In het nieuws

Kwart eeuw Paul Elstak: 'waarom stoppen?'

Dj Paul Elstak een kwart eeuw later, nog steeds in optima forma

Foto van 'Iris Hermans'

12 DEC 2019

Dj Paul Elstak zit 25 jaar in het (happy) hardcore-vak en dat wordt groots gevierd met een jubileumconcert Rainbow in the Sky komende zaterdag in Gelredome. Het belooft een climax te worden, „making memories, dat idee." 

Hij is nét even aan het trainen en moet daarna nog even zijn shake opdrinken, excuseert hij zich als hij de telefoon opneemt, „maar ik bel je zo in de auto!”

#FitDj

Een half uur later klinkt daar een energieke Paul Elstak, al is hij net compleet afgebeuld door zijn personal trainer, verklapt hij lachend. „Ik moet als bijna 54-jarige natuurlijk wel in shape blijven, zeker met zo’n groots jubileumconcert in het vooruitzicht.” #FitDJ in optima forma, en hij is ook nog eens vega, „dankzij mijn vrouw.” Twee keer per week gaat hij maximaal zwaar in de krachttraining, want als hij iets doet, doet hij het goed. Net zoals Rainbow in the Sky, zijn grootse event ter ere van een kwart eeuw in het (happy) hardcore-vak.

Vroegah / ANP

Beyond dreams

Chase your dreams is zijn Whatsapptekst, maar zijn Jubileumconcert was geen droom van hem. „Ik had namelijk nooit dúrven dromen dat ik ooit zoiets zou kunnen doen. Beyond dreams, weet je wel. Nu gaat het dus echt gebeuren... Superheftig!” Het persbericht over zijn jubileum begint met ‘Paul Elstak is terug!’ Maar eigenlijk is hij nooit echt weggeweest. Misschien ging hij wat meer underground ‘voor de top-40 luisteraars’, „maar ik ben altijd hardcore door blijven draaien.” Sinds een paar jaar, zeker ook dankzij monsterhit ‘Kind van de Duivel’, dat hij samen met JeBroer produceerde, is hij wel weer meer terug dan ooit, beaamt hij.

Drugs no go

I wanna see the rainbow high in the sky, I wanna see you and me on a bird flying away. Of je nou liefhebber of anti bent, zijn dikke nummer 1 hit Rainbow in the Sky galmt door bijna ieders hoofd bij het horen van alleen al de eerste paar euforische muzieknootjes. Echt high, of aan, was hij zelf nooit: pil noch lijntje kwam er ooit in bij Elstak.

Hij heeft er altijd zin in / ANP

Behalve de paar blowtjes die hij als zestienjarige deelde met vrienden, zijn drugs altijd een no go voor hem geweest. Een controlefreak hè, haalt hij z’n schouders op, „ik ben er ook altijd bang voor geweest.” Het is hem meer dan eens aangeboden, „en dan ook nog beledigd zijn als ik nee zei...”, maar na een tijdje had iedereen het door: geen shit voor DJ Paul. Hij heeft ook heel lang niet gedronken, nu staat er wel een fles Grey Goose op z’n rider. Dronk-ie eerst puur, „maar nu mix ik ‘m toch maar, nét wat gezonder.” Niet met cola, zegt hij gedecideerd, maar met Spa Rood. „Geen suiker, snap je?”

Elstak studeerde nog even rechten in Leiden, maar besloot het roer om te gooien toen het ineens wel heel erg lekker ging met dat draaien in die jaren negentig. Heel vroeger wilde hij bruggenbouwer worden en dat is hij eigenlijk ook geworden. Hij verbindt verschillende werelden, het harde met het euforische, de hardcore en de happy hardcore. Kiezen tussen beide kan hij niet. Wil hij niet, hoeft ook niet. Sterker nog: zelfs op het grimmigste hardcorefeest is een vleugje Rainbow in the Sky altijd present, en met zijn jongensachtige grijns: „maar dan wel in een andere versie, net even wat steviger.”

