten maken.”

En, misschien wel nog belangrijker: „Probeer van het moment te genieten.” Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar geen nood: Rek weet precies wat je te doen staat. „Concentreer je op je lichaam en wees je bewust van wat je op dat moment meemaakt. Van het eten bijvoorbeeld. Houd je niet in, accepteer je schuldgevoel dat je veel te veel eet en eet langzaam en bewust.” Slomo schransen, noemt ze het.

Voor de professionele slomo schransers heeft ze nog een uitdaging: „Ga helemaal op in het eten. Beweeg mee met het kauwen en maak vooral MMMMMMM-geluiden. Dan ga je pas echt watertanden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.