Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 16 dec 2019 / 07:19 uur

‘Kwart senioren wordt belaagd met babbeltrucs’

Uit onderzoek door seniorenorganisatie KBO-PCOB onder 1300 senioren van 55 jaar en ouder, blijkt dat een kwart van de senioren wordt lastiggevallen door oplichters met babbeltrucs.

Met een trukendoos vol smoezen weten oplichters ze geld afhandig te maken. In 7 procent van de oplichtingsgevallen was er sprake van – dreiging met – geweld, dat meldt het AD.

Aangifte

Directeur Manon Vanderkaa van KBO-PCOB noemt de cijfers „schrikbarend hoog". Ze pleit voor maatregelen van de politie en van senioren zelf. Zo moeten wijkagenten weer zichtbaarder zijn en in contact staan met senioren.

Daarnaast roept ze slachtoffers op meteen aangifte bij de politie te doen. Uit het onderzoek komt namelijk naar voren dat slechts 15 procent van de senioren die met babbeltrucs zijn geconfronteerd, aangifte heeft gedaan. Schaamte zou daarbij volgens de directeur een rol spelen.

„Het is belangrijk om altijd aangifte te doen, ook als een truc ‘mislukt’ is. Babbelaars gaan namelijk de hele buurt af op zoek naar slachtoffers", benadrukt Vanderkaa.

Wijkagenten

Zij pleit ervoor wijkagenten vaker in te schakelen en raadt ouderen aan WhatsApp-groepen in buurten te alarmeren als oplichters actief zijn. Bij een babbeltruc proberen criminelen hun slachtoffers met een smoes geld afhandig te maken.

Een klein deel (7 procent van de ondervraagde ouderen) zegt dat dit gepaard ging met dreiging en geweld. Ruim de helft (58 procent) van de senioren signaleert dat babbeltrucs steeds beter worden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Kwart senioren wordt belaagd met babbeltrucs’
Sluiten