In het nieuws

Kwart eeuw Paul Elstak: 'waarom stoppen?'

Dj Paul Elstak een kwart eeuw later, nog steeds in optima forma

Foto van 'Iris Hermans'

12 DEC 2019

Dj Paul Elstak zit 25 jaar in het (happy) hardcore-vak en dat wordt groots gevierd met een jubileumconcert Rainbow in the Sky komende zaterdag in Gelredome. Het belooft een climax te worden, „making memories, dat idee." 

Hij is nét even aan het trainen en moet daarna nog even zijn shake opdrinken, excuseert hij zich als hij de telefoon opneemt, „maar ik bel je zo in de auto!”

#FitDj

Een half uur later klinkt daar een energieke Paul Elstak, al is hij net compleet afgebeuld door zijn personal trainer, verklapt hij lachend. „Ik moet als bijna 54-jarige natuurlijk wel in shape blijven, zeker met zo’n groots jubileumconcert in het vooruitzicht.” #FitDJ in optima forma, en hij is ook nog eens vega, „dankzij mijn vrouw.” Twee keer per week gaat hij maximaal zwaar in de krachttraining, want als hij iets doet, doet hij het goed. Net zoals Rainbow in the Sky, zijn grootse event ter ere van een kwart eeuw in het (happy) hardcore-vak.

Vroegah / ANP

Beyond dreams

Chase your dreams is zijn Whatsapptekst, maar zijn Jubileumconcert was geen droom van hem. „Ik had namelijk nooit dúrven dromen dat ik ooit zoiets zou kunnen doen. Beyond dreams, weet je wel. Nu gaat het dus echt gebeuren... Superheftig!” Het persbericht over zijn jubileum begint met ‘Paul Elstak is terug!’ Maar eigenlijk is hij nooit echt weggeweest. Misschien ging hij wat meer underground ‘voor de top-40 luisteraars’, „maar ik ben altijd hardcore door blijven draaien.” Sinds een paar jaar, zeker ook dankzij monsterhit ‘Kind van de Duivel’, dat hij samen met JeBroer produceerde, is hij wel weer meer terug dan ooit, beaamt hij.

Drugs no go

I wanna see the rainbow high in the sky, I wanna see you and me on a bird flying away. Of je nou liefhebber of anti bent, zijn dikke nummer 1 hit Rainbow in the Sky galmt door bijna ieders hoofd bij het horen van alleen al de eerste paar euforische muzieknootjes. Echt high, of aan, was hij zelf nooit: pil noch lijntje kwam er ooit in bij Elstak.

Hij heeft er altijd zin in / ANP

Behalve de paar blowtjes die hij als zestienjarige deelde met vrienden, zijn drugs altijd een no go voor hem geweest. Een controlefreak hè, haalt hij z’n schouders op, „ik ben er ook altijd bang voor geweest.” Het is hem meer dan eens aangeboden, „en dan ook nog beledigd zijn als ik nee zei...”, maar na een tijdje had iedereen het door: geen shit voor DJ Paul. Hij heeft ook heel lang niet gedronken, nu staat er wel een fles Grey Goose op z’n rider. Dronk-ie eerst puur, „maar nu mix ik ‘m toch maar, nét wat gezonder.” Niet met cola, zegt hij gedecideerd, maar met Spa Rood. „Geen suiker, snap je?”

Elstak studeerde nog even rechten in Leiden, maar besloot het roer om te gooien toen het ineens wel heel erg lekker ging met dat draaien in die jaren negentig. Heel vroeger wilde hij bruggenbouwer worden en dat is hij eigenlijk ook geworden. Hij verbindt verschillende werelden, het harde met het euforische, de hardcore en de happy hardcore. Kiezen tussen beide kan hij niet. Wil hij niet, hoeft ook niet. Sterker nog: zelfs op het grimmigste hardcorefeest is een vleugje Rainbow in the Sky altijd present, en met zijn jongensachtige grijns: „maar dan wel in een andere versie, net even wat steviger.”