Het geheim van 25 jaar Paul Elstak zit hem grotendeels in de nostalgie. Menig volwassene heeft wel een herinnering aan hem: van Love U More ‘hakkend’ op het schoolfeest tot het gekruiste armgebaar en ‘Dj Paul Dj Paul’ scanderend voor de buis op TMF, of tijdens het ‘foute uur’ op Q-music. Happy hardcore hoort bij de jaren 90, zoals punk bij de jaren 80 en disco bij de zeventiger jaren. Vlak na de hoogtijdagen, toen de echte gabbercultuur zijn glans verloor, was het een tijdje ‘helemaal voorbij’. „Een soort schaamperiode, waarin iedereen heel snel die happy hardcore wilde vergeten.” Door een extreme overkill en vercommercialisering. „Ik moest er zelf ook afstand van nemen, het was even genoeg.” Dankzij de ‘foute feesten’ en de opkomst van de guilty pleasures kwam een klein decennium geleden een einde aan de teloorgang van de happy hardcore en kleurde de regenboog weer tot in the sky. „Fout is helemaal hot nu... Maar wat is eigenlijk fout? Als mensen het leuk vinden, dan is het juist goed, toch?”

Back in the days

Geschiedenis

„Ik heb geschiedenis kunnen schrijven in de Nederlandse muziekwereld”, noemt hij als een van zijn vele hoogtepunten, een dieptepunt was er in de vorm van een belastingschuld na die beginjaren, waarin zijn focus op de muziek lag en hij ‘totaal niet met de financiën bezig was’. Opgelost, gelukkig. De boze gabbers die eieren naar hem gooiden bij een optreden voor kinderen, waren ook niet fijn. „Ze namen me het kwalijk dat ik in hun ogen te commercieel was geworden.” Het grote verschil tussen Paul toen en nu is dat hij werk en privé veel meer in balans heeft en nu meer van alles kan genieten. En kritiek relativeren, „ik weet nu dat je niet iedereen tevreden kunt stellen, veel belangrijker is om te focussen op die mensen die echt van de muziek houden.”

Godfather Paul

Afbeeldingen en teksten in eeuwige inkt sieren zijn lichaam. Nee, geen regenboog, „niet stoer genoeg!”, wel HARDCORE in kapitalen, de ogen van zijn vrouw, de namen van zijn kinderen in Chinese tekens. Ondanks zijn Rotterdamliefde - „ik heb zo’n band met die stad...” - verruilde hij de stad voor Mijnsheerenland. Uitzicht over de weilanden, heel veel rust. Ergo: goed toeven met zijn Kristel, hun zoontje Chase (ook vandaar zijn Whatsapptekst) van zes en hun honden. Tot vorige week nog vier, „we hebben Gucci moeten laten inslapen, hij is zestien geworden.”

Als mensen over 100 jaar door de Paul Elstaklaan of over het Dj Paul-plein lopen die er zomaar eens zouden kunnen zijn, later, als hij dood is, dan hoopt de vriendelijke muziekman dat ze aan hem terugdenken als ‘gewoon als een relaxte goede gast’, zo begint hij, „maar ook wel als een icoon van de jaren 90 en een succesvolle artiest.” Het is even stil aan de andere kant van de lijn. „En ook als iemand die altijd normaal is gebleven.” Ze noemen hem de Godfather van de hardcore, vertelt hij dan en hij heeft er hoorbaar een beetje moeite mee om dit zo te zeggen. „Ik ben altijd heel erg bescheiden.” Nu moet hij hard lachen, „of is dat juist helemaal niet bescheiden om dat over jezelf te zeggen?”

Over 25 jaar is er gewoon weer een jubileumconcert, als het aan Elstak ligt. „Iedereen achter de rollator, we gaan gewoon door. Waarom zouden we ook stoppen?”

Snorretje is nu wel weg

Over zijn concert

‘Uitgeput naar buiten met de tong op de grond.’ Zo verwacht hij dat bezoekers komende zaterdag Gelredome verlaten. Zijn Jubileumconcert wordt iets totaal anders dan ooit tevoren. Geen Paul Elstak die ‘gewoon’ een setje draait, „al is elke set natuurlijk speciaal”, maar een concert met allemaal bekenden uit verleden en heden en verrassingsacts. Nee, écht geen sluiertipje, schudt hij zijn bekende kale hoofd -het snorretje is inmiddels passe-, ook niet na drie keer doorvragen, ,,maar eentje is sowieso iemand die je echt nooit zou verwachten.” Een dikke climax gaat Rainbow in The Sky worden, belooft hij, „making memories, dat idee.”

Het jubileumconcert van Paul Elstak is van 18.00 tot 23.00 uur. in de Gelredome in Arnhem ontvangt hij onder meer The Partysquad, Jebroer, DJ Jean en Klubbheads, met wie hij onlangs de single Memories heeft uitgebracht. Ook 2 Brothers on the 4th Floor, Party Animals, Mental Theo en The Darkraver zijn van de party.


Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus

Drie mensen in Nederland getest op coronavirus / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

3 UUR

Er zijn in Nederland tot nu toe drie mensen getest op het coronavirus. Volgens het ministerie van Volksgezondheid was het bij alle drie loos alarm. 

In ieder geval twee van hen hadden klachten en waren in de omgeving van de Chinese miljoenenstad Wuhan - het epicentrum van de uitbraak - geweest.

Het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Beieren heeft dinsdagavond bekendgemaakt dat er in Duitsland wel drie nieuwe gevallen zijn vastgesteld. Het gaat om drie patiënten die bij hetzelfde bedrijf werken als de man bij wie het virus maandag werd vastgesteld. Ze zijn waarschijnlijk besmet geraakt door een Chinese collega, die daar een cursus volgde.


Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis

Holocaustfoto's ingekleurd ter nagedachtenis / ANP

Foto van 'Metro'

3 UUR

Ingekleurde foto's van gevangenen in concentratiekampen laten je niet los. En dat was ook precies het doel van de fotoserie: het moest dienen als harde herinnering aan de onmenselijkheid die men elkaar aan heeft gedaan. 

Ter gelegenheid van de 75-jarige bevrijding van Auschwitz heeft de 31-jarige fotorestaurateur Tom Marshall een aantal foto's van gevangenen in Auschwitz 'ingekleurd'. „Dit was het meest hartverscheurende project waar ik ooit aan heb gewerkt", schrijft hij op zijn site.


Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting

Kobe Bryant uren na dood beschuldigd van verkrachting / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Actrice Evan Rachel Wood heeft basketballer Kobe Bryant uren na zijn dood beschuldigd van verkrachting. De actrice krijgt inmiddels behoorlijk wat kritiek voor haar kiezen. 

„Wat er gebeurd is is tragisch. Ik vind het verschrikkelijk voor Kobe's familie. Hij was een sportheld, maar hij was ook een verkrachter. Die waarheden kunnen naast elkaar bestaan", tweette Wood.


Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven

Delphine Boël kan nu als prinses door het leven / ANP

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met het erkennen van zijn bastaarddochter heeft de Belgische koning Albert II ervoor gezorgd dat Delphine Boël zichzelf voortaan prinses mag noemen. 

Ook haar kinderen krijgen het recht om zichzelf prins of prinses te noemen, weet Frederik Swennen, hoogleraar familierecht aan de UAntwerpen.

Dat gaat eigenlijk in tegen de wijziging van het koninklijk besluit in 2015. Toen besloot regering-Michel dat alleen nog kinderen van de huidige koning Filip en zijn troonopvolgster zich nog zo zouden kunnen noemen. Dan zou Boël dus buiten de boot vallen.


Vernietigen elektronica beste wismethode

Vernietigen elektronica beste wismethode

De shredder | Foto: Sander Oord

Foto van 'Quincy Brouwer'

GISTEREN

Op de Europese dag van de privacy konden mensen hun oude harde schijven, geheugenkaarten, usb-sticks, tablets en smartphones veilig laten vernietigen.

Het doel van de Data Privacy Day is om het bewustzijn bij mensen te vergroten en best practices voor privacy en gegevensbescherming te promoten. Daarom bood XS4ALL aan alle data van mensen veilig te wissen, want wat blijk, je oude computer of telefoon gewoon bij het grofvuil zetten, kan nare gevolgen hebben.

Tas vol elektronica


Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen

Toch nog echte winter? Het sneeuwde in Groningen

Tóch nog echte winter: het sneeuwt in Groningen / Screenshot Twitter René Perdok

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Truien konden gerust de kast alweer in, winterjassen zijn ook niet nodig en de kans op een echte Elfstedentocht is minimaal. Wie had gedacht dat het dan tóch nog zou sneeuwen deze winter?

In Groningen was de verbazing groot toen er opeens dikke sneeuwvlokken uit de hemel vielen. En we hebben het ook niet zomaar over wat vlokken: de sneeuw bleef ook nog eens liggen!


Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’

Blokhuis belooft Charlotte veranderingen: ‘Geld is er genoeg’

Blok belooft Charlotte veranderingen, ‘geld is er genoeg’/ ANP

Foto van 'Nina Juffermans'

GISTEREN

Staatssecretaris Paul Blokhuis heeft „niet alleen woorden, maar ook daden" beloofd om de problemen in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken.

