Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 31 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Laatste kans om vuurwerk te kopen

Als je last minute toch nog vuurwerk in wil slaan, moet je snel zijn. Dinsdag is namelijk de laatste dag dat er nog vuurwerk gekocht kan worden. 

Al een aantal dagen is er hier en daar een verdwaalde vuurpijl te bespeuren, maar officieel mag er pas vanaf dinsdagavond 18.00 uur vuurwerk afgestoken worden. Nog geen vuurwerk in huis? Geen nood, er kan nog de hele dag vuurwerk ingeslagen worden.

Zaterdag was de eerste dag dat vuurwerk kon worden gekocht. Die dag stonden er ook lange files richting Duitsland, waar men massaal vuurpijlen, rotjes, cakes en potten ging inslaan. Dit jaar is overigens het laatste jaar dat er vuurwerk in de zwaarste categorie kan worden gekocht. Groot vuurwerk als Chinese rollen en honderdduizendklappers zijn vanaf de volgende jaarwisseling verboden.

Verkooprecord

Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland is tot dusver zeer tevreden over de vuurwerkverkopen en houdt met enige slagen om de arm rekening met een verkooprecord. Het oude record dateert van de jaarwisseling 2008/2009 met 74 miljoen euro aan verkocht vuurwerk. „De berichten van importeurs en verkopers zijn hoopgevend. We horen enthousiaste verhalen over omzetten. Nederland is nog steeds blij met vuurwerk", aldus een woordvoerder van de branchevereniging.

De grote vuurwerkverkoop is op z’n zachtst gezegd opvallend te noemen, want ook het aantal gemeenten met vuurwerkvrije zones is het afgelopen jaar gegroeid. Maar liefst 113 gemeenten in Nederland hebben bij deze jaarwisseling één of meerdere vuurwerkvrije zones. Het aantal gemeenten zonder deze zones is overigens nog altijd groter.

Vorig jaar werd er voor 70 miljoen euro aan vuurwerk uitgegeven. Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.