Het geheim van 25 jaar Paul Elstak zit hem grotendeels in de nostalgie. Menig volwassene heeft wel een herinnering aan hem: van Love U More ‘hakkend’ op het schoolfeest tot het gekruiste armgebaar en ‘Dj Paul Dj Paul’ scanderend voor de buis op TMF, of tijdens het ‘foute uur’ op Q-music. Happy hardcore hoort bij de jaren 90, zoals punk bij de jaren 80 en disco bij de zeventiger jaren. Vlak na de hoogtijdagen, toen de echte gabbercultuur zijn glans verloor, was het een tijdje ‘helemaal voorbij’. „Een soort schaamperiode, waarin iedereen heel snel die happy hardcore wilde vergeten.” Door een extreme overkill en vercommercialisering. „Ik moest er zelf ook afstand van nemen, het was even genoeg.” Dankzij de ‘foute feesten’ en de opkomst van de guilty pleasures kwam een klein decennium geleden een einde aan de teloorgang van de happy hardcore en kleurde de regenboog weer tot in the sky. „Fout is helemaal hot nu... Maar wat is eigenlijk fout? Als mensen het leuk vinden, dan is het juist goed, toch?”

Back in the days

Geschiedenis

„Ik heb geschiedenis kunnen schrijven in de Nederlandse muziekwereld”, noemt hij als een van zijn vele hoogtepunten, een dieptepunt was er in de vorm van een belastingschuld na die beginjaren, waarin zijn focus op de muziek lag en hij ‘totaal niet met de financiën bezig was’. Opgelost, gelukkig. De boze gabbers die eieren naar hem gooiden bij een optreden voor kinderen, waren ook niet fijn. „Ze namen me het kwalijk dat ik in hun ogen te commercieel was geworden.” Het grote verschil tussen Paul toen en nu is dat hij werk en privé veel meer in balans heeft en nu meer van alles kan genieten. En kritiek relativeren, „ik weet nu dat je niet iedereen tevreden kunt stellen, veel belangrijker is om te focussen op die mensen die echt van de muziek houden.”

Godfather Paul

Afbeeldingen en teksten in eeuwige inkt sieren zijn lichaam. Nee, geen regenboog, „niet stoer genoeg!”, wel HARDCORE in kapitalen, de ogen van zijn vrouw, de namen van zijn kinderen in Chinese tekens. Ondanks zijn Rotterdamliefde - „ik heb zo’n band met die stad...” - verruilde hij de stad voor Mijnsheerenland. Uitzicht over de weilanden, heel veel rust. Ergo: goed toeven met zijn Kristel, hun zoontje Chase (ook vandaar zijn Whatsapptekst) van zes en hun honden. Tot vorige week nog vier, „we hebben Gucci moeten laten inslapen, hij is zestien geworden.”

Als mensen over 100 jaar door de Paul Elstaklaan of over het Dj Paul-plein lopen die er zomaar eens zouden kunnen zijn, later, als hij dood is, dan hoopt de vriendelijke muziekman dat ze aan hem terugdenken als ‘gewoon als een relaxte goede gast’, zo begint hij, „maar ook wel als een icoon van de jaren 90 en een succesvolle artiest.” Het is even stil aan de andere kant van de lijn. „En ook als iemand die altijd normaal is gebleven.” Ze noemen hem de Godfather van de hardcore, vertelt hij dan en hij heeft er hoorbaar een beetje moeite mee om dit zo te zeggen. „Ik ben altijd heel erg bescheiden.” Nu moet hij hard lachen, „of is dat juist helemaal niet bescheiden om dat over jezelf te zeggen?”

Over 25 jaar is er gewoon weer een jubileumconcert, als het aan Elstak ligt. „Iedereen achter de rollator, we gaan gewoon door. Waarom zouden we ook stoppen?”

Snorretje is nu wel weg

Over zijn concert

‘Uitgeput naar buiten met de tong op de grond.’ Zo verwacht hij dat bezoekers komende zaterdag Gelredome verlaten. Zijn Jubileumconcert wordt iets totaal anders dan ooit tevoren. Geen Paul Elstak die ‘gewoon’ een setje draait, „al is elke set natuurlijk speciaal”, maar een concert met allemaal bekenden uit verleden en heden en verrassingsacts. Nee, écht geen sluiertipje, schudt hij zijn bekende kale hoofd -het snorretje is inmiddels passe-, ook niet na drie keer doorvragen, ,,maar eentje is sowieso iemand die je echt nooit zou verwachten.” Een dikke climax gaat Rainbow in The Sky worden, belooft hij, „making memories, dat idee.”