Dat gebeurde dinsdagochtend in een gesprek met Charlotte Bouwman, die al ruim een week demonstreert in het ministerie van Volksgezondheid, Sport en Welzijn in Den Haag.

„Het wordt een uitdaging om dit met elkaar te realiseren, maar geld speelt geen rol”, zo sprak staatssecretaris Blokhuis dinsdag over zijn eigen beloftes. De staatssecretaris gaat verzekeraars en aanbieders namelijk aan het werk zetten. De partijen moeten binnen vier weken met een plan komen voor voldoende zorgaanbod voor mensen met complexe, psychische aandoeningen. Op het moment staan deze mensen, zogenoemde ‘vastlopers’, vaak langdurig op een wachtlijst voor juiste zorg. Als de verzekeraars en aanbieders er binnen vier weken niet uit komen, zal het ministerie volgens Blokhuis de regie overnemen. Ook zal een al bestaande helpdesk voor vastlopers meer zichtbaarheid krijgen en moet de crisiszorg toegankelijker worden.


Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten

Man maakt wandeling met tas granaten / Politie Ede

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een wandeling door het bos maken is altijd goed voor de gezondheid. Als je een tasje met handgranaten bij je hebt, is het net iets minder goed voor je. 

Een man heeft maandag in Ede een wandeling gemaakt met een tas met daarin „zeer gevaarlijke handgranaten van Joegoslavische makelij", schrijft de politie in Ede op Facebook. Het duurde even voor hij zich realiseerde dat het een zeer explosieve wandeling kon worden, waarna hij de tas neerzette en de politie belde.

Niet verstandig


Likeability of6

Sudoku van de dag

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus
Likeability of5

Toerisme Giethoorn neemt af door coronavirus

Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar Giethoorn, maar dat aantal is dit jaar beduidend minder. /ANP

Foto van 'Demi Schoenmakers'

GISTEREN

Sinds de uitbraak van het coronavirus blijken fors minder mensen op reis te willen naar China. Aan de andere kant lopen toeristische trekpleisters in Nederland omzet mis doordat Chinezen hun reis annuleren. 

Giethoorn is een van de populairste toeristische trekpleisters van Nederland. Ieder jaar komen naar schatting 350.000 Chinezen naar ‘het Venetië van het Noorden’. Maar dat aantal is dit jaar beduidend minder.

De Chinese overheid heeft vanwege het dodelijke coronavirus het reisadvies voor China aangescherpt en vanaf dinsdag gelden voor het hele land veiligheidsrisico’s. Zo mogen reisbureaus in China geen reispakketten meer aanbieden voor zowel binnen- als buitenland en dat kan een behoorlijke klap betekenen voor het toerisme in Nederland.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op'

'Kleine tattoos leveren meeste spijt op' / Colourbox

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een gigantische sleeve die je hele arm bedekt of een klein vlindertje op je voet. Van die laatste, kleinere tattoo hebben we toch het vaakst spijt. Soms al op dezelfde dag. 

Over grotere tattoos wordt meestal veel langer nagedacht en overlegd met de tattoo-artiest. Daardoor krijgen mensen minder vaak spijt van zo'n grote versiering, schrijft emeritus-hoogleraar Henri Beunders in het boek Optocht der tattoos.

Voor zijn boek maakt Beunders op basis van verschillende onderzoeken een lijst met argument voor spijt. Zo krijgen mensen met tattoos die met familieleden te maken hebben het minste spijt. Tattoos die in een vlaag van verliefdheid, rebellie of impulsiviteit zijn gezet, kunnen daarentegen vaker op berouw rekenen.


Nederlandse webshops volledig door voorraad mondkapjes

Ook Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in. Afbeelding ter illustratie. /ANP

Foto van 'Tosca de Jong'

GISTEREN

Hoewel het coronavirus Nederland (nog) niet heeft bereikt, vliegen de mondkapjes over de toonbank. Nederlanders kopen ze massaal in.

Webshops die normaal gesproken af en toe mondkapje verkopen, weten nu niet meer waar ze het zoeken moeten: ze zijn door de voorraad heen. Nederlanders slaan uit voorzorg mondkapjes in om zo bestand te zijn tegen het besmettelijke virus uit China.

Meest gezocht


Schoenmaker werkt verder met grote teen als duim

9 vingers, 1 teen: werkt perfect. /University Hospitals of Derby and Burton

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Hij was bang dat hij nooit meer zou kunnen werken. Gelukkig durfden de artsen van de 40-jarige David Lee het aan om een zeldzame operatie uit te voeren. 