Het jubileumconcert van Paul Elstak is van 18.00 tot 23.00 uur. in de Gelredome in Arnhem ontvangt hij onder meer The Partysquad, Jebroer, DJ Jean en Klubbheads, met wie hij onlangs de single Memories heeft uitgebracht. Ook 2 Brothers on the 4th Floor, Party Animals, Mental Theo en The Darkraver zijn van de party.


Ook carnavalsfeest voor dief: 72 procent meer inbraken
Likeability of3

Ook carnavalsfeest voor dief: meer inbraken

Foto's: ANP / Marcel van Hoorn

Foto van 'Erik Jonk'

GISTEREN

Ook inbrekers vieren de komende carnavalsdagen feest. In de grootste carnavalssteden neemt het aantal inbraken met 72 procent toe ten opzichte van de dagen ervoor, zo blijkt uit cijfers van verzekeraar Interpolis.

Jij staat met je vrienden onbezorgd te hossen, je sluit je aan in de polonaise of je bewondert langs rijdende praalwagens. Ondertussen is er niemand thuis, net als zovele huizen tijdens carnavals vooral leeg zijn. Reden voor het dievengilde om toe te slaan en een eigen feestje te vieren. Hoewel inbraakslachtoffers dat vooral niét als iets feestelijks zien uiteraard.

In het zuiden van het land geldt tot en met dinsdag een verhoogd inbraakrisico. Zoals gemeld neemt het aantal inbraken in de grootste carnavalssteden met 72 procent toe, in omliggende gemeenten is dat gemiddeld 22 procent.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes
Likeability of3

Scholenkoepel met handen in 't haar: vuurwapens en cocaïne in kluisjes

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. / ANP

Foto van 'Vincent Smit'

GISTEREN

Scholenkoepel iHUB maakt zich zorgen om incidenten met leerlingen. Zo zijn er in kluisjes bijvoorbeeld doorgeladen vuurwapens aangetroffen. 

Bij de scholenkoepel zijn 30 scholen in het speciaal onderwijs uit de randstad aangesloten. Tegenover RTL Nieuws reageert bestuurder Mariëtte van Leeuwen aangeslagen. „Waar je normaal met elkaar het dagelijkse leven bespreekt, heb je het nu over dingen als: wat doen we als er nu een bende binnenstormt? Wat nu als er een steekincident is? Hoe gaan we handelen?”

Vuurwerkbom


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Likeability of3

Nepadvertenties over 'dood' John de Mol

John de Mol / ANP

Foto van 'Ingelise de Vries'

GISTEREN

Op nieuwssites zijn weer nepadvertenties over John de Mol verschenen. Daarin stond dat hij was overleden.

De advertenties met de tekst 'Vaarwel John de Mol (1955-2020). Nederland is in shock' stonden onder meer op de sites van De Telegraaf, het AD en NU.nl.

Talpa heeft de nieuwssites gevraagd de nepadvertenties te verwijderen. Ook heeft het mediaconcern contact opgenomen met Google. „Het betreft hier fakeadvertenties die geplaatst worden via de advertentiedienst van Google", zegt een woordvoerder van Talpa na een bericht van Shownieuws.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen
Likeability of5

Nuchtere Hollanders geloven vaak in wonderen

Wonderen kunnen overal zijn! / Pexels

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

We noemen onszelf graag nuchtere Hollanders, maar als het om een mirakel gaat mag er wel wat bijgeloof bij. Bijna twee derde van de Nederlanders gelooft in wonderen.

Ongeveer 63 procent van de mensen in Nederland gelooft in wonderen en bijna 30 procent in wonderbaarlijke ervaringen.

Twee op de vijf Nederlanders hebben zelf weleens iets gedaan om de kans op een wonder te vergroten, zoals bidden (24 procent), een geluksvoorwerpje met zich mee dragen (6 procent) of op bedevaart gaan (4 procent).


like
user_93128fc22b33a8d9a8af06fe933f69a78f3b860b_avatar

Meer cocaïne onderschept in 2019
Likeability of5

Meer cocaïne onderschept in 2019

Een beeld uit de Rotterdamse haven / Beeld ter illustratie: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

In de Rotterdamse haven is afgelopen jaar bijna twee keer zo veel cocaïne onderschept als het jaar ervoor. De opsporingsdiensten namen 33.732 kilo coke in beslag, tegenover 18.947 kilo in 2018, meldde het Openbaar Ministerie vrijdag.

Het zogeheten HARC-team dat hierbij betrokken is, kwam in 2019 veel vaker in actie dan in de afgelopen jaren. Daarbij zijn in totaal 141 partijen drugs opgespoord, terwijl er in 2018 nog 109 vangsten waren.

Vaker grote partijen


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Advocaat Weinstein: Hij is schuldig aan overspel

Harvey Weinstein / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De advocaat van filmproducent Harvey Weinstein (67), Donna Rotunno, zegt op de Australische tv dat haar cliënt uitsluitend schuldig is aan overspel.

Alle beschuldigingen die tegen hem zijn gedaan door vrouwen die 'naar rechts swipen', en dus een bewuste keuze maken. Zij moeten volgens Rotunno precies hebben geweten waar ze mee instemden of waar ze aan begonnen.

Seks met instemming


De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink

Foto van 'Iris Hermans'

GISTEREN

Latijns-Amerika correspondent Sandra Korstjens dook diep de jungle in voor nieuwe serie De Amazone. Metro dronk een suco met haar, diep in Amsterdam-West.

Het liefst geeft ze iedereen die ze ontmoet meteen een abraço. Een knuffel dus. „In Brazilië zijn de omgangsvormen veel vrijer, het voelde bijna gek om je net een hand te geven!” Sandra Korstjens (31) vertrekt dinsdag weer naar haar thuis in „monsterstad” Saõ Paulo. Een bliksembezoek was het niet en ze logeert al een maand bij familie en vrienden. „Ik moest alle afleveringen van De Amazone nog inspreken, en ben nu druk bezig met de promotie.” Is niet helemaal haar coisa, verklapt ze, maar het hoort erbij. Woensdagavond zat ze samen met haar man, eveneens correspondent, bij Op1, waar hij met een knipoog verklapte ‘stikjaloers’ te zijn op zijn eega, die het afgelopen jaar door de jungle trok voor documentaireserie De Amazone. „Maar ze zochten een vrouw en ik denk ook wel dat het z’n voordelen heeft gehad.” Mannen daar praten graag met vrouwen, zeker als ze blond zijn en het in vloeiend Portugees is, „en met de vrouwen voelde ik vaak al snel een connectie.”

De a van abraços, ayahuasca en andere avonturen in De Amazone

Sandra Korstjens in haar geliefde Amazone / Michiel Cotterink


Coronavirus ook in Chinese gevangenissen probleem

Beeld ter illustratie / Pexels

Foto van 'Metro'

GISTEREN

In China laait het nieuwe coronavirus nu ook op in gevangenissen. Er zijn daar meer dan vierhonderd besmettingen gemeld, aldus de Chinese autoriteiten vrijdag.

Met name een bajes in de Chinese provincie Shandong vormt een probleem. Daar zijn tweehonderd gevangenen ziek geworden, net als zeven bewaarders.

Besmettingen


Likeability of6

Sudoku

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Speel hier elke dag gratis een uitdagende Sudoku, aangeboden door Denksport. De Sudoku werkt als volgt: vul het diagram zo in, dat in elk blok van 3x3 vakjes de getallen 1 tot en met 9 één keer voorkomen.


likelove
user_025c4c0ef950b5c1bb712ce3b6799df36b85ba8a_avataruser_2895189b950331c781bc37ce073361230ac0b69c_avataruser_e873a16bc9365ca54e429854a44c5ab39150346d_avatar

+3


Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Klokkenluider Assange hoopt op asiel in Frankrijk

Assange in 2010. | Getty Images / Mark Chew

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

WikiLeaks-oprichter Julian Assange hoopt asiel te krijgen in Frankrijk. Dat zei zijn advocaat Eric Dupond-Moretti vrijdag bij de Franse radiozender Europe 1.

Het juridische team van de omstreden klokkenluider zou contact hebben met de Franse president Emmanuel Macron. Assange zegt dat zijn jongste kind en de moeder van het kind Frans zijn.

Geen gewone eis


Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers
Likeability of3

Zelfrijdende trein enthousiast ontvangen door reizigers

In Groningen werd de proef al eerder gedaan / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

We hebben het steeds over zelfrijdende auto's, maar ook andere vervoerdersmiddelen worden geïnnoveerd. Voor het eerst mochten reizigers met een automatisch bestuurde trein.

De reizigers die onlangs hebben meegedaan aan een proef met een automatisch bestuurde trein zijn daar enthousiast over. Dat meldt ProRail. Tussen 12 en 17 februari reden elke dag vijftig passagiers mee met zo'n trein, die reed op het traject Groningen-Buitenpost. Hoewel de trein automatisch reed, was er wel een machinist aan boord die de verantwoordelijkheid droeg.

Test goed verlopen


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Gedenksteen voor model Lotte van der Zee in Oostenrijk

Lotte van der Zee / Instagram: Lotte_Zee

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Model Lotte van der Zee is donderdagavond in Oostenrijk herdacht. De twintigjarige overleed vorig jaar tijdens een wintersportvakantie in Westendorf aan de gevolgen van hartproblemen.

Familie en vrienden zijn een jaar later teruggegaan naar de plek waar ze Lotte hebben herdacht. Er werden ballonnen opgelaten en een gedenktsteen gelegd in een kapel dicht bij de plek waar de laatste foto van haar werd genomen.

Eenzelfde soort steen is op een berg gelegd in de plaats waar de familie jaarlijks op wintersportvakantie gaat, schrijft RTV Oost. Op de steen is de naam van Lotte en haar geboorte- en sterfdatum gezet.


Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg krijgt eigen slakkensoort

Greta Thunberg in Davos / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Een nieuwe soort slak, die onlangs werd ontdekt op het Aziatische eiland Borneo, is vernoemd naar de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Dat meldden verschillende media, die zich baseren op Biodiversity Data Journal.

De slak - officieel Craspedotropis gretathunberga - heet zo omdat het weekdiertje volgens onderzoekers net als Thunberg problemen moet oplossen die het niet zelf heeft veroorzaakt. De slak kan slecht tegen droogte, extreme temperaturen en de afname van bosgebieden.

Generatie erkennen


Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Dit zijn jullie meest én minst favoriete stations

Het vernieuwde station van Delft is een stijger in de Stationsbelevingsmonitor / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Reis je frequent met de trein? Dan spendeer je heel wat tijd op stations. Niet iedereen is even tevreden met zijn of haar station, blijkt uit onderzoek.

Het Brabantse Lage Zwaluwe heeft het minst populaire treinstation van Nederland en Klimmen-Ransdaal in Limburg is favoriet. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research waarbij 150.000 reizigers werd gevraagd wat ze van hun station vinden. Het nieuwe station van Delft is de grootste stijger in de zogenoemde Stationsbelevingsmonitor.

Verbetering in Delft


Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten

Huiseigenaren hebben in 2020 hogere vaste lasten / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Slecht nieuws voor huiseigenaren, die zijn dit jaar wat duurder uit. Gemiddeld zijn de gemeentelijke woonlasten zo'n 5,2 procent hoger dan in 2019.

De stijging ligt fors hoger dan die van vorig jaar (3,4 procent) en is vier keer zo hoog als de verwachte inflatie van 1,3 procent, meldt Vereniging Eigen Huis (VEH).

Afvalstoffenheffing stijgt hardst


Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Nieuw record halve marathon door Ethiopische atlete

Ababel Yeshaneh in actie tijdens een eerdere renwedstrijd / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

Stond je ook nog verbaasd na te denken over hoé snel sommige atleten een halve marathon rennen? Het record is weer verbeterd. De Ethiopische atlete Ababel Yeshaneh heeft het nieuwe wereldrecord op haar naam staan.

De 28-jarige Yeshaneh snelde in Ras al-Khaimah, in de Verenigde Arabische Emiraten, naar een tijd van 1 uur, 4 minuten en 31 seconden. Daarmee was ze 20 seconden sneller dan Joyciline Jepkosgei, de Keniaanse die op 22 oktober 2017 in Valencia de mondiale toptijd op 1.04.51 had gezet.

Nek-aan-nek


Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Vliegtuig met 39 Nederlanders Westerdam geland

Nederlandse passagiers arriveren op Schiphol / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

GISTEREN

De vlucht met 39 Nederlandse passagiers van het cruiseschip de Westerdam is aangekomen op Schiphol. Dat bevestigt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken.

Ze vertrokken donderdag uit Cambodja, waar het schip uiteindelijk mocht aanmeren na in verschillende Aziatische landen te zijn geweigerd uit angst voor verspreiding van het nieuwe coronavirus.

Het toestel moest een tussenstop maken in Karachi (Pakistan), nadat het door de Turkse luchtverkeersleiding was gevraagd om te keren. De terugvlucht was georganiseerd door de rederij, Holland-Amerika Lijn, in samenwerking met de Nederlandse overheid.


Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

Ken je deze podcasts al? #15 Ouderschap

De meest interessante podcasts over ouderschap. /Gettyimages

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Met duizenden verschillende podcasts, is het soms moeilijk kiezen. Ter inspiratie maakt Richard Otto van mediaplatform Spreekbuis.nl wekelijks een selectie met luistertips. Volgende week is de jaarlijkse Negenmaandenbeurs in de RAI in Amsterdam, daarom ditmaal een selectie van podcasts voor ouders.

1. Podnataal

Podnataal is een podcast gemaakt door radiomaakster Simone Wijnands. In deze podcastserie kun je Simone volgen tijdens haar eigen zwangerschap en de bevalling. Je krijgt een inkijkje in haar leven en experts komen aan het woord. In elke aflevering doet een vrouw haar bevallingsverhaal.


‘Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger’

Vrijwilligerswerk maakt gelukkiger

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens.

Foto van 'Nina Juffermans'

GISTEREN

Wie tijd besteedt aan vrijwilligerswerk, bij bijvoorbeeld een sportvereniging, verzorgingstehuis of kerk, is een gelukkiger mens. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het huis moet aan kant, de kinderen naar de toneelles en hockey, de hond moet uitgelaten en dan moet er ook nog een voedzame maaltijd op tafel worden gezet. Geen tijd voor vrijwilligerswerk? Overweeg het toch nog maar een keer, want vrijwilligerswerk maakt je een blijer mens. Naast dat je natuurlijk anderen helpt en wat bijdraagt aan de maatschappij, blijkt uit cijfers van het CBS dat vrijwilligerswerk doen ook daadwerkelijk gelukkiger maakt. Voor het onderzoek werden van 2013 tot en met 2018 gegevens verzameld van ruim 45.000 personen van 15 jaar en ouder. Bijna de helft van deze groep Nederlanders gaf aan zich minstens één keer per jaar als vrijwilliger in te zetten.

Van alle vrijwilligers zegt 91 procent gelukkig te zijn, terwijl dat aantal bij niet-vrijwilligers blijft steken om 85 procent. Sterker nog, onder de vrijwilligers beoordeelt 2,1 procent hun leven met een 5 of lager. Bij niet-vrijwilligers is dat het dubbele: 4,2 procent. Dus, concludeert het onderzoek, vrijwilligers zijn over het algemeen gelukkiger. „Ook zijn ze meer tevreden met hun eigen leven, sociale contacten en psychische gezondheid, en scoren ze hoger op de persoonlijke welzijnsindex dan degenen die geen vrijwilliger zijn”, aldus de onderzoekers van het CBS.