De Brit verloor zijn duim toen hij met een machine een hak van een schoen afsneed. Zijn grote teen van zijn rechtervoet klaart nu de klus.

Tien uur


Likeability of5

'Wierook even schadelijk als sigaret'

Lekker, maar ook schadelijk. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Een lekker geurtje in huis en je helemaal zen voelen. Wierookliefhebbers zweren bij de effecten van de geurstokjes, maar consumentenorganisatie Test Aankoop waarschuwt voor de gevolgen. 

De Belgische club deed onderzoek naar wierook en concludeert dat er stoffen in te vinden zijn die schadelijk zijn voor de volksgezondheid. Sommige daarvan, zoals benzeen en formaldehyde, zijn zelfs kankerverwekkend.

Fijnstof en koolmonoxide


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nieuw koningsdagfestival in Amersfoort en Alkmaar

Bizzey. Ook onder meer De Jeugd van Tegenwoordig, Josylvio, Sam Feldt en WULF zijn in Alkmaar te vinden met Koningsdag. /ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Het duurt nog even, maar op 27 april is het weer Koningsdag. Heb je nog geen plannen? Amersfoort en Alkmaar krijgen dit jaar een nieuw koningsdagfestival onder de noemer Oranje Koningsdag.

De organisatie maakte dinsdag de line-up bekend van de Nederlandse artiesten. Headliners in beide steden zijn De Jeugd van Tegenwoordig, Feest DJ Ruud en Josylvio. In totaal zijn er meer dan vijftig acts in de twee steden.

Minder naar Amsterdam


Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen sterk in opmars

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) blijkt in Nederland een sterke trend. Steeds meer bedrijven, met name in het Mkb, proberen duurzamer en meer verantwoord te ondernemen. Toch is dat minder eenvoudig dan het lijkt.

Is duurzaam ook altijd duurder?

Het is een gezegde onder ondernemers: het woord ‘duurzaam’ begint niet voor niets met ‘duur’. De meesten hebben de indruk dat duurzaamheid meer geld kost. Enerzijds is dat waar. Vaak betaal je meer geld voor biologische producten of producten met een keurmerk. Toch betekent dat niet altijd dat je een stuk duurder uit bent. Want ondertussen is ook een trend gaande waarbij zowel bedrijven als klanten bereid zijn om wat meer te betalen voor een duurzame oplossing.


Het is steeds drukker bij 113

Zelfmoord is doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Afbeelding ter illustratie. /Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Het aantal gesprekken dat medewerkers van 113 Zelfmoordpreventie vorig jaar voerden, was bijna drie keer zoveel als in 2016. Er waren ruim 93.000 telefoongesprekken of chats met mensen die denken aan zelfmoord. 

Het is druk bij de lijn, blijkt uit jaarcijfers die Trouw opvraagde. De stijging betekent niet dat er ook meer zelfmoord wordt gepleegd. Dat aantal ligt al jaren rond de 1800 per jaar.

Meer naamsbekendheid


Rusland sluit grens met China om coronavirus
Likeability of5

Rusland sluit grens met China om coronavirus

Wegversperring op de grens van Hong Kong | Foto: EPA / Jerome Favre

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Rusland sluit in de oostelijke regio belangrijke grensovergangen met China vanwege het coronavirus. Dat melden de Russische autoriteiten dinsdag.

De grens gaat dicht tot 7 februari. Het besmettelijke virus heeft in China inmiddels aan ruim honderd mensen het leven gekost. Wereldwijd zijn zeker 4000 personen besmet geraakt.

Naast het sluiten van de grens met China neemt Rusland ook maatregelen in Moskou. Het stadsbestuur van de hoofdstad meldt dinsdag „speciale controles" uit te voeren bij onder andere hotels en toeristische trekpleisters. Mocht er een alarmerende melding komen omtrent het virus, dan staan er medische noodteams klaar.


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of5

'Fietsdiefstal moet prioriteit worden van politie'

Een slot is geen slot. /Unsplash

Foto van 'Elselotte Smink'

GISTEREN

Fietsbezitters weten het: aan het geluk met je stalen ros kan zomaar een einde komen door een ordinaire fietsendief. 

Dat gebeurt maar al te vaak. Toch is fietsendiefstal volgens belangengroep RAI Vereniging geen prioriteit voor de politie. De vereniging roept het kabinet op om iets te doen aan de diefstal.

‘Grote gevolgen maatschappij’


